Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді інформатика.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

1.Історія розвитку MS Window. Різні версії MS Windows. Компанія Microsoft була заснована в 1975 р. За час існування компанії було випущено декілька версій графічної оболочки для MS-DOS – від Windows 1.0 до Windows 3.x; декілька операційних систем які наслідували сумісність з MS-DOS – Windows 95, Windows 98, Windows МЕ; а також самостійних операційних систем сімейства NT – Windows NT4, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows 7, Windows 8.

2.Особливості та характеристика операційної системи MS Windows. Побудована на основі спільної витискуючої багатозадачності. Підтримує багато поточність. Підтримує використання довгих імен файлів та папок. Включає вбудовану можливість роботи у мережі, тобто підтримує спільне використання файлів і пристроїв. Максимально спрощена процедура встановлення та настроювання нових периферійних пристроїв. Використовує поліпшену підтримку додатків мультимедіа — вбудовані засоби роботи з аудіо-, відео- та компакт-дисками. Містить вбудовану підтримку електрон­ної пошти та факсимільного зв’язку, широко використовує можливості глобальної комп’ютерної мережі Internet.

3. Основні об'єкти графічного інтерфейсу Windows . Їх характеристика та призначення. Робочий стіл забезпечує швидкий доступ до дисків, папок, файлів, ярликів. Панель задач знаходиться в нижній частині екрану, на ній кнопка Пуск, кнопки виконання задач та відкритих папок, індикатори і часи. Вікна являються одними з найважливіших об’єктів Windows і значно спрощують роботу. Meню представляє собою перелік команд. Контекстне меню дозволяє розглядати диски, файли і папки як об’єкти і виконувати над ними певні операції.

4. Налагодження панелі задач Windows. Для початку налагодження потрібно відмінити команду «Закріпити панель задач». Панель задач можна розташувати зверху, зліва та зправа робочого столу, а також змінити її розміри простим перетягуванням миші. Добавляти/знімати з панелі задач ярлики або панелі інструментів. Змінювати розкладку клавіатури, дату та час.

5. Призначення пунктів головного меню Пуск Windows. Різні способи налагодження головного меню. Пункт меню Программы — для завантаження будь-якої програми зі списку запропонованих. Документы — для завантаження одного з 15 документів, з якими користувач працював останнім часом. Панель керування— для настроювання можливостей Windows згідно з бажанням користувача. Выконати — для завантаження програми, якої немає у списку пункту Программы. Пошук— для пошуку файлів за іменем, розширенням, датою створення тощо. Завершення роботи — для закінчення сеансу роботи з Windows. Налагодження головного меню в основному заключається в відображенні певних пунктів, розмірі відображення та вигляду самого меню. 6. Використання ярликів у Windows. Різні способи створення ярликів. Ярлик – це посилання на елемент (наприклад, файл, папку або програму) на комп’ютері. Ярлики можна створювати та розташовувати у зручному місці, клацнувши правую кнопкою по необхідному елементі і вибрати пункт Створити ярлик або Відправити ярлик на робочий стіл.

7. Контекстне меню об'єктів Windows. Контекстне меню дозволяє розглядати диски, файли і папки як об’єкти. Всі ці об’єкти мають певні свойства і над нами можуть проводитись певні операції. Виклакати контекстне меню можливо, клацнувши правою кнопкою миші на об’єкті.

8. Призначення вікна Мой компьютер системи Windows. Налагодження робочого простору Windows. За допомогою вікна Мой компьютер отримати відомості про ресурси системи та її стан: які диски та зовнішні пристрої використовуються та їх кількість, а також додаткову інформацію про можливості комп’ютера. З допомогою вікна Мой комп’ютер можна приступити до налагодження робочого простору, від простої зміни вигляду розташування папок до зміни параметрів обладнання.

