Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
230.64 Кб
Скачать

28.Схема проведення гідрохімічних аналізів у рибницьких ставках і джерелах водопостачання

Вид контролю

Періодичність

Обумовлені інгредієнти

Оперативний (польовий) контроль*

Щодня в ставках вранці (до або в момент сходу сонця)

У літній період: температура; прозорість води; кольоровість води; О2 і рН. У зимовий період: температура води; O2

Поточний (лабораторний) контроль**

Раз в 7 -10 діб у ставках і джерелах водопостачання. При відхиленні показників від технологічної норми раз в 3-5 діб

У літній період до оперативного контролю додають: агресивну окисляємість; двоокис вуглецю; БПK1; сірководень (по запаху) ; мінеральний азот (аміак, амонійний, нітритний, нітратний); фосфор. У болотних водах - залізо загальне. У зимовий період: рН, СО2; Н2S; перманганатну окисляємість; азот мінеральний (амонійний, нітритний, нітратний) ; фосфор; закисне й загальне залізо

Повний (загальний) контроль

Раз на місяць у ставках і джерелах водопостачання, а також у ставках при пересадці риби на літнє вирощування й зимове утримання

В літній період до оперативного й поточного контролю додають: перманганатну й біхроматну окисляємість; залізо загальне й закисне; основний сольовий склад (гідрокарбонати, карбонати, хлориди, сульфати, кальцій, магній, натрій з калієм); лужність і жорсткість; мінералізація загальна. У зимовий період: перманганатна окисляємість; залізо загальне і закисне; основний сольовий склад; лужність; жорсткість; мінералізація

*При відхиленні показників від технологічної норми проводять виміру ранком і ввечері після 16ч.

** Аналіз роблять до внесення добрив

29.Оперативний контроль за станом води й попередженню заморів риб у ставкових господарствах

Оперативний контроль за станом водного середовища в рибницьких ставках здійснюють із метою ранньої діагностики й запобігання заморів і аутогенних токсикозів риби й підтримки в ставках умов, що забезпечують максимальну продуктивність.

Показниками, вимірювання яких передбачається при оперативному контролю, є: температура, прозорість, кольоровість води й концентрація кисню в різних зонах ставків по вертикальному розрізі й площі, водневий показник рН і стратифікація. Вимірювати температуру треба в контрольній станції ставка (вище монаху) щодня ранком і ввечері (біля поверхні й дна), у випадку помірного або сильного стійкого вітру - також на навітряній і підвітряній сторонах ставка. При використанні побутових термометрів їх варто перевірити в лабораторії по контрольних термометрах. Вимірювання прозорості води. Прозорість указує на глибину проникнення сонячного світла у воду. Занурений диск видний на глибині, на якій проникає близько 10% падаючої на поверхню води сонячної енергії. Подвоєне значення прозорості вказує глибину, на яку проникає приблизно 1 % світла. Це і є глибина фотичного шару. Для виміру прозорості на ставках варто користуватися полегшеним кольоровим диском діаметром 20—30 см. Одну сторону диска фарбують у білий колір і використовують при більших глибинах прозорості (більше 2 м), на іншій стороні малюють водостійкою фарбою три чорних промені по 30° з полями білої, зеленого й червоної кольорів у секторах по 90°.

Колір води поряд з її прозорістю є найважливішою характеристикою середовища й побічно вказує на склад розчинених і зважених у воді речовин, на розвиток фітопланктону і його якісний стан. Нормальним у рибницьких ставках варто вважати колір води зелений або жовто-зелений з помітним сірим відтінком, що звичайно характеризує розвиток планктонних зелених водоростей (у концентрації від 112 до 2/3 сестона).

Величина рН характеризує концентрацію водневих іонів. Реакція води кисла, якщо рН менше 7, і лужна, якщо рН більше 7. Для нормального росту й розвитку більшості видів риб оптимальна нейтральна реакція (рН=7). Припустимі (нормальні) відхилення для коропових ставків лежать у межах рН 6,5-8,5. Для оперативного виміру рН варто використовувати спиртовий розчин універсального індикатора Алямовского або РКС 1-10. У пробу води, взяту в пробірку або прозорий стаканчик обсягом 10-30 мл, вносять піпеткою 3-4 краплі індикатора й перемішують. Вода забарвлюється індикатором, і її забарвлення порівнюють із еталоном по шкалі кольоровості. При концентрації кисню близько 1 мг/л короп не гине, але корм не бере й рости не може. При 5 мг/л швидкість росту наближається до максимального й у діапазоні 5 — 10 мг/л істотно не залежить від зміни концентрації О2. У діапазоні концентрацій 2-4 мг/л швидкість росту пропорційна концентрації кисню (при сприятливому температурному режимі й забезпеченості кормом). Стандартним методом виміру концентрації кисню у воді є метод Вінклера. При прогнозуванні кисневого режиму варто враховувати також силу й напрямок вітру.

Контроль за стратифікацією

Терміном “стратифікація” у рибницьких ставках визначають стан водного середовища, при якому спостерігається різка зміна гідрохімічних умов у різних за глибиною горизонтах води. Водна товща при цьому розділяється на дві водні маси, що не перемішуються або слабко перемішуються між собою. При безвітряній сонячній погоді стратифікація встановлюється в ставках щодня в після полуденні години. Первинними ознаками розвитку стійкої стратифікації в рибницьких ставках є: низька прозорість води — менше 1/4 середньої глибини ставка; безвітряна погода, теплі ночі; зміна забарвлення води від зеленого (540—560 нм) до жовтого (590—629 нм) або синьо-зеленого (490—520 нм) при зменшенні прозорості або при знебарвленні сестону (перехід забарвлення води від зеленого до сірого, наприклад, від показника кольору 2.56.2 до 6.58.2). При виявленні стратифікації варто встановити границі її поширення за допомогою датчика кисню або термометра. Щоб усунути розвиток стратифікації, варто зробити спуск придонних шарів води, застосувати механічну аерацію, визначити потреба в добривах і скорегувати режим годівлі, вжити заходів до своєчасного перемішування води.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]