Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ендокринологія +.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать
  1. Під час профілактичного огляду стоматолог звернув увагу на жінку з витрішкуватістю. Жінка поскаржилася на дратівливість, плаксивість, втрату маси тіла. При огляді: температура 37,20С, деформація шиї, пульс 110 уд.за 1 хв, тремор рук, спітнілість долонь. Встановити попередній діагноз:

А*. Тиреотоксикоз;

Б. Гіпотиреоз;

В. Гіперпаратиреоз;

Г. Гіпопаратиреоз; Д. Аденома гіпофіза.

  1. Жінка 58 р. поступила до терапевтичного відділення в стані сплутаної свідомості. Родичі кажуть, що захворіла 10 днів тому, коли почалась нудота, блювота. Ще за 2 тижні ходила до стоматолога зі скаргами на сухість у роті. Хвора схудла. При огляді: дихання шумне, із специфічним запахом, шкіра суха, тургор різко знижений, тони серця глухі, пульс 72 уд. за 1 хв, слабкий. В аналізі сечі ацетон + + +, аналіз глюкози крові – 18 ммоль/л. Попередній діагноз:

А.* Цукровий діабет вперше виявлений, діабетична кома;

Б. Цукровий діабет 1 типу в стадії декомпенсації вуглеводного обміну;

В. Нецукровий діабет в стадії декомпенсації;

Г. Хвороба Кона;

Д. Хвороба Адіссона.

  1. До стоматолога звернувся пацієнт із скаргою на збільшення язика. При огляді: непропорційно збільшений ніс та долоні. Лікар запідозрив у хворого певне захворювання і призначив додаткові обстеження. Виберіть найбільш вірогідний діагноз та обгрунтоване обстеження.

А. Пухлина наднирників; УЗД наднирників, 17 – КС;

Б. Пухлина мозку; компютерна томографія, пролактин;

В. Пухлина паращитоподібних залоз; УЗД, паратгормон;

Г.* Пухлина гіпофізу; рентгенографія або компютерна томографія черепа, соматотропний гормон;

Д. Поліендокринний синдром; визначення всіх маркерних гормонів та дослідження всіх залоз.

  1. До стоматолога звернувся чоловік 42 р. зі скаргами на сухість у роті. При опитуванні зясовано, що хворий за добу випиває до 10 літрів рідини. Лікар призначив аналіз крові на глюкозу. В аналізі на тще – 5,1 ммоль/л, за 2 години після їжі – 6,0 ммоль/л. Лікар встановив попередній діагноз та призначив додаткові обстеження. Виберіть найвірогідніше:

А. Цукровий діабет; рівень інсуліну, УЗД підшлункової залози;

Б. Цукровий діабет; рівень АКТГ, рентгенографія черепа;

В. Нецукровий діабет; рівень АКТГ, рентгенографія черепа;

Г.* Нецукровий діабет; рівень вазопресину, рентгенографія черепа;

Д. Нічого з наведеного.

  1. Хвора страждає від судом протягом 3 років. Оглянута та обстежена невропатологом, виключена неврологічна патологія. В аналізі крові вміст кальцію 1,6 ммоль/л. За останній місяць зявилась рухливість зубів. На рентгенограмі – остеопороз нижньої щелепи. Ретельне опитування виявило, що хвора 4 роки тому прооперована з приводу вузлового зобу. Визначте попередній діагноз:

А.* Післяопераційний гіпопаратиреоз;

Б. Післяопераційний гіпотиреоз;

В. Рецидив вузлового зобу;

Г. Хронічне запальне захворювання нирок;

Д. Синдром Фанконі.

6. Хвора Н., 56р., лікувалась у стоматолога з приводу множинного карієсу. Через півтора роки хвора знову звернулась до цього лікаря з приводу пародонтозу. Лікар звернув увагу, що за цей час хвора схудла, на шкірі з’явилось багато гнійничкових висипань. Жінка розповіла, що її турбує свербіж шкіри, підвищений апетит, часте сечовипускання і вона випиває 2-3л рідини за добу внаслідок спраги. При огляді порожнини рота виявлено кандидамікоз слизової оболонки, катаральний гінгівіт. Про яку патологію можна думати:

А.Вторинний імунодефіцит;

Б. Дифузний токсичний зоб;

*В.Цукровий діабет;

Г. Синдром Лайєлла;

Д. Нічого з переліченого.

7.Хворий Т., 37р., протягом 15 років страждає на цукровий діабет 1 типу. Зловживає алкоголем. Періодично лікується в стаціонарі. Після вживання алкоголю з’явилась різка слабкість, пітливість, дрижаки в тілі. Об’єктивно: збуджений, обличчя гіперемоване, пульс 96 ударів за хвилину, АТ 130/90 мм. рт. ст. З чим пов’язане погіршення стану хворого:

А. Гіперглікемія;

Б. Симпатоадреналовий криз;

В.* Гіпоглікемія;

Г. Абстинентний синдром;

Д. Гіпертонічна криза.

