Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-15 КЗ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
42.83 Кб
Скачать

14 Республіка Еквадор.

країна розташована в північно-західній частині Південної Америки. Межує: з Колумбією, з Перу. На заході омивається водами Тихого океану, в якому країні належать Галапагоські острови.

Площа території  -  283,6тис. кв. км. ( з островами Галапагос). 

Кількість населення - 14,2 млн.осіб. (на 2010 р.). 

Столиця - Кіто (1,7 млн. чол.).

Адміністративний устрій - поділяється на 24 провінції в тому числі архіпелаг Колон (острови Галапагос),який має спеціальний статус. Провінції поділяються на кантони, кантони - на округи.

Інші великі міста - Гуаякіль ,Куенка ,Мачала

Державна мова - іспанська.

Грошова одиниця– долар США = 100 центам.

Релігія  - католицизм.

Національне свято -  10 серпня - День проголошення  незалежності (1809р.).

Членство в міжнародних організаціях  - член ООН, МВФ, ОАД.

Індіанські племена заселили нинішню територію країни в давні часи. В кінці 1-го тис. в центрі утворився союз племен під назвою царство Кіту, або Ширі. Наприкінці XV ст. його завоювали перуанські інки.. Іспанці вперше з'явилися тут 1526 р. Конкістадор Ф. Пісарро заснував колонію Кіто і приєднав територію до вже завойованого Перу. Свого брата Ґонсало він призначив правителем. У 1535 р. іспанська корона забрала собі цю територію, а 29 серпня 1563 р. утворила в Кіто адміністративно-судово-політичний орган — аудієнцію. Настала майже 300-річна епоха колоніального панування Іспанії. Територія увійшла до складу віце-королівства Перу , а згодом — Нової Ґранади . 10 серпня 1809 р. в Кіто колоніальну адміністрацію було повалено. Остаточно іспанське панування було ліквідоване 1822 p., коли повстанці на чолі з Антоніо Сукре ( с испанского Сукре –сладенький)))здобули перемогу 24 травня в битві під Пічинчею. 29 травня того ж року країна увійшла до складу Великої Колумбії на правах південного департаменту. Це тривало до 1830 р. Країна вийшла зі складу федерації Великої Колумбії 13 травня 1830 p., a 22 вересня того ж року було проголошено Республіку Еквадор. Першим президентом став генерал Хуан Хосе Флорес У 1852 р. на території країни скасували рабство. Перші ж роки незалежності відзначилися конфліктами між землевласниками внутрішніх регіонів та буржуазними колами узбережжя. Покінчив із хаосом у країні президент-консерватор Ґабріель Ґарсія Морено. Його вбивство 6 серпня 1875 р. не вплинуло на стабільність в Еквадорі. У 1941 р. Еквадор воював проти Перу і втратив басейн Верхньої Амазонки (40% території країни). Протягом Другої світової війни країна була на боці антигітлерівської коаліції. Цікавим був період 1944-1972 р. П'ять разів президентом був Веласко Ібарра. Періоди його президентства чергувалися з владою військовиків, тобто президент пережив чотири військові перевороти. Добробут народу не підвищився після відкриття родовищ нафти в 1970-х pp. Демократія у країні поновилася 1979 p., коли у президентське крісло сів Хайме Рольдос Аґілера.. У 1995 р. Еквадор і Перу знову мали нагоду повоювати, але ця подія тривала лише кілька днів. Абдала Букарам став президентом 10 серпня 1996 p., але вже 6 лютого наступного року його усунули з посади, спираючись на оригінальну підставу — «у зв'язку з розумовою нездібністю управляти країною». Фабіан Аларкон приступив до виконання обов'язків президента. 10 серпня 1998 р. президентом став Джаміль Мауад. Цього ж року нарешті врегулювали 157-річний прикордонний конфлікт із Перу. 21 січня 2000 р. стався переворот за активної участі профспілок та індіанців, невдоволених економічною ситуацією в країні; і хоча військовики його не підтримали, президент змушений був піти з посади. 22 січня його заступив віце-президент Ґуставо Нобоа, якій 10 вересня 2000 р. оголосив націо-наль ною валютою долар США.

 Демократична республіка, голова держави та уряду — президент, вибирається населенням на 4-річний термін, можливий другий термін підряд

Президент Республіки Еквадор – Рафаель КОРРЕА ДЕЛЬГАДО, віце-президент - Ленін МОРЕНО ГАРСЕС, обрані 26 квітня 2009 р. на позачергових  виборах.

Парламент — однопалатна Національна асамблея, 124 депутати вибираються населенням на 4-річний термін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]