Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedgment.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

№_1_

Етапи розробки стратегії, бюджету, політики та тактики менеджменту в організації.

1 Розробка стратегії( напрям розвитку організації, який відображу у комплексному плані, признач для здійсн її місії та досягнення цілей):

- формув бачення місії, цілей організації(визнач сфери діял)

- стратегічний аналіз( аналіз зовн серед( виявл можливостей і загроз), внутр. Серед( визнач конкур переваг)

- стратегічний вибір( формування стратегічних альтернатив, оцінка стратегій, визначення стратегії)

- реалізація стратегії( склад бюджетів і планів)

-контроль( оцінка рез-тів діяльності)

Бюджет- метод розподілу ресурсів, поданих у кільк формі

Політика- загальне керівництво для дії і прийняття рішень

Тактика базується на короткотермінових планах

Процес реалізації стратегії складається з таких етапів: 1- політика,2- тактика,3- правила,4- процедури. Політика - це заг. керівництво прийняття рішень, яке полегшує досягнення цілей. Тактику розробляють в розвиток стратегії.Тактика розробляється на рівні кер-ва середньою ланкою, вона розрахована на коротший проміжок часу, ніж стратегія. Процедура- опис дій, які слід застосовувати в конкретній ситуації, це можливість вирішення часто повторюваних дій. Правило - точно визначає що повино бути зроблено в специфічній ситуації.

№__2__

Основні ролі менеджера організації

Управлінські ролі менеджера за Мінцбергом.

1. Міжособові ролі: головний керівник(виконання звичайних об. правов.чи соц.характеру)-дії,до яких зобов. становище, лідер (відповідає за мотиваціюта активізацію підлеглих підготовку працівників і т.п.) - всі управлінськідіїучастюпідлеглих,посередник (забезпечуєроботу системі зовнішніх контактів джерел інформації)- переписка, участь взборах на стороні і т.д. 2.Інформаційні ролі: приймач (розшукує та отримує різну інф. спец. характеру,являється нервовим центром зовн. та внутр. інф., яка поступає в організацію)-обробка пошти,періодики тощо, розподілювач( передає інф.членам організації, частина цієї інф. носить формальний характер, інша -потребує інтерпретації окремих фактів для формування поглядів організації)-вербальніконтакти(бесіди,обзори),розсилка почти.представник(передає інформ.для зовн. контактів відносно планів, політики, дій, результатів роботи орг., діє як експерт по питаннях деної галузі)-участь в засіданнях, звернення через почту, усні виступи.3.Ролі , повязані з прийняттям управлінськихрішень:підприємець(розшукує можливості всередині самої організ. І за її межами, розробляє і запускає проекти по удосконаленню, контролює розробку проектів)-участь в засіданнях по стратегії, обзори ситуації,які включають ініціювання чи розробку проектів по удосконаленню діяльності, ліквідатор порушень (відповідає за коректування дій-обговорення страт.і поточних питань, вкл. проблеми та кризи, розподілювач ресурсів (відповідає за розподіл можливих ресурсів орг.-прийняття та підтримання всіх значних рішень в орг.)-склад. графіків, запити повноважень тощо. укладач угод (в.за представництво орг.на всіх значних і важливих переговорах) - ведення переговорів

Особливості америк системи управління організаціями

Американська система заснована на розгляді діяльності по управлінню як самостійної професії і наявності самої развинутої у світі мережі навчальних закладів, інших навчальних центрів і спеціальних програм, що забезпечують широку підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації керуючих. Вона пристосована до умов високої мобільності керівного складу в промисловості США, що ускладнює проблему формування резерву кадрів'. В американському управлінні значно вище прошарок "дже-нералистів", тобто виконуючих загальні обов'язки керівників широкого профілю, що повинні бути компетентні й у техніку, і в економіці, і у виробництві, і в ринковій діяльності і т.п. Широко використовуються програмно-цільові, матричні структури управління, що вимагають розвитку особливих навичок гнучкості, пристосовності в діловому поводженні керівників вищого і середнього рівнів. Системи добору, оцінки, стимулювання, просування персоналу в США набагато більше засновані на індивідуальному підході до кожного керівника і фахівця, чим в інших країнах. Вони розвиваються як під впливом об'єктивних вимог, так і на ґрунті традиційної американської психології індивідуалізму, досягнення особистого успіху, перемоги в конкуренції.

Індивідуальний підхід, відповідальність, тимчасовий найм працівників

№_4___

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]