9. Різні способи завантаження програм та відкриття документів у системі Windows. Тека Авто загрузки. Перемикання між програмами. Завантажити програму можна клацнувши два рази лівою кнопкою миші або правою і вибрати в контекстному меню пункт Запустити або Відкрити. Деякі програми завантажують разом і з запускм Windows. Для того щоб поставити програму на завантаження разом з Windows, необхідно помістити ярлик програми в папку Авто загрузки. Перемикання здійснюється клавішами Alt+Tab, або через диспетчер задач.

10. Різні способи обміну даними між програмами у Windows (буфер обміну, динамічний обмін, пов'язування та вставка об'єктів.) Буфер обміну – одна програма може помістити в буфер данні, а інша використати. Динамічний обмін – одна програма може використати данні іншої програми, причому копія зберігає прив’язку до оригіналу. Пов'язування та вставка об'єктів – одна програма, при зміні копії використаних данних, викликає програму яка створила оригінал.

11. Елементи віконного інтерфейсу Windows. Поняття вікна, елемента керування, вікна діалога. Типи елементів керування та правила роботи з ними. Типи меню та способи вибору елементів меню. Операції з вікнами. Приклади програм з однодокументним та багатодокументннм інтерфейсом. Кожного разу, коли відкриваються програма, файл або папка, вони відображаються на екрані у прямокутнику або в рамці, що називається вікном. Усі вони мають певні спільні риси. По-перше, вікна завжди з’являються на робочому столі — у головній робочій області екрана. Мають рядок меню, заголовок, кнопки «Згорнути», «Розгорнути» і «Закрити», смуги прокручування, межі та кути. Операції згортання, розгортання, перехід між вікнами, зміна розміру, переміщення. Однодокументний – блокнот. Багатодокументний – Microsoft Word, Photoshop.

12. Робота з дисками у Windows. Структурні компоненти диска (циліндр, доріжка, сектор, кластер). Поняття логічного диска. Форматування дискет у Windows. Для операційної системи дані на дисках ПК організовані в доріжки і сектори. Доріжки являють собою вузькі концентричні кільця на диску. Сектори - ділянка доріжки диску, що є мінімальною фізично адресованою одиницею пам`яті. Кластер – одиниця зберігання даних на гнучких і жорстких дисках комп'ютерів. Циліндр - це загальна кількість доріжок, з яких можна зчитати інформацію, не переміщаючи головок. Для того щоб форматувати дискету потрібно зайти в Мій комп’ютер, вибрати дискету, натиснути правою кнопку і вибрати пункт Форматувати.

13. Файлова система Windows. Поняття файла, папки. Таблиця розміщення файлів /FAT). Фа́йлова систе́ма — спосіб організації даних, який використовується ос для збереження інформації у вигляді файлів на носіях інформації. Також цим поняттям позначають сукупність файлів та директорій, які розміщуються на логічному або фізичному пристрої. Файл - це програма чи організована сукупність цифрових, алфавітно - цифрових та інших даних. Папка - це сукупність однотипних файлів, які розміщені в ній за власним бажанням користувача. Весь логічний диск розбивається операційною системою на частини однакового розміру, які називаються кластерами. Кластер може утримувати декілька секторів. Для кожого кластеру FAT має свій індивідуальний елемент, в якому зберігається інформація про використання даного кластеру. Розмір FAT визначається загальною кількістю кластерів на логічному дискові.

14. Використання системної утиліти ScanDisk операційної системи Windows для перевірки дисків. ScanDisk перевіряє поверхню жорсткого диска на наявність фізично зіспованих секторів. Найдені сектори відмічаються як зіпсовані, і система більше не намагається читати з цих секторів.

15. Використання системної утиліти, призначеної для дефрагментації дисків в Windows. Для того щоб запустити дефрагментацію диску потрібно зайти Пуск - Усі програми – Стантдартні – Служебні – Дифрагментація диску. Дефрагментація — процес оновлення та оптимізації логічної структури розділу фізичного диску з метою забезпечити зберігання файлів у неперервній послідовності кластерів. Зазвичай використовується у файлових системах FAT та NTFS. Після дефрагментації прискорюється читання та запис файлів, а відповідно і робота програм.