8. Хворий А., 58 р., скаржиться на наростаючу протягом року слабість, сонливість, збільшення маси тіла, появу набряків на ногах. Об’єктивно: пастозність гомілок, стоп, сухість шкіри. Межі серця зміщені вліво і вправо на 2 см, перший тон серця над верхівкою послаблений. Пульс 52 за 1 хв., повільний, ритмічний. АТ 100/70 мм рт. ст. Щитоподібна залоза не пальпується. Загальноклінічний аналіз крові без змін. Рівень ТТГ у сироватці крові – 200 пкмоль/л, Т3 – 1,0 нмоль/л, Т4 – 40 нмоль/л. Холестерин крові – 8,2 ммоль/л.

Який імовірний діагноз?

А. ІХС, атеросклеротичний кардіосклероз;

Б. Інфекційно – алергічний міокардит;

В. Ожиріння;

Г. *Гіпотиреоз;

Д. Гіпертиреоз.

9. В терапевтичне відділення поступив хворий Л.. 55 р., зі скаргами на головний біль, зміну зовнішнього виду: збільшення розмірів носа, стоп, кистей, голови. Захворювання почалось поступово. Об’єктивно: стан задовільний, зріст – 162 см, маса 76 кг. Широка грудна клітка, потовщені ребра, ключиці. Пульс 90 за 1 хв, ритмічний, АТ 150/95 мм рт. ст. Концентрація гормону росту в крові 130 пкмоль/л. Після приймання глюкози концентрація гормону росту в крові різко збільшилася. Яке інструментальне дослідження є найбільш інформативним для верифікації діагнозу?

А. Ультразвукове дослідження;

Б.* Рентгенографія;

В. Гамма – сцинтиграфія;

Г. Енцефалографія;

Д. Термографія.

10 .Хворий В., 43 р., госпіталізований у реанімаційне відділення у важкому стані із затьмаренням свідомості. Зі слів родичів, хворіє 5 місяців. Захворювання розпочалося після відпочинку на Півдні. З’явилися нудота, блювання, проноси, різка загальна слабкість, відсутність апетиту, зниження маси тіла. Лікувався в гастроентерологічному та кардіологічному відділеннях без ефекту. Стан постійно погіршувався. Об’єктивно: зниженого харчування, шкіра кистей гіперпігментована, тургор її знижений. Пульс 120 за 1 хв, АТ 60/40мм рт. ст. Олігурія. В загальному аналізі крові: еритроцити 3,2*1012/л, гемоглобін 106 г/л. В біохімічному аналізі сечі: 17 – ОКС – 2,8 мг/добу. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Аутоімунний криз;

Б. Гостре харчове отруєння;

В. Внутрішня кровотеча;

Г. Гостра ниркова недостатність;

Д. *Хронічна надниркова недостатність, аддісонічний криз.

11. Хвора П., 23 р., госпіталізована в терапевтичне відділення зі скаргами на спрагу, часте сечовипускання, схуднення, зниження зору, підвищення АТ, набряки на ногах і обличчі. Об’єктивно: шкіра суха, пастозність гомілок і обличчя. Пульс 80 за 1 хв, ритмічний, АТ 180/95 мм рт. ст. Діурез 3 л/добу. При лабораторному обстеженні: глюкоза крові – 17,5 ммоль/л, загальний білок крові – 56 г/л. Загальний аналіз сечі: відносна густина 1,030, цукор – виявлено, білок – 1,47 г/л. На очному дні звуження артерій, розширення вен, поодинокі точкові крововиливи. Який найбільш доцільний лікувальний комплекс?

А. Ангіопротектори, інгібітори АПФ;

Б. Сульфаніламіди, бета – адреноблокатори;

В.* Адекватна інсулінотерапія, сечогінні;

Г. Сульфаніламіди, антагоністи кальцію;

Д. Адекватна інсулінотерапія, інгібітори АПФ, ангіопротектори.

12. На шляху на прийом до лікаря-стоматолога у хворої Н., 46р., раптово виникло відчуття голоду, страху, тремтіння у всьому тілі. Жінка почервоніла, вкрилася холодним потом, втратила свідомість. Перехожі викликали швидку допомогу. Ще до приїзду швидкої у жінки почалися тонічні та клонічні судоми.

Що необхідно перш за все зробити в даній ситуації:

А. П/ш 8 ОД інсуліну;

Б.* В/в 40мл 40% глюкози;

В. В/в 1мл 0,1% адреналіну;

Г. В/в 1мл 0,1% атропіну;

Д. Все вище перелічене.

13. У хлопчика 15-ти років виявлено надлишок соматотропного гормону. При огляді: збільшені розміри носа, губ, вух, нижньої щелепи, кистей та стоп.

