Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LABORATORNO-PRAKTIChNA_ROBOTA_4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
12.81 Mб
Скачать

Вивчення ознак та визначення видів роду Тополя.

Для представників роду Тополя характерні цілісні листки і тільки у Білих тополь вони можуть бути пальчасто-лопатевими.

У підроду Осика листки у особин насіневого походження майже округлі, щільні, сіро-зелені з пальчастим жилкуванням та городчастим краєм. А у порослевих - трикутно-яйцеподібні.

У підроду Білі тополі бруньки та листки без смоли; листки мають пальчасто- лопатеву форму та сніжно-біле густе опушення нижньої частини листкової пластинки.

У тополі пірамідальної листки трикутні, або ромбічні, ширококлиноподібні;

Плоди - вузькі двостулкові коробочки, зібрані у повислих сережкоподібних супліддях. Вага 1000 шт насіння - 0,1 г., насіння з пучком волосків.

Вивчення ознак та визначення видів роду Горіх.

Горіхи мають потовщені пагони, різні за кольором, опушені, чи голі, з великим

слідом листкових рубців .

Листя - непарноперистоскладне. Характерними відмінними ознаками листя горіхів є верхня листкова пластинка.

Плоди у горіхів - псевдокістянки, кулясті, або видовжені, оплодень при дозріванні тріскається, або ні, що і являється відмінною ознакою видів.

Вивчення ознак та визначення видів роду Дуб.

Представники даного роду мають пагони різного забарвлення, голі, чи опушені, з заокругленими або загостреними почерговими бруньками, верхівка пагона має розетку бруньок з 3-5 штук.

Листки оберненояйцеподібні, перистолопатеві з заокругленими, чи загостреними лопатями, біля основи з вушками, або без них на довгому, або короткому черешку.

Плоди - бочкоподібно-еліпсоподібні жолуді, овальні, або кулясті, поодинокі або в пучках. Дозрівають в рік квітування, або на другий рік.

Вивчення ознак та визначення видів роду Береза

Даний рід має тонкі коричневі, червоно-бурі пагони з почерговим розміщенням загострених, клейких бруньок.

Листки Берези повислої яйцеподібні, чи ромбічні з загостреною верхівкою, гладкі, клейкі з голими черешками.

Береза пухнаста має яйцеподібні листки з загостреною вершиною, округлою основою і густим опушенням знизу, на опушених черешках.

Плоди роду - горішки, плоскі, еліптичні, світло-коричневі, однонасінні. Крило ширше горішка, бокові лопаті лусок округлі, чи кутоваті. Супліддя після дозрівання розсипаються, або залишаються до глибокої осені.

Вивчення ознак та визначення видів роду Вільха

Для Вільхи характерні оберненояйцеподібні, почергові, на ніжках вегетативні бруньки. Пагони і бруньки голі, в молодому віці клейкі.

Листки оберненояйцеподібні, округлі, чи овальні з виїмчастою верхівкою , з рідкозубчастим краєм. В кутах жилок розміщені пучки рудих волосків.

У плодів редуковані крильця. Вони згруповані в супліддя, що зовні нагадують дрібну шишку. Плоди дозрівають восени, а поширюються вітром і водою протягом тривалого часу - з осені до весни.

Вивчення ознак та визначення видів роду Липа

Представники даного роду мають тонкі, голі, коричневі, або червоно- коричневі пагони з косояйцеподібними, жовтобурими бруньками.

Листки почергові, черешкові, округло-серцеподібні, або широкояйцеподібні., знизу сизуваті, з пучками рижих волосків у кутах жилок. Черешок за довжиною рівний половині листка, або більший.

Плоди - овальні чи оберненояйцеподібні гладкі, чи ребристі, одногнізді горішки з однією, рідко двома насінинами.

Плоди дозрівають восени року цвітіння і за зиму поширюються вітром, птахами та тваринами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]