16. Призначення програми Проводник (Explorer, exe). Структура вікна програми. Налагодження інтерфейсу програми. Провідни́к— програма Explorer.exe для перегляду файлів, тек, периферійних пристроїв. Відображає ієрархічну структуру файлів, тек і дисків на комп'ютері. За допомогою Провідника можна копіювати, переміщати і перейменовувати файли, теки, а також виконувати їх пошук. На відміну від вікна “Мій комп’ютер”, вікно Провідника складається з двох частин, розділених вертикальною межею. Зліва – відображена ієрархічна структура папок (деревопапок), справа – розгорнутий зміст виділеної зліва папки.

17. Використання програми Проводник та вікна Мой компьютер системи Windows для перегляду ресурсів комп'ютера. Вікно програми Проводник аналогічне вікну Мой компютер після до­давання до нього панелі оглядача Папки в лівій частині вікна, на якій представлено дерево папок. Windows має складну ієрархічну структуру файлів та папок, для перегляду якої зручно використовувати панель оглядача Папки.На верхньому рівні ієрархії автономного комп’ютера знаходиться Робочий стіл. З нього починається наша робота на комп’ютері після запуску операційної системи Windows, на ньому розташовані: Мої документи, Мій комп’ютер, Панель управління,Моє мережне оточен­ня, Корзина.

18. Різні способи створення папок у Windows. Клацнути правою клавішею миші на вільному місці робочої області відкри­тої папки і з контекстного меню, що з'явилося, вибрати пункт «Создать», а в ньому — підпункт «Папка». Або створення нової папки всередині відкритої під час використання багатьох додатків є натиснення на кнопку «Создать папку» панелі інструментів діалогового вікна при зберіганні документа. Ще можна з допомогою програми cmd.exe, ввівши в консолі команду формату md [диск:]шлях.

19. Різні способи копіювання, переміщення, перейменування файлів та папки у Windows. Для того щоб зкопіювати або перемістити папку необхідно клацнути правою клаві­шею миші на переміщуваному об'єкті у вихідній папці і з контекстного меню вибрати пункт «Вырезать» або «копировать». Потім, установивши курсор на вільному місці цільової папки, клацнути правою клавішею миші й вибрати пункт «Вста­вить». Або просто перетянути мишку з одніеї папки в іншу. Для перейменування необхідно клацнути правою кнопкую миші на папці и вибрати пункт «переименовать».

20. Різні способи видалення файлів та тек у Windows. Папка Корзина. Відновлення видалених об'єктів. Зміна властивостей об'єкта Корзина. Для видалення файлу можна клацнути на ньому правою кнопкою і вибрати пункт «удалить» або виділити файл і натиснути клавішу Delete або Shift Delete для повного видалення. При перших двох способах файли перед повним видалення попадають в корзину, з якої їх потім можна відновити. Зміною параметрів корзини можна відключити попадання файлів до неї, зменшити об’єм корзини, відключити або включити запит перед очисткою.

21. Основні елементи інтерфейсу текстового редактора MS Word. Маніпуляції з елементами екрану. Використання команд меню Вид та команди Сервис/Параметри для налагодження інтерфейсу програми MS Word. Вікно програми складається із рядка заголовка, рядка головного меню, рядка(ів) панелі інструментів, вікна документа та рядка стану. Використання команд Вид: Звичайний режим перегляду, Режим перегляду файлу як електронного документу, Режим роботи файлу у посторінковому режимі (макет), Режим роботи з рівнями ієрархії файлу ( ескіз), Режим роботи зі складеним документом, Вибір панелей інструментів (вибрані панелі - позначені ), Показ/скасування показу лінійки форматування, Можливість швидкого переходу по документу у режимі ескізу, Створення та редагування колонтитулів, Створення зносок, Створення та редагування приміток (анотацій), Показ/скасування показу повноекранного перегляду, Вибір масштабу відображення даних. Команда Сервис – Параметри відповідає за перегляд або зміну параметрів роботи з документом.

