Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
архитектура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
130.95 Кб
Скачать

16. Відеоадаптери та монітори: їх призначення, види, фізичні принципи роботи та характеристики.

Відеоадаптер  Відеопідсистема будь-якого комп'ютера складається з двох частин - відеоадаптера в Киеве, що вставляється в роз'єм розширення на системній платі і дисплея, що підключається до відеоадаптера.  Відеоадаптер може бути оформлений у вигляді окремої плати, що вставляється в слот розширення комп'ютера в Киеве, або може бути розташований безпосередньо на системній платі комп'ютера.  Відеоадаптер включає в себе відеопам'ять, в якій зберігається зображення, що відображається в даний момент на екрані дисплея, постійний запам'ятовуючий пристрій, в якому записані набори шрифтів, які відображаються відеоадаптером в текстових і графічних режимах, а також функції BIOS для роботи з відеоадаптером. Крім того, відеоадаптер містить складне управляючий пристрій, що забезпечує обмін даними з комп'ютером, формування зображення й деякі інші дії.  Відеоадаптери можуть працювати в різних текстових і графічних режимах, що розрізняються дозволом, кількістю показаних квітів і деякими іншими характеристиками.  Сам відеоадаптер не відображає дані. Для цього до відеоадаптера необхідно підключити дисплей. Зображення, що створюється комп'ютером, формується відеоадаптером і передається на дисплей для надання її кінцевому користувачеві.  Відеоадаптер призначений для зберігання відеоінформації та її відображення на екрані монітора. Він безпосередньо керує монітором, а також процесом виведення інформації на екран за допомогою зміни сигналів малої та кадрової розгортки ЕЛТ монітора в Киеве, яскравості елементів зображення і параметрів змішування кольорів. Основними вузлами сучасного відеоадаптера є власне відеоконтролер (як правило, рекомендована БІС - ASIC), відео BIOS, відеопам'ять, спеціальний Цифроаналоговий перетворювач RAMDAC (Random Access Memory Digital to Analog Converter), кварцовий генератор (один або декілька) і мікросхеми інтерфейсу з системною шиною (ISA, VLB, PCI, AGP або інший). Важливим елементом відеопідсистеми є власна пам'ять. Для цієї мети використовується пам'ять відеоадаптера в Киеве, яка часто також називається відеопам'яттю, або фрейм-буфером, або ж частину оперативної пам'яті ПК (в архітектурі з пам'яттю, що розділяється UMA).  Всі сучасні відеопідсистеми можуть працювати в одному з двох основних видеорежимов: текстовому або графічному. У текстовому режимі екран монітора розбивається на окремі символьні позиції, у кожній з яких одночасно може виводитися тільки один символ. Для перетворення кодів символів, що зберігаються у відеопам'яті адаптера в Киеве, в точкові зображення на екрані служить так званий знакогенератор, який зазвичай є ПЗУ, де зберігаються зображення символів, «Розкладені» по рядках. При одержанні коду символу знакогенератор формує на свій вихід відповідний двійковий код, який потім перетвориться у відеосигнал. Текстовий режим в сучасних операційних системах використовується тільки на етапі початкового завантаження. 

Моніто́р (monitor — слідкувати) або дисплей (display — відображувати) — електронний пристрій для відображення інформації. Сучасні комп'ютернімонітори бувають кількох типів:

  • на основі електронно-променевої трубки (CRT).

  • рідкокристалічні (LCD, TFT як підвид LCD)

  • плазмові

  • проекційні

  • OLED-монітори

Плазмові і проекційні монітори використовують там, де потрібен великий розмір екрану (діагональ метр і більше).

[ред.]Характеристики моніторів

  • Розмір екрану — визначається довжиною діагоналі (традиційно вимірюється в дюймах)

  • Співвідношення сторін екрану — стандартний (4:3) та широкоформатний (16:9, 16:10)

  • Роздільність дисплею — кількість пікселів по вертикалі та горизонталі

  • Глибина кольору — кількість біт на кодування одного пікселя (від монохромного (1 біт) до 32-бітного)

  • Розмір зерна (для CRT) чи пікселя (для LCD)

  • Частота оновлення зображення (виміруюється в герцах, для LCD практично однакова)

  • Швидкість відклику пікселів (не для всіх типів моніторів, у LCD, як правило, суттєво нижча ніж у CRT)

  • Максимальний кут огляду — максимальний кут під яким не виникає суттєвого погіршення якості зображення (актуально для LCD)

Терміни монітор та дисплей — дещо відмінні. Дисплей, як пристрій для відображення інформації, має ширше застосування, наприклад, дисплеймобільного телефону, а термін монітор пов'язується з комп'ютером або телеекраном дистанційного спостереження[джерело не вказано 42 дня].

Без можливості бачити результати своєї роботи, персональний комп'ютер став би марним інструментом. Необхідно яким-небудь чином спостерігати за сигналами комп'ютерної системи, щоб знати, чим вона займається в цей час. Сьогодні реалізацією подібного роду функцій займається відеосистема. Стандартним пристроєм виводу інформації, якому вже десятки років, є монітор.

Монітори, побудовані на електронно-променевих трубках (ЕПТ), активно витісняються новим поколінням рідкокристалічних моніторів, зручнішим і економнішим.

Екрани LCD (Liquid Crystal Display, рідкокристалічні монітори) зроблені з речовини (цианофеніл), що перебуває в рідкому стані, але при цьому має деякі властивості, притаманні кристалічним тілам. Фактично це рідина з анізотропними властивостями (зокрема, оптичними), зв'язаних з упорядкованістю орієнтації її молекул.