Розвиток якого захворювання найбільш імовірно зумовлює ці клінічні ознаки?

А.Надниркова недостатність;

Б. Хвороба Кушінга- Іценко;

В. Адипозогенітальна дистрофія;

*Г. Акромегалія;

Д. Гіпофізарний нанізм.

14. Чоловік 56 років звернувся зі скаргами на сильну спрагу, збільшення кількості сечі до 5-6 л \добу, що з’явилися 3 місяці тому і швидко наростали. Палить 25 років по пачці сигарет «Прима» в день. Спостерігався з діагнозом хронічний бронхіт. При огляді стан задовільний. Шкірні покриви звичайного кольору. У легенях везикулярне дихання, хрипів немає. Тони серця чисті, ЧСС 68 уд.\хв. Живіт м'який, безболісний при пальпації. Печінка і селезінка не збільшені. У крові: гемоглобін 102 г\л, еритроцити 4,2х10 12\л, лейкоцити - 7,2х10 9, ШЗЕ - 36 мм\год. Аналіз сечі: питома вага 1003, білка і цукру немає, лейкоцити 6-8 в полі зору. Аналіз сечі за Зимницьким: добовий діурез 5,6 л, питома вага- 1001-1003.Клубочковая фільтрація 98 мл\хв. Рівень глюкози в крові 4, 5 ммоль\л, креатинін − 102 мкмоль\л. Рентгенограма грудної клітки: Легеневі поля прозорі, трохи посилений легеневий малюнок, правий корінь збільшений, серце звичайних розмірів, ЭКГ без патології. Найбільш ймовірний діагноз:

А.Цукровий діабет;

Б. Гіпофізарний нецукровий діабет;

В*. Нефрогенный нецукровий діабет;

Г. Хронічний пієлонефрит;

Д. Психогенна полідипсія.

15. Хворий Б.,35 р., з діагнозом феохромоцитома під час стоматологічних втручань скаржиться на головний біль. При огляді встановлено: АТ 210\110 мм. рт. ст., гіперемія обличчя, видна пульсація судин шиї, висків, тобто ознаки гіпертонічної кризи. Препарати якої групи допоможуть хворому?

А. Симпатолітики;

Б. Блокатори кальцієвих каналів;

В. *Бета-адреноблокатори;

Г. Альфа-адреноблокатори;

Д. Гангліоблокатори.

16. Хвора 59 років під час стоматологічного втручання раптом втратила свідомість. Шкіра суха, очі через деякий час запали, розвився ціаноз, з рота відчувається запах моченого анісу. Відомо, що хвора страждає цукровим діабетом І типу. В зв’язку з чергою до стоматолога пропустила чергову ін’єкцію інсуліну. Негайний аналіз крові на цукор виявив вміст глюкози 16.8 ммоль\л, в сечі 4 % глюкози. Що є причиною такого стану хворої?

А. Гіпоглімечічна кома;

Б. Гіперволемічна кома;

В. Анафілактичний шок;

Г*. Гіперглікемічна кома;

Д. Уремічна кома.

17. Хвора цукровим діабетом, яка приймає глібенкламід, зі слів, нещодавно почала приймати антибіотики з метою лікування інфекції сечових шляхів. Вона доставлена до відділення невідкладних станів клініки, де ви працюєте, у сопорі з рівнем цукру в капілярній крові 1,92 ммоль\л. Який препарат найбільш вірогідно приймала хвора, що викликав зміну вмісту глюкози крові?

А. Ампіцилін;

Б. Цефтриаксон;

В. Фурадонін;

Г. Ципрофлоксацин;

Д. *Триметоприм-сульфаметоксазол (бісептол).

18. Жінка 23- х років, під час чергового відвідування стоматолога, раптово стала скаржитися на сильний головний біль, потовиділення і задишку. Хвора перелякана, страх і жах в очах і на обличчі. АТ 230/150ммрт.с.,ЧСС-140 в 1 хв ,частота дихання 36 у 1 хв. Температура тіла не підвищена. Приступ гіпертонічного кризу купірований внутрішньовенним введенням 1мл лідокаіну та 6 мл дібазолу на фіз. розчині хлориду натрію. Вона розповіла, що подібні приступи в неї відзначалися під час занять аэробікою. Який ймовірний діагноз пояснює симптоми в цієї пацієнтки?

А.Тиреотоксична криза;

Б. Зловживання психостимуляторами (амфетаміном);

В.Феохоомоцитома;

Г. Паросизмальна надшлуночкова тахікардія;

Д. *Фобічний напад .

19. Хворий Б.,35 р., з діагнозом феохромоцитома під час стоматологічних втручань скаржиться на головний біль. При огляді встановлено: АТ 210\110 мм рт ст., гіперемія обличчя, видна пульсація судин шиї, скроней, тобто ознаки гіпертонічної кризи. Препарати якої групи допоможуть хворому?