22. Використання різних режимів перегляду документа в редакторі MS Word, перемикання між ними. Зміна масштабу відображення документа, команда Вид/Масштаб. Існують такі режими: Звичайний режим перегляду, Режим перегляду файлу як електронного документу, Режим роботи файлу у посторінковому режимі (макет), Режим роботи з рівнями ієрархії файлу ( ескіз), Режим роботи зі складеним документом. Для того щоб переключитись між ними необхідно зайти в меню команд Вид. Для того щоб вибрати масштаб відображення даних необхідно виконати команду Вид/Масштаб.

23. Використання та налагодження панелей інструментів у редакторі MS Word. Відображення спливаючих підказок для кнопок панелей інструментів. Панелі інструментів можна вибирати, певні включати та відключати для рішення певних задач. Це зроблено для економії робочої області документа. Дуже зручно використовувати відображення спливаючих піlказок для кнопок панелей інструментів. Це пришвидшує роботу в Word.

24. Робота з файлами в текстовому редакторі MS Word. Відкриття та збереження документів. Компоненти діалогового вікна для відкриття та збереження файлів. Для того щоб відкрити документ Microsoft Word можна найти необхідний файл з розширенням .doc через Проводник або пошук і запустити його клацнувши лівою кнопкою миші. Або запустити MS Word,зайти Файл/ Открыть і з допомогою ділового вікна здійснити пошук необхідного файлу. Файл/Сохранить призводить до збереження файлу з яким ви працюєте. Файл/Сохранить – цією командою можна зберегти файл, задавши йому інше імя та адрессу з допомогою діалогового вікна.

25. Робота з декількома документами в редакторі MS Word. Перемикання між документами. Призначення команд меню Окно. Багатовіконна організація Microsoft Word дозволяє одночасно працювати з декількома документами, кожний з яких розташований у своєму вікні. При уведенні й редагуванні тексту користувач працює з активним документом в активному вікні. Для переходу до іншого вікна документа необхідно натиснути на його імені на панелі задач або в меню Окно, що містить перелік усіх відкритих документів.

26. Основні прийоми вводу тексту в редакторі MS Word. Недруковані символи. Перевірка орфографії. Вставка спеціальних символів у документ. Робота із текстом документа передбачає: зміну зовнішнього вигляду тексту (форматування); копіювання, переміщення та видалення тексту (редагування); вставляння об’єктів у текст документа; перевірку правопису тощо. Недруковані символи ніколи не з'являються в остаточному роздрукованому варіанті документа. Ви можете зробити їх видимими натисненням кнопки Недруковані символи (Show / Hide) стандартній панелі інструментів. Вставка спеціальних символів здійснюється командою Вставка/Символ.

27. Основні прийоми переміщення та встановлення курсору в текстовому редакторі MS Word. Створення закладок. Використання команди Перейти. Переміщення курсору здійснюється з допомогою миші, клавіатури, закладок та команди Правка/Перейти, після виконання якої вибрати тип об’єкта для здійснення переходу.

28. Основні прийоми виділення фрагментів у редакторі MS Word. 1. Установити покажчик миші в початок виділюваної ділянки, нажати ліву кнопку миші й, не відпускаючи її, перемістити мишу в кінець виділюваної ділянки. 2. Установити курсор у початок виділюваної ділянки, нажати клавішу {Shift} і, не відпускаючи її, за допомогою клавіш керування курсором виділити потрібну ділянка. 3. Два рази клацнути на потрібному слові лівою кнопкою миші. 4. Підвести покажчик миші до лівої границі рядка так, щоб він прийняв вид похилої стрілки, нажати ліву кнопку миші й, не відпускаючи її, перемістити мишу вниз на потрібну кількість рядків. 5. Поставити покажчик миші на потрібний абзац і виконати потрійне клацання лівою кнопкою миші. 6.Підвести покажчик миші до лівої границі тексту так, щоб він змінив свій вид, і виконати потрійне клацання лівою кнопкою миші. 7. У меню Виправлення вибрати команду Виділити все.

