Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТ НАЦ. ПОЛІЦІЯ (допит).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
37.24 Кб
Скачать

6. Фіксація результатів допиту.

Важливе значення має правильна фіксація результа­тів допиту в протоколі, де повно і об'єктивно Повинні бути відображені повідомлені допитуваним дані. Поло­ження, що гарантують найправильнішу і найточнішу фік­сацію показань, зводяться до такого:

1. Показання записують від першої особи і по мож­ливості дослівно.

2. Поставлені запитання і відповіді на них при необ­хідності записуються дослівно.

3. На прохання допитуваного, йому надається мож­ливість власноручно викласти показання, про що в про­токолі робиться помітка слідчого.

4. Протокол не може бути стилізованим, він повинен відображати вирази, що їх застосовує допитуваний.

5. Протокол підписують допитуваний, слідчий та ін­ші особи, присутні на допиті.

Методом фіксації допиту може бути магнітофонний запис. Відповідно до норм КПК УРСР такий запис про­вадиться з попереднім повідомленням допитуваного. Найдоцільніше застосування його у випадках найсклад­ніших допитів і таких, що супроводжуються визнання­ми обвинувачених або для фіксації показань потерпіло­го, який знаходиться в тяжкому стані. Паралельно з магнітофонним записом слідчий веде протокол.

Література

  1. Васильєв А. Н., Карнеева Л. М. Тактика допроса при расследовании преступлений. М., «Юридическая литература», 1970.

  2. Кримінальний процес: підручник / Ю. М. Грошевий, В. Я. Тацій, А. Р. Туманянц та ін.; За ред. В. Я. Тація, Ю. М. Грошевого, О. В. Капліної, О. Г. Шило. — Х.: Право, 2013. — 824 с.

  3. Кримінальний процесуальний кодекс України: науково-практичний коментар/ Ю. П. Аленін, Л. І. Аркуша, В. Д. Басай та ін. – Х.: Одіссей, 2013. – 1104 с.

  4. Науково-практичний коментар до Кримінального процесуального кодексу України від 13 квітня 2012 року/ За ред. О. А. Банчука, Р. О. Куйбіди, М. І. Хавронюка. – Х.: Фактор, 2013. – 1072 с.