А.Симпатолітики.

Б. Блокатори кальцієвих каналів.

В.* бета-адреноблокатори.

Г. Альфа-адреноблокатори.

Д. гангліоблокатори.

20. У чоловіка 25 р., який цукровим діабетом хворіє 8 років, розвинулась кома. Об’єктивно: шкіра суха, тургор знижений, дихання Куссмауля, артеріальний тиск - 105/60 мм.рт.ст., пульс - 116 ударів за хвилину, запах ацетону в повітрі. Який вид коми можна запідозрити?

A.* Кетоацидотична ;

Б. Гіперосмолярна ;

В. Молочнокисла;

Г. Гіпоглікемічна;

Д. Мозкова.

21. У хворого дифузний токсичний зоб. Отримує мерказоліл у дозі 50 мг на добу. Через 3 тижні від початку лікування підвищилася температура тіла до 38,1 С, з'явився біль у горлі, болючі виразки в роті. Загальний аналіз крові: еритроцити – 3,1х1012/л; гемоглобін – 94 г/л; кольоровий показник – 1,0; лейкоцити – 0,6 х109/л; ШОЕ – 28 мм/год. Яка найімовірніша причина погіршення стану хворого?

A.* Розвиток агранулоцитозу.

Б. Розвиток паратонзилярного абсцесу.

В. Гостра респіраторна інфекція.

Г. Розвиток тиреотоксичного кризу.

Д. Алергічна реакція на мерказоліл.

22. У хлопчика 15-ти років останні 3 місяці спостерiгаються напади судом жувальних м'язiв, рук з переважанням тонусу згиначів. Судоми болючi, симетричнi. При обстеженнi позитивнi симптоми Хвостека, Труссо. Кальцій у крові 1.8 ммоль/л. У хворого найбільш вірогідно:

A. Правець;

Б. Епiлепсiя;

В. Гiперпаратиреоз;

*Г. Гiпопаратиреоз ;

Д. Спазмофiлiя .

23. Хворий 46-ти рокiв, протягом 5 рокiв лiкується з приводу гiпертонiчної хвороби. Батько хворiє на цукровий дiабет. Об'єктивно: Зрiст 170см. Вага 96 кг. Пульс 72 / хв., АТ – 190/110 мм рт.ст. Печінка +3 см. Пастозність гомілок. Цукор крові натще 5,4 ммоль/л. Якi засоби первинної профiлактики цукрового дiабету потрібно рекомендувати даному хворому?

A. Позбавитись зайвої ваги;

Б*. Нормалiзувати артерiальний тиск;

В. Призначити бігуаніди;

Г. Призначити гепатопротектори;

Д. Призначити сечогінні.

24. Хворий М., 35-ти років, звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на печію слизової оболонки порожнини рота, зниження смакових відчуттів, біль в яснах, розхитування зубів, чутливість зубів до зміни температури, кровоточивість ясен під час чищення зубів. Скарги з’являлись поступово впродовж останніх двох місяців. При огляді порожнини рота виявлені: навколо шийковий карієс на фронтальних поверхнях зубів, кровонаповнення ясен, явище патологічного стирання емалі, катаральний гінгівіт. Ниткоподібні сосочки язика згладжені. Вогнища десквамації епітелію на спинці язика, на щоках, на слизовій оболонці передвір’я порожнини рота.

При загальному огляді та зборі стоматологічних скарг лікар відмітив нервове збудження хворого, емоційну лабільність, витрішкуваті очі. При розпитуванні хворий зізнався, що помітив зміни з боку нервової системи, тремтіння рук, серцебиття, але до лікаря не звертався. Ознаки якого соматичного захворювання спостерігаються у хворого?

А. Неврастенія;

Б. Гіпотиреоз;

В*. Тиреотоксикоз;

Г. Міокардит;

Д. Астенія.

25. До стоматолога звернувся хворий, який постійно лікується впродовж 10 років. Хворого турбували біль в зубах при вживанні гарячої, холодної їжі, вразливість слизової оболонки рота. Під час спілкування з хворим лікар помітив, що його постійний пацієнт став начебто загальмований, млявий, сонливий, відзначив набряк обличчя, шиї, рук, збільшення маси тіла, зміну тембру голосу. При огляді порожнини рота – язик збільшений, набряклий, відмічається гіпертрофія сосочків язика, відбитки зубів на бокових поверхнях. Слизова оболонка ротової порожнини блідо-рожева, блискуча, гіпертрофована. Відзначається множинний при шийковий карієс з циркулярним розташуванням навколо шийок зубів. При розпитуванні хворого виявилося, що він не помічав змін в своєму стані, оскільки симптоми розвивались повільно, суттєво не погіршували якість життя хворого. Ознаки якого захворювання спостерігаються у хворого?

