Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedgment.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

Бізнес-планування та його характеристики

Ціль розробки бізнес-плану — спланувати діяльність органі­зації на найближчий І віддалений періоди відповідно до потреб ринку І можливостей одержання необхідних ресурсів.

Бізнес-план – ретельно підготовлений документ, котрий розкриває всі сторони будь-якого запроектованого комерційного заходу. Він дозволяє передбачати не лише всі заходи для реалізації нової ідеї, а й визначити необхідне фінансове забезпечення та можливість одержання доходу (прибутку). Практично його можна вважати формою експертної оцінки доцільності та ефективності здійснення нової підприємницької ідеї.

До основних завдань розробки бізнес-плану належать:

оцінка новизни і прогресивності підприємницької ідеї, її сильних та слабких сторін;

визначення витрат, фінансових ресурсів і джерел фінанс

обґрунтування і вибір стратегії діяльності фірми, визначення концепції її розвитку в період реалізації підприємницької ідеї;

оцінка кон’юнктури ринку та рівня конкуренції; визначення ступеня можливого господарського ризику;

пошук надійних партнерів для розробки й реалізації інноваційно-інвестиційного проекту;

прогнозування (приблизні розрахунки) очікуваних результатів реа-лізації нової підпр ідеї в перші та наступні три-п’ять років.

Мета будь-якого бізнес-плану: 1. Викласти задум (ідею, проект) на папері. 2. Знайти джерела фінансування. 3. Контролювати виконання проекту Бізнес-план розробляється для самих бізнесменів і менеджерів підприємства з метою детального та всебічного аналізу реалізації підприємницької угоди, проекту, а також для потенційних інвесторів (банків, підприємств, фондів та окремих громадян) з метою переконливої мотивації щодо вкладення коштів у даний бізнес. Значення бізнес-плану полягає у тому, що він: - дає можливість визначити життєздатність підприємства в умовах конкуренції; - містить орієнтири, відповідно до яких бізнесмен буде діяти на етапі становлення і розвитку підприємства; - прогнозує процеси розвитку виробництва; - конкретизує шляхи досягнення мети та подолання перешкод; - є чинником, який стимулює інтереси потенційних інвесторів у пошуках вкладення коштів у розвиток виробництва.

№_13___

Причини виникнення конфліктів та роль керівника організації в їх попередженні

Конфлікт – це відсутність згоди між двома або більше сторонами, де кожна хоче, щоб були прийняті саме її погляди.

Основними причинами виникнення конфліктів є: обмеженість ресурсами, взаємозалежність завдань, розбіжності в цілях, відмінності в уявленнях та цінностях, незадовільні комунікації.

Обмеженість ресурсами – це обмеженість матеріальних, фінансових, трудових русурсів при їх розподілі між підлеглими або підрозділами.

Взаємозалежність завдань – це залежність одного підрозділу від іншого у виконанні завдань.

Розбіжності в цілях – це розбіжності, які виникають між вