Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
230.64 Кб
Скачать

26. Вода середовище мешкання риби. Фізико-хімічна характеристика води рибницьких водойм.

Риби – це тварини, які все своє життя проводять у воді. Вода дає їм їжу і кисень, виносить продукти обміну і ін.. Тому фізико-хімічні властивості води є найважливішими факторами середовища, що визначають ефективність роботи рибницьких господарств. Найважливішими умовами, що визначають життя водних організмів, є температура, світло, газовий режим, вміст біогенних елементів. Різні розчинні і зважені речовини, кількість і склад яких визначає велика різноманітність її хімічного складу. Залежить цей склад як від фізичних умов навколишнього середовища, так і від біологічних і мікробіологічних процесів, що протікають у водоймах. Важливий вплив на біологічний потенціал водної екосистеми мають характер і мінералізація води, а також її активна реакція.

Фізико-хімічні властивості води. З числа земних абіотичних факторів найбільше екологічне значення мають фізичні й хімічні властивості води – питома вага, в'язкість, поверхневий натяг, мутність, освітленість, прозорість, колір. Вода – не тільки середовище, що оточує гідробіонтів, але й одночасно їхнє внутрішнє середовище, оскільки тіло гідробіонтів більш ніж на 90 % складається з води. Водні організми формують також зовнішнє середовище один для одного, виділяючи й споживаючи кисень і діоксид вуглецю, виділяючи продукти свого обміну (екзометаболіти), поїдаючи один одного (хижаки – жертви) і т.д. Вода як фізико-хімічне тіло впливає на життя водного населення. Вона не тільки задовольняє фізіологічні потреби організмів (як у мешканців суши), але й служить їм:

• опорою,

• приносить кисень та їжу,

• несе метаболіти,

• переносить статеві продукти і самих гідробіонтів.

Завдяки рухливості води в гідросфері можливе існування прикріплених тварин, яких, як відомо, немає на суші. Тому властивості води – найважливіший фактор абіотичного середовища водного населення. Для бентосних організмів першорядного значення набувають фізико-хкмічні особливості ґрунту, що заселяється ними.

27.Фактори середовища існування риб

На організм риби впливають різноманітні фактори середовища проживання: фізичні: рух води щільність температура освітленість звук електрика, хімічні: вплив розчинених у воді різних речовин і газів біологічні, або біотичні, - живі організми, що населяють водойми. : Рух води - для мешканців прісних вод істотне значення мають річкова течія і вітровий рух. Річкова течія зносить все живе і неживе вниз, в море. Риби активно протистоять йому.Це інстинкт. Вони пливуть майже завжди проти течії - це закон річки. Однак «майже» тому, що в певні періоди життя риби рухаються переважно за течією.Такий, наприклад, їх зворотний скат після нересту. У річці є небезпека того, що ікра і «нетямущих» молодь теж можуть бути винесені в море. Для того щоб цього не сталося, більшість наших риб розмножуються на слабкій течії або при його відсутності. . Вітровий рух води найбільш суттєвий у великих озерах і водосховищах. Штормова хвиля посилено руйнує берега, сприяючи замулення і обміління прибережної зони водойми. Але у розмивних берегів завжди тримається багато риби, так як вода тут весь час збагачується біогенними речовинами, а з грунту вимиваються черви і комахи, якими харчуються риби. Вітер підсилює насичення води киснем, але охолоджує її і призводить до погіршення клювання влітку. При стійкому вітрі теплі прогріті поверхневі шари води здуваються від одного берега до іншого. З ними зазвичай і йде риба. На зміну теплій воді з глибин надходить більш холодна і більш бідна киснем. Рівень води - сильний вплив на риб надає нестійкість рівня води. Коливання його в період розмноження риби згубно для ікри і молоді. Температура води - температура води грає величезну роль в житті риб, так як від неї залежить швидкість всіх фізіологічних процесів в їх організмі, а також харчування, розмноження та інші прояви життєдіяльності. Температура визначає і всі сезонні явища. Осіннє похолодання заганяє рибу в глибокі шари води. Після льодоставу вона накопичується в ямах, вирах, втрачає рухливість: впадає в зимову сплячку. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]