А*. Гіпотиреозу;

Б. Гіпертиреозу;

В. Хронічної недостатності кровообігу;

Г. Нефротичного синдрому;

Д. Депресії.

26. Під час огляду порожнини рота хворого стоматолог помітив відкладення пігменту у формі цяток овальної та кільцеподібної форми на яснах, щоках, піднебінні, язиці. На щічній поверхні язика, яснах спостерігались афти, набряк та кровоточивість слизової оболонки. Під час розпитування хворого з’ясувалось, що останнім часом хворий відмітив появу загальної слабкості, повільного мовлення, зниження маси тіла, зниження апетиту. Після призначення лікування стоматолог направив хворого на прийом до терапевта. На прийомі у терапевта хворий скаржився на загальну слабкість, адинамію, зниження пам’яті, уваги, депресію. При загальному огляді хворого терапевт відзначив гіперпігментацію шкіри (меланодермія, особливо виражену в шкірних складках, місцях тертя одягу). З боку внутрішніх органів – суттєвих патологічних змін не виявлено. Артеріальний тиск -85/60 мм рт ст. При лабораторному обстеженні спостерігаються: глюкоза крові - 2,7 ммоль/л, клінічний аналіз крові – еритроцити – 3,7 * 1012/л, гемоглобін - 135 г/л, лейкоцити 6,7 * 109/л, палочкоядерних 5%, сегментоядерних 63%, еозинофілів 7%, моноцитів 8%, лімфоцитів 17%, ШОЕ 10 мм/год. Яке соматичне захворювання запідозрив лікар-стоматолог у хворого?

А. Гіпотиреоз;

Б. Гіпоглікемія;

В. Гіпотонія;

Г.* Хвороба Аддісона;

Д. Хвороба Іщенко-Кушинга.

27. Симптомокомплекс гіперкортицизму (слабкість, гіпертензія, диспластичне ожиріння, місяцеподібне обличчя, стрії на животі та стегнах, зміни шкіри (сухість, вугри) характерний для:

А. Акромегалії;

Б. *Хвороби Іценко – Кушинга;

В. Нецукрового діабету;

Г. Феохромоцитоми;

Д. Цукрового діабету.

28. До стоматолога звернулась хвора П. 52 років зі скаргами на сухість в роті, спрагу, біль в язиці. При огляді порожнини рота лікар відмітив явища кандидозного стоматиту, парадонтиту, поширений карієс. Хвора має зайву вагу. На шкірі обличчя, рук явища піодермії. При розпитуванні виявилося, що пацієнтка хворіє на ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертонію. Лікар направив хвору на дослідження цукру крові. Цукор в крові натще – 7,2 ммоль/л; через 2 години після їжі 12,3 ммоль/л. У хворої можна припустити:

А. Цукровий діабет, І тип;

Б. Порушення толерантності до глюкози;

В. Нецукровий діабет;

Г.* Цукровий діабет ІІ тип;

Д. Гіперкортицизм.

29. Хвора М., 45 років, хворіє тиреотоксикозом впродовж 3 років. Останній місяць почувала себе задовільно, призначених ліків не приймала. Після переохолодження захворіла на ГРВІ, загальний стан різко погіршився, температура тіла підвищилась до 390 С, розвинулись виражена загальна слабкість, тремтіння рук, серцебиття, екзофтальм. Лікар швидкої допомоги діагностував розвиток тиреотоксичного кризу. Які основні невідкладні заходи?

А. Довенно – фізіологічний розчин хлориду натрію, 5% глюкози до 4-5 літрів, 60 мг мерказолілу через зонд вводиться до шлунку;

Б. Анаприлін 40 мг 4 рази на добу, охолоджувати поверхню тіла, протирати шкіру водою;

В. Преднізолон – 120-240 мг на добу, 30 крапель розчину Люголю 3-4 рази на добу;

Г. *Всі відповіді вірні;

Д. Вірні відповіді Б та В.

30. У хворого після видалення щитоподібної залози виникли напади судом. Яка причина цього стану, вкажіть заходи невідкладної допомоги:

*А. Недостатність паратиреоїдного гормону внаслідок випадкового видалення при щитоподібних залоз, необхідно вводити кальцію хлорид 10% в/в, потім постійно паратгормон;

Б. Недостатність паратиреоїдного гормону, необхідно вводити калію хлорид 4% в/в, потім постійно тиреотропний гормон;

В. Післяопераційний гіпотиреоз, необхідно призначити тироксин;

Г. Післяопераційний гіпертиреоз, необхідно призначити тироксин;

Д. Еклампсія, необхідно вводити проти судомні та гіпотензивні засоби.