29. Основні прийоми редагування тексту в редакторі MS Word. Різні способи копіювання, переміщення, видалення виділених фрагментів тексту. Використання команд Правка/Поиск. Правка Замена для пошуку та заміщення тексту. Переміщення можна здійснити виділивши фрагмент, натиснути правою кнопкою і вибрати в контекстному меню «копировать» або «вирезать» і вставити данний фрагмент в необхідному місці. Щоб видалити виділений фрагмент, використовуються клавіші Del і Backspace. Правка/Поиск – пошук фрагменту. Правка/Замена – пошук з подальшою заміную одного або декількох однакових фрагментів.

30. Характеристика основних видів шрифтів (за технологією створення: растрові, векторні, шрифти (True Type), що використовуються у Windows. Форматування символів у редакторі MS Word. Зміна типу, розміру (кегля), стилю шрифта.

31. Форматування абзаців у редакторі Word. Встановлення абзацних та міжрядкових інтервалів, абзацних відступів та способів вирівнювання абзаців з використанням команди Формат, Абзац. За допомогою опції Выравнивание можна встановити вирівнювання праворуч, центрування або блочне вирівнювання. Опція Отступ дозволяє встановити відступи зліва і справа рядків виділеного абзаца, а також окремо лівий відступ першого рядка абзацу. Відстань між рядками встановлює опція Межстрочннй вікна діалогу Абзац, а між абзацами — опція Интервал.

32. Призначення та типи табуляторів у редакторі MS Word. Встановлення табуляторів з використанням горизонтальної лінійки та команди Формат табуляция. Табулятори управляють відступами і вертикальним вирівнюванням тексту документа. Типи: По лівому краю, по правому, по центру, по роздільному. З допомогою команди формат табуляція можна збільшити або зменшити інтервал між позиціями табуляції, що використовується за умовчанням. Потім необхідно виділити абзац, в якому ви хочете встановити інші табулятори,  клацайте на символі табуляції, який знаходиться на лівому краю лінійки, вказати на лінійці позицію табулятора.

33. Створення нумерованих та маркованих списків у редакторі Word. У Word можна автоматично створювати марковані чи нумеровані списки під час введення тексту, або швидко додавати маркери або номери до вже набраних рядків тексту. Під час створення маркованого або нумерованого списку можна виконати одну з таких дій: Використати бібліотеки маркованих або нумерованих списків , Форматувати маркери або номери, Використати рисунки або символи.  

34. Поняття стилю в редакторі MS Word, типи стилів. Форматування з використанням стилів. Створення та редагування стилів. У програмі Word є кілька типів стилів: Стилі символу й абзацу визначають вигляд більшої частини тексту в документі. Такі стилі відомі як зв’язні  стилі. Стилі списку визначають оформлення списків, зокрема такі параметри, як стиль маркера або схему нумерації, відступи та будь-які надписи. Стилі таблиці визначають оформлення таблиць, зокрема такі параметри, як форматування тексту в рядку заголовка, лінії сітки та контрастні кольори для рядків і стовпців. Є можливість створення нового стилю або редагування, вибравши стиль і вибрати в меню «Изменить».

35. Поняття шаблону в редакторі MS Word. Основні елементи, які використовуються в шаблонах. Використання та створення шаблонів. Шаблон — це тип документа, що під час відкриття створює власну копію. Існує два основних види шаблонів - загальні шаблони і шаблони документів. Для створення необхідно натиснути Створити та вибрати тип шаблону. Для заміни необхідно найти існуючий файл шаблону і відредагувати його по свому бажанню.

