Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕЗ ШПОРИ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
189.02 Кб
Скачать

21. Податкові й фінансові пільги, надані в сез і тпр України.

Не можна не відзначити той факт, що при виборі інвестором регіону, у розвиток якого будуть вкладатися кошти вагомим фактором є пільги й преференції, пропоновані законодавцем.

Важливим (нерідко — головним) умовою створення СЕЗ є вибір і визначення оптимального набору пільг і стимулів. У світовій практиці, на сьогоднішній день, сформувалися такі основні групи пільг і стимулів:

1)зовнішньоторговельні, що знижують або скасовують експертно-імпортне мито й проведення зовнішньоторговельних опе­рацій, що спрощують порядок;

2)фінансові (зниження орендної плати на землю й використання виробничих потужностей; встановлення пільгових цін на комунальні послуги; надання субсидій);

3)фіскальні (зниження або скасування податків на прибуток, ренту, нерухомість);

4)адміністративні пільги (зм'якшення прикордонного ре­жиму для іноземних громадян; спрощення реєстрації спільних підприємств; надання різних послуг)

Таким чином, можна виділити наступні групи пільг, що діють у СЕЗ і ТПР у світовій практиці: митні пільги; фіскальні (податкові) пільги; фінансові пільги; адміністративні пільги.

Перші три групи пільг одержали поширення в законодавстві України, а четверта група, на сьогоднішній день, належним чином не врегульована законодавцем, хоча досвід закордон­них країн, де успішно функціонують СЕЗ показує, що адміністративні пільги мають важливе значення й сприяють залученню інвесторів. Наприклад, у підприємницьких зонах США крім чисто фінансових пільг діють також пільги й не фінансового плану, зокрема, спрощена структура ведення документації.

Аналіз українського законодавства дозволяє зробити висновок, що в СЕЗ і ТПР України надаються наступні пільгові режими:

1)податковий; 2)фінансовий; 3)митний.

Пільговий податковий режим. Для всіх СЕЗ і ТПР, що діють на території України, характерні наступні види податкових пільг:

а) звільнення повне або часткове від сплати податку на прибуток, отриманий в ході реалізації інвестиційних проектів.

У нормативно-правових актах установлюється різний часовий період дії такої пільги, що коливається від двох до шести років;

б) у валовий доход суб'єктів СЕЗ і ТПР із метою оподатковування не включається сума інвестиційних вкладень у вигляді коштів, матеріальних цінностей, нематеріальних активів.

У процесі практичної реалізації податкових пільг виникає безліч нестиковок. Так, норми права одних законів суперечать правовим нормам інших законодавчих актів, що негативно позначається на роботі суб'єктів господарювання в СЕЗ або на ТПР.

Фінансові пільги. Фінансові пільги не є загальними для всіх Спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку, але мають важливе значення для інвесторів. Серед таких пільг можна назвати звільнення від сплати збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття (СЕЗ «Славутич»), звільнення від плати за землю (ТПР м. Харків, ТПР Чернігівської області, СЕЗ «Донецьк» й ін.), звільнення від сплати збору в Державний інноваційний фонд (ТПР Луганських, Донецької областей, СЕЗ «Яворів»), надходження в іноземній валюті від реалізації продукції, товарів (послуг, робіт), зроблених або наданих у зоні, звільняються від обов'язкового продажу (СЕЗ «Донецьк», СЕЗ «Азов», СЕЗ «Славутич»).

Звертаючись до закордонного досвіду функціонування спеціальних економічних зон, необхідно відзначити, що в деяких з них мають місце також такі пільги фінансового характеру, як наприклад, надання пільгового кредитного обслуговування, у вигляді знижених у порівнянні зі звичайними процентних ставок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]