31. Хвора на цукровий діабет на прийомі у стоматолога раптово поскаржилась на загальну слабкість, головний біль. Сказала, що після чергової ін’єкції інсуліну не встигла достатньо поїсти, тільки перекусила тому що не хотіла запізнитись на прийом до лікаря. Лікар переказав помічниці терміново приготувати солодкого чаю, знайти цукерку. Раптово хвора втратила свідомість. Які дії повинен виконати лікар?

А. Негайно ввести внутрішньовенно 20 мл 40% розчину глюкози;

Б.* Негайно ввести внутрішньовенно 40-60 мл 40% розчину глюкози; надалі інфузійно 500 мл 5% глюкози з 4-8 Од простого інсуліну;

В. Ввести кордіамін 2 мл, мезатон 1% 1 мл, в/в норадреналін 0,2% 1-2 мл;

Г. Почати серцево-легеневу реанімацію;

Д. Викликати реаніматолога і до його приходу нічого не робити;

32. Хлопець, 16 років скаржиться на слабкість, нудоту. Було повторне блювання. Турбує спрага протягом останніх трьох місяців. Випиває за день близько 5 літрів води, вночі часто ходить до туалету. Втратив 8 кг маси тіла незважаючи на добрий апетит. В крові: глюкоза 11 ммоль/л. Глюкоза сечі - 3%. Клінічна картина у даного хворого характерна для:

А. Тиреотоксикозу;

Б.* Цукрового діабету І типу;

В. Цукрового діабету II типу;

Г. Синдрому гіперкортицизму;

Д. Нецукрового діабету.

33. Хворий Т, 43 років. Вважає себе хворим 3 роки коли побачив у себе пухлину на шиї Був діагностований вузловий зоб 3 ступеню та зроблена операція по його видаленню, але через три доби після операції почалися напади тетанії, які піддавалися лікуванню препаратами кальцію. Напади продовжувались. При огляді: тривожний вигляд обличчя, ригідність у рухах. Висівкоподібне лущення шкіри. Множинний карієс та відсутні 5 зубів. Трофічні зміни нігтів, які зламані або дуже тонкі. З боку органів дихання та серцево-судинної системи змін не знайдено. Пульс 70/ хвилину, А/Т - 100/50 мм рт. ст. Позитивні симптоми Хвостека та Труссо. При наданні невідкладної допомоги при судомах у хворого найважливішим є застосування:

А.Заспоркійливих препаратів;

Б. Хлористого натрію;

В. Спазмолітиків;

Г. * Препаратів кальцію.

Д. Вітамінів групи В.

34. Хворий Д., 48 років, скаржиться на збільшення кінцівок, обличчя, прогнатизму, сильні головні болі, потіння. Вважає себе хворим близько 15 років. При обстеженні виявлені значні зміни кінцівок та обличчя, прогнатизм, розміри серця збільшені. АТ - 190/100 мм. рт. ст.. Збільшення язика, множинний карієс, збільшення печінки. На рентгенограмі черепа - збільшення та деформація турецького сідла Рівень глюкози натщесерце – 11,2 ммоль/л. Збільшення якого з гормонів викликало симтоми захворювання:

А. Тиреотропного;

Б. Альдостерону;

В.* Соматотропіну;

Г. Інсуліну;

Д. Тиреотропіну.

35. Хвора скаржиться на нервовість, плаксивість, поганий сон, схуднення (незважаючи на добрий апетит) схудла за місяць на 10 кг, серцебиття, пітливість, погано почуває себе в теплому приміщенні. 0б’єктивно: очні щілини розширені (екзофтальм), шия потовщена, пальпується збільшена щитоподібна залоза. АТ -160/70 мм рт.ст. Пульс 120 за хв. Тони серця гучні, І тон підсилений над верхівкою серця,систолічний шум над усіма точками. Живіт м’який. Печінка збільшена, на 2 см виступає з-під правого підребер'я. Про яку патологію йдеться?

А.* Дифузний токсичний зоб;

Б. Ендемічний зоб;

В. Тиреоідит;

Г. Еутиреоїдний зоб;

Д. Мікседема.

36. Хворий Ш., 18 років, доставлений у клініку в різко загальмованому стані, скаржиться на болі в животі без чіткої локалізації, нудоту, блювоту, головний біль, різку загальну слабкість. З анамнезу: стала турбувати спрага, що поступово наростала, з'явилася загальна слабість, погіршився апетит. Маса тіла зменшилася на 7 кг. Останні 3 доби млявий і апатичний, став скаржитися на болі в животі, підсилилася спрага, з'явилася нудота й блювота. Об'єктивно: стан важкий. Шкіра суха. Тони серця звучні, ритм правильний. Пульс - 106 у хв, слабкого наповнення, АТ - 90/60 мм рт. ст. Живіт м'який, симптомів подразнення очеревини немає. Зіниці звужені, реакція на світло млява, гіпотонія очних яблук. Сухожильні рефлекси знижені, патологічних рефлексів не виявлено, тонус м'язів знижений. Додаткові методи дослідження: ЗАК. Еритроцити 4,2 х 1012/л, гемоглобін - 130 г/л, кольоровий показник - 0,92, лейкоцити - 8,4 х 109/л, ШОЕ - 9 мм/год. ЗАС: колір - солом'яний. Реакція - кисла. Питома вага - 1032. Прозора. Білок - 0, 033 г/л.