36. Форматування сторінок у редакторі MS Word. Поділ документа на сторінки та розділи. Команда Файл/Установка параметров страницы. Microsoft Word автоматично розбиває текст на сторінки згід­но з вибраним параметрам сторінки. Якщо ж треба примусово закінчити поточну сторінку і перейти до нової сторінки, можна просто натиснути клавіші CTRL+Enter, або викликати пункт меню Вставка/Разрыв..., потім вибрати показчик Новая страница або Новый раздел.

37. Друкування документів у редакторі MS Word. Перегляд документа перед друком. Призначення кнопок на панелі інструментів Предварительный просмотр. Перед друком бажано натиснути кнопку Преварительний просмотр для того щоб побачити як буде виглядати надрукований документ. Потім натискаем Печать на панелі інструментів або командою Файл/Печать.

38.Створення та редагування виносок у редакторі MS Word.. Створення та редагування колонтитулів у редакторі MS Word. Додавання автоматичних полів вводу в колонтитули. Призначення кнопок на панелі інструментів Колонтитули. Для створення виноски курсор встановлюєтьтся пра­воруч від слова чи фрази, на яку буде посилання, і вибирається пункт меню Вставка/Сноска. Для створення колонтитула викликається пункт меню Вид/Колонтитулы. За допомогою панелі інструментів Колонтитулы можна вставляти додаткову інформацію: номер поточної сторінки, загальну кількість сторінок, дату та час створення документа, елементи автотексту тощо.

39. Створення та редагування таблиць у редакторі MS Word. Додавання та видалення рядків, стовпців та клітин таблиці. Зміна ширини стовпців та висоти рядків таблиці. Призначення інших команд меню Таблица. Для створення простої таблиці треба натиснути мишкою на кнопку — Добавить таблицу на панелі інструментів і позначити необхідну кількість стовпчиків та рядків. Складну таблицю можна також створювати власноруч: пункт меню Таблица/Нарисовать таблицу. Якщо потрібно видалити, деякі лінії видаляють за допомогою кнопки Ластик на панелі інструментів Таблицы и границы або позначаються рядки (стовпчики), які треба видалити, викликається пункт меню Таблица/Удалить строки (Удалить столбцы).

40. Робота з графічними об'єктами у редакторі MS Word, додавання графічного об'єкта в документ, розташування його в кадрі. Для упровадження малюнка вибирається пункт меню Вставка/Рисунок/Картинки. Також можна вставити малюнок із файла Вставка/Рисунок/Из файла. Для створення схем викликається або панель інструментів Рисование кнопка Автофигуры, або пункт меню Формат/Рисунок/Автофигуры. Для графічних заголовків викликається пункт меню Вставка/Рисунок/Объект WordArt.

41. Створення та редагування математичних формул у редакторі MSWord. редактор формул Microsoft Equation. Для запису формул використовується спеціальний редактор формул: Microsoft Equation. Викликається пункт меню Вставка/Объект…, вибирається об’єкт Microsoft Equation і натискається Ok. Формулу в редакторі формул можна створити за допомогою вибору шаблонів і символів на панелі інструментів та поступового введення чисел і змінних формули у відведені для цього місця.

42. Побудова, редагування та форматування графіків та діаграм у редакторі MS Word, використання Microsoft Graph. Microsoft Word підтримує вставляння в текст стандартних графіків та діаграм за стандартними даними, для цього викликається пункт меню Вставка/Рисунок/Диаграмма. Можна в таблиці даних змінювати значення, які впливатимуть на зовнішній вигляд діаграми. Після редагування треба клацнути мишкою поза діаграмою, таблиця даних зникне, і діаграма впровадиться в текст. Двічі клацнувши по діаграмі, можна знову викликати таблицю даних і змінювати їх.

