Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_informatiki.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

6. Поняття файлу. Робота з файлами та папками в операційній системі Windows

Файл - сукупність даних, яка має ім'я і зберігається в зовнішній пам'яті комп'ютера. Назва файлу складається з двох частин: основного імені і розширення (типу), відокремлених один від одного крапкою. Система WINDOWS не накладає таких жорстких обмежень на ім'я файлу як DOS, однак розширення складається з трьох символів і звичайно вказує, яким застосуванням створений файл. Каталог - це файл спеціального виду, що містить інформацію про інших файлах (ім'я, розмір, розташування, дата і час створення). Однак, можна уявити собі каталог як місце, в якому розташовуються файли. Верхній каталог - кореневої - на кожному диску носить ім'я відповідного диска. У WINDOWS термін "каталог" замінений еквівалентним поняттям "папка". Безліч папок, в яке вкладені інші папки з файлами, утворюють ієрархічну "деревоподібну" структуру. Кожна папка має ряд властивостей, найважливіші з яких: ім'я, тип, значок, розмір, дата створення. Ім'я може мати довжину до 255 символів. Папку або файл можна зберегти або скопіювати. Для збереження файлу або папки їм потрібно присвоїти унікальне ім'я, так як двох файлів з однаковим ім'ям існувати не може. Ім'я виконує функцію адреси, значить, на комп'ютері не може бути двох файлів, що мають однакове ім'я, однак, якщо файли знаходяться в різних папках, то вони можуть мати однакові імена, тому що повне ім'я файлу включає в себе і всі імена каталогів, які до нього ведуть. Таке повне ім'я файлу називають також шляхом пошуку файлу або шляхом доступу до файлу. На диску можуть створюватися папки, всередині яких можуть зберігатися файли або інші папки, які називаються вкладеними. Імена папок відокремлюються один від одного і від імені диска з допомогу зворотної косої риси. Ім'я файлу, що має бути унікально, доповнюється розширенням - форматом (типом) файлу, що визначає, якого характеру (змісту) даний файл, в якій програмі був зроблений файл. Структура імені файлу має наступний вигляд: ім'я [. Розширений], де ім'я-унікальне ім'я файлу, розширений-розширення файлу, необов'язково, але його використання зручно для роботи, що складається максимально з трьох букв [] - ознака необов'язковості. Довгі імена файлів мають наступні властивості:

1. вони можуть містити до 255 символів, включаючи розширення;

2. вони можуть містити пробіли;

3. вони можуть містити кілька точок (розширенням імені вважаються ті символи, які слідують після останньої крапки);

Для роботи з файлами та папками у Windows передбачено програму Провідник, яка встановлюється на комп'ютер разом із системою Windows.

Створення нових папок та ярликів Оберіть у лівій частині вікна Провідника диск, на якому створюється нова і послідовно розкриваючи папки, дійдіть до тієї папки, всередині якої знаходитиметься створювана папка. Відкрийте цю папку та викличте з меню Файл команду Создать-Папка. Цю саму команду можна викликати з контекстного клацанням правої кнопки миші у правій частині вікна Проводника. Після виконання зазначеної команди у списку вікна з'явиться піктограма папки з порожнім підсвіченим прямокутником. Уведіть ім'я нової папки в у прямокутнику та клацніть мишею поза піктограмою папки. Аналогічно створюється ярлик файла. У вікні Провідника (або Мій комп’ютер) клацніть правою кнопкою миші по значку файла і далі - по опції Создать ярлык. Програма створить ярлик та дасть йому ім'я, що за умовчанням починається зі слова «Ярлик...». Дайте ярлику коротке та інформативне ім'я, щоб ярлик добре розпізнавався. Для цього, залишаючи створений ярлик виділеним, і тисніть на клавішу F2 і введіть потрібне ім'я до текстового поля під ярликом.

Копіювання файлів і папок Оберіть вихідний об'єкт (файл або папку) у правій частині вікна Провідник і далі дійте за будь-якою зі схем:

При натиснутій клавіші Ctrl перетягніть об'єкт лівою кнопкою миші до цільової папки в лівій частині вікна.

Правою клавішею захопіть об'єкт та перетягніть його до цільової папки. Відпустіть праву кнопку і у контекстному меню оберіть команду Копировать.

Клацніть правою кнопкою миші по вихідному об'єкту й оберіть у контекстному меню команду Копировать. Потім клацніть правою кнопкою у цільовому вікні або по значку цільової папки та оберіть у меню команду Вставить.

Оберіть команду Правка - Копировать (або натисніть кнопку Копировать в буфер на панелі інструментів), відкрийте папку, до якої збираєтесь скопіювати об'єкт, і далі виконайте команду Вставить з меню Правка (або натисніть кнопку Вставить из буфера).

Слід зазначити, що якщо цільова папка не відображена у лівій частині вікна Провідника, але на екрані є її зовнішня папка, то при перетягуванні об'єкта, що копіюється, кнопкою миші притримайте піктограму під значком зовнішньої папки, доки вона не розкриється. Після цього наведіть піктограму на цільову папку та відпустіть кнопку миші.

Переміщення файлів і папок Цю операцію найпростіше виконати у вікні Провідник. Переміщення об'єктів виконується аналогічно операції копіювання, описаній у попередньому пункті, однак є деякі особливості. Так, при переміщенні об'єкта лівою кнопкою миші не потрібно утримувати натиснутою клавішу Ctrl. При переміщенні правою кнопкою з контекстного меню необхідно обрати команду Вставить, а не Копировать.

Видалення об'єктів Для видалення одного чи кількох об'єктів їх треба виділити. Потім натисніть клавішу Delete (або використайте кнопку Удалить на панелі інструментів). На екрані з'явиться повідомлення про те, що система збирається видалити об'єкти. Клацніть кнопкою Да (OK) у діалозі повідомлення. При видаленні файлів вони не знищуються з диска, а потрапляють до системної папки, що називається Корзина. Значок цієї папки розташований на робочому столі. Для повного видалення його треба видалити у папці ! Корзина так само, як видаляється файл у будь-якій іншій папці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]