Цукор - 3%, ацетон - ++, Жовчні пігменти - негат., уробілін - +. Лейкоцити - 0-1 у полі зору, еритроцити - немає. Глюкоза крові – 18,4 ммоль/л. В наданні невідкладної допомоги хворому найбільше значення матимуть:

А) Діуретики;

Б) Бета-адреноблокатори;

В) Глюкоза, вітаміни групи В;

Г) Спазмолітики;

Д)* Фізіологічний розчин, інсулін.

37. У хворої М. 48 років відмічаються напади сильного головного болю, які супроводжуються почервонінням обличчя, тремтінням, страхом, підвищеною пітливістю, АТ під час нападів 220-240/140-120 мм.рт.ст., між нападами 140/90 мм.рт.ст. Серед кровних родичів подібних захворювань не відмічалось. Про яке захворювання слід думати у хворої:

А. Гіпертонічну хворобу;

Б.* Феохромоцитому;

В. Синдром Кона;

Г. Синдром Іценко-Кушинга;

Д. Вазоренальну гіпертензію.

38. Хвора Р. 58 років під час прийому стоматологом поскаржилась на загальну слабкість та почуття тремтіння в усьому тілі, при доторкуванні до щоки предметами та руками лікаря відмічає судомне скорочення щоки (с-м Хвостека). Лікар припинив маніпуляції і ще раз детально повернувся до анамнезу хворої. Рік назад у хворої була видалена повністю щитоподібна залоза по причині раку щитоподібної залози. Оперативне втручання проводили двічі. Після цього у хворої з’явились вищевказані ознаки. Зі слів хворої, приймає замісну терапію L-тироксином – до 300 мг/добу та препарати кальцію. Яке післяопераційне ускладнення можна запідозрити у хворої:

А. Гіпотиреоз;

Б.* Гіпопаратиреоз;

В. Гіперпаратиреоз;

Г. Тиреоідіт;

Д. Нічого з вищезазначеного.

39. Хвора Л. 51 року на прийомі у терапевта скаржиться на виражену дратівливість, плаксивість, поганий сон, незважаючи на добрий апетит, схуднення (схудла за 2 місяці на 13 кг), погано переносить спеку, відмічає підвищену пітливість та субфебрильну температуру тіла на протязі року. При огляді звертають увагу розширені очні щілини, рідке мигання повік, шия потовщена, пальпується збільшена щитоподібна залоза. АТ 160/70 мм.рт.ст., пульс 115 уд. за 1 хв. Тони серця гучні. І-й тон на верхівці підсилений, систолічний шум. Руки - гіпергідроз. Живіт м’який. Про яку патологію можна думати?

А. Ендемічний зоб;

Б.* Токсичний зоб;

В. Еутиреоїдний зоб;

Г. Мікседема;

Д. Аденома гіпофіза.

40. До стоматолога на прийом прийшла жінка. Він звернув увагу на те, що, не дивлячись на теплу погоду, вона була дуже тепло одягнена. Роздягалась повільно. Шкіряні покриви сухі, бліді, з жовтуватим відтінком, відмічалась амімічність обличчя, випадіння латеральної частини брів, набряки на обличчі, повіках, мляві рухи, збільшення ваги тіла. Пульс – 60 уд. в 1 хв., АТ 100/60 мм.рт.ст. При огляді ротової порожнини відмічалось збільшення язика, наявність відбитків зубів на бокових поверхнях язика, ясна бліді, гіпертрофовані, множинний циркулярний при шийковий карієс. Про яку хворобу слід думати у даної хворої?

А. Гіпертиреоз;

Б.* Гіпотиреоз;

В. Адісонізм;

Г. Гіпопаратиреоз;

Д. Гіперпаратиреоз.

41. На прийом до стоматолога прийшов хворий П. 44 років зі скаргами на сухість в роті, розхитування зубів, підвищену кровоточивість ясен, спрагу, підвищений апетит. При огляді ротової порожнини лікар відмітив вираженість грибоподібних сосочків на язиці, множинний карієс, виражений пародонтоз, катаральний гінгівіт. Виявивши ці зміни в ротовій порожнині лікар-стоматолог повинен направити хворого на:

А. Аналіз крові на цукор;

Б. Аналіз сечі на цукор;

В. Консультацію до ендокринолога;

Г.* Все вищезазначене;

Д. Нічого з вищезазначеного.