43. Використання кнопок панелі інструментів Рисование для побудови структурних схем у редакторі MS Word. Кнопка Линии —дозволяє застосовувати різні лінії та пласкі стрілки. Кнопка Блок-схема — використовується для вибору елементів блок-схем. Кнопка Выноски — використовується для створення виносок. За допомогю панелі інструментів Рисование можна змінити вигляд елементів схеми, додавши об’єм та тінь.

44. Створення, редагування та форматування структурних схем у редакторі MS Word з використанням MS Organization Ghart. Microsoft Organization Chart – є надбудовою для програм, яку можна додати до документів із діалогового вікна Вставлення об’єкта. Використовувати програму Organization Chart доцільно, якщо.не вдалося створити наявну діаграму Organization Chart за допомогою графічних об’єктів SmartArt. Потрібно використати один із трьох макетів, які не доступні у графічних об’єктах «Спільний керівник», «Вертикальний» і «Кілька керівників».

45. Створення та редагування об'єктів WordArt у редакторі MS Word. Для графічних заголовків викликається пункт меню Вставка/Рисунок/Объект WordArt. Вибирається потрібний зовнішній вигляд заголовка, натискається кнопка Ok і заноситься текст заголовка і знову натискається Ok. Заголовок упровадиться в текст документа як графічний об’єкт, і з ним можна виконувати всі дії по роботі з графічними об’єктами, а також використовувати панель інструментів WordArt.

46. Призначення автоматичних полів вводу у редакторі MS Word. Додавання їх в документ. Меню Вставка/Поле. Для того щоб довити поле необхідно зайти Вставка/Поле. Поля це місця для данних які можуть оновлюватись, наприклад поля сторінок, дати та часу. Також можуть використовуватись як місця для данних з різниз джерел.

47. Структуризація документа MS Word. Робота в режимі перегляду структури. Призначення кнопок на панелі інструментів Структура. Існує три способи створення структури документа. 1. Організувати новий документ, створивши заголовки в режимі структури. Режим структури режим перегляду документа, що показує його структуру. 2. Присвоїти окремим абзацам рівні структури. Це дає можливість надати документові ієрархічну структуру. 3. Уводити заголовок і підзаголовки в нумерованому списку стилів структури. Символи структуи і отступи в режимі перегляду структури вказують на організацію документа і дозволяють швидко змінювати його структуру.

48. Редагування структури документа ms Word (додавання, видалення та переміщення рівнів структури).

49. Автоматичне створення змісту документа в редакторі MS Word Використання власних та вбудованих стилів для заголовків. Для створення змісту документа спочатку треба по черзі позначити усі заголовки, які включатимуться у зміст, і надати їм належний стиль заголовка. Після позначення потрібних заголовків і надання їм належного стилю вибирається місце в документі для розташування змісту, викликається пункт меню Вставка/Оглавление и указатель, вкладинка Оглавление.

50. Початок роботи з MS Excel. Структура вікна. Робота з книгами MS Excel. Робочий аркуш — це власне електронна таблиця, основний тип документа, використовуваний в Excel для збереження та маніпулювання даними. Він складається з комірок, організованих у стовпці і рядки, і завжди є частиною робочої книги. Робочі книги — це файли MS Excel, що можуть містити один чи кілька робочих аркушів. Такі файли мають розширення .xls.

51. Введення інформації в комірки MS Excel. Для введення інформації в задану комірку потрібно встановити на неї курсор чи натиснути мишею на цю комірку. Після цього можна починати вводити дані. З уведенням першого символу ви переходите в режим уведення, при цьому в рядку стану відображається слово Введение.

52. Форматування комірок в MS Excel. Можна змінити формат подання інформації у виділених комірках. Потрібно виконати команду Формат/Ячейки. З’явиться вікно діалогу Формат ячеек, у якому потрібно вибрати вкладку Число. За допомогою інших закладок можете від форматувати шрифт, параметри рамки навколо комірки, способи заливання комірки різним кольором чи зняти захист з комірки.

53. Операції з комірками в MS Excel. З комірками можна проводити такі операції: Введення данних, редагування, форматування, копіювання, перенесення, обеднання, комірки можуть бути частиною функцій та математичних розрахунків.

54. Розрахунки за формулами в електронних таблицях. Можна додавати, множити, ділити числа, добувати квадратні корені, обчислювати синуси та косинуси, логарифми й експоненти. Формулою в Excel називається послідовність символів, що починається зі знака рівності =. У цю послідовність символів можуть входити постійні значення, посилання на комірки, імена чи функції оператора.

55. Використання функцій при обчисленнях. Робота з майстром функцій. Функції в Excel використовуються для виконання стандартних обчислень у робочих книгах. Значення, що використовуються для обчислення функцій, називаються аргументами. Функції бувають: текстові, дати і часу, логічні, математичні, статистичні. У Excel є спеціальний засіб для роботи з функціями — Мастер функций. Під час роботи з цим засобом вам спочатку пропонується вибрати потрібну функцію зі списку категорій, а потім у вікні діалогу пропонується ввести вхідні значення.

56. Засоби адресації комірок MS Excel. Будь-яка таблиця складається з рядків і стовпців, як правило, рядки нумеруються цифрами 1, 2, 3 і т. д. до 16384, а стовпцям присвоюється відповідність латинському алфавіту A, B, C і т. д. Причому коли алфавіт закінчується, за Z ідуть AA, AB, AC і т. д. до IV. Кожна комірка має адресу, що позначається ім’ям стовпця та номером рядка.

57. Використання логічних функцій при організації обчислень. Логічні функції допомагають створювати складні формули, що, залежно від виконання тих чи інших умов, робитимуть різні види обробки даних.

58. Побудова графіків та діаграм засобами таблицевого процесора MS Excel. Запустити Майстер діаграм. Указати місце та розмір майбутньої діаграми за допомогою курсора. У першому кроці майстра вказати діапазони комірок. Вибрати тип діаграми. Потім установлюються параметри, що визначають: яка частина діапазону буде відображена як дані, а яка — як мітки сегментів і назви.

59. Редагування та форматування діаграм засобами таблицевого процесора MS Excel. Двічі натисніть мишею в будь-якому місці діаграми. Команда Формат обозначения легенды встановлює колір ліній, їх стиль і товщину.Для форматування об’єкта діаграми натисніть на ньому праву кнопку миші і виберіть потрібну для форматування команду зі списку, що з’явився. Для заміни одного ряду даних у діаграмі іншим застосуйте команду Формат ряда. Змінюючи лінії графіка, можна змінити дані на робочому аркуші. Команда Тип диаграмм дає можливість змінювати тип уже існуючої діаграми. Команда Автоформат змінює не лише тип діаграми, а й встановлює стандартні параметри діаграми. Команда Объемный вид змінює просторову орієнтацію діаграми.

60. Підготовка до друку та друк Excel – документа. Microsoft Excel має багато можливостей настройки остаточного вигляду надрукованої сторінки. Перед друком необхідно скористатисть попереднім переглядом необхідних аркушів. Потім натискаемо на «Печать».

61. Моделювання в електронних таблицях. За допомогою статистичних функцій можливо проводити статистичне моделювання. Крім того, можливо використовувати елементи факторного та регресійного аналізу.

62. Створення функцій користувача: функції, які рахують значення по одній формулі. Поряд із стандартними функціями, які виконують дії з даними, користувач може створи­ти свою власну функцію, яка буде виконувати дії над даними, які потрібні користувачеві. За виглядом функція користувача не відрізняється від стан­дартних: =ім' яфункції_користувача(аргументи) і вводиться у комірку, де треба виконати потрібну процедуру над даними — аргументами. Але для того, щоб подані аргументи оброблялись належним чином, мовою VBA створюється процедура — функція.