42. У яких хворих частіше зустрічається гіперосмолярна кома:

А. Хворих інсулінозалежним цукровим діабетом;

Б. Хворих інсулінонезалежним цукровим діабетом;

В. Хворих захворюваннями підшлункової залози (новоутворення);

Г. Хворих вродженими генетичними синдромами;

Д. Хворих феохромоцитомою.

43. Причина гіпоглікемічної коми:

А. Недостатня доза інсуліну;

Б.* Велика доза введеного інсуліну;

В. Надмірне введення рідини в організм;

Г. Переїдання;

Д. Все вищезазначене.

44. Що вважається „великим” симптомом цукрового діабету?

А. Брадикардія;

Б. Екзофтальм;

В.* Поліурія;

Г. Гіпотермія;

Д. Схуднення.

45. Який із нижче перерахованих симптомів не характерний для тиреотоксичного кризу?

А.* Наявність ацетону в сечі;

Б. Гіпертермія (41ºС);

В. Тахікардія (180 уд. в 1 хв.);

Г. Миготлива аритмія;

Д. Високий рівень Т3 і Т4 в крові.

46. Чоловік, приблизно 58-ми років, був знайдений перехожими неподалік від приватного стоматологічного кабінету. Перехожі занесли хворого до кабінету лікаря. Хворий непритомний, шкіра суха, обличчя червоне, дихання шумне, часте, глибоке, чути запах ацетону при диханні. Тонус очних яблук знижений, пульс – 80 уд. в 1 хв. АТ 135/90 мм. рт. ст. Тони серця приглушені. Живіт м`який, метеоризм. В кармані піджака знайдена карточка диспансерного хворого. Найбільш вірогідно ці симптоми притаманні одному з наступних станів і хворому треба ввести:

А. Гіпоглікемічній комі, глюкозу в/в;

Б. Гіперосмолярній комі, велику кількість рідини, інсулін;

В. Кетоацидотичній комі, ввести глюкозу;

Г. Уремічній комі, ввести неогемодез;

Д.* Кетоацидотичній комі, ввести інсулін, провести дезинтоксикацію.

47. Хвора П. 28-ми років на прийомі у стоматолога відчула себе погано, вона поскаржилась стоматологу на сильний голод, тремтіння всередині, головокружіння. Шкіра обличчя вкрилася крапельками поту. В анамнезу у хворої цукровий діабет. Вранці спішила до стоматолога, погано поїла, проте ін`єкцію інсуліну зробила. Раптово хвора втратила свідомість. Пульс 80 уд. в 1 хв., АТ 100/60 мм. рт. ст. Тонус очних яблук не змінений. Що трапилось з хворою?

А. Кетоацидотична кома;

Б. Гіперосмолярна кома;

В. Колапс;

Г. Непритомність;

Д.* Гіпоглікемічна кома.

48. Щоб вирішити остаточний діагноз у хворого цукровим діабетом в непритомному стані треба терміново зробити:

А. Аналіз крові на креатинін;

Б.* Аналіз крові на цукор, сечі на ацетон;

В. Аналіз сечі на цукор;

Г. Аналіз крові на залишковий азот;

Д. Аналіз сечі на жовчні пігменти.

49. Хвора Ю.,29 років, поступила в клініку у зв'язку з ожирінням, головними болями, відсутністю менструацій, росту волосся на обличчі та грудях. При об’єктивному обстеженні: хвора збуджена. Тремор пальців рук. Обличчя місяцеподібне, червоне. Накопичення жиру на плечах та потилиці. Рожеві стрії (полоси) на животі та стегнах. Волосся на підборідді, верхній губі. Ліва межа серця на 2 см вліво від середньо-ключичної лінії, акцент ІІ тону на аорті. А/Т 200/110 мм рт. ст. На ЕКГ - гіпертрофія лівого шлуночку серця. Рівень глюкози крові - 8,6 ммоль/л. Про яку патологію йдеться у хворої?

А. Дифузний токсичний зоб;

Б. *Синдром Іценко-Кушинга;

В. Акромегалія;

Г. Синдром Конна;

Д. Феохромоцитома.

50. Хвора Т., 24-х років, що страждає цукровим діабетом І типу, знаходилася у черзі до кабінету стоматолога. Зі слів родички відомо, що зранку пацієнтці уведено 12 одиниць простого й 24 одиниці пролонгованого інсуліну. Близько 8 годин ранку хвора кілька разів заглянула у стоматкабінет, поскаржилася медсестрі на почуття голоду. Медсестра звернула увагу на збуджений стан хворої, помітила в неї тремор кінцівок і посмикування м'язів обличчя. Після чого у хворої розвинувся короткочасний судомний напад, пацієнтка втратила свідомість. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, виражений гіпергідроз, підвищений тонус очних яблук, тони серця глухі, тахікардія - 128 у хв, АТ - 100/60 мм рт. ст. З боку органів дихання й черевної порожнини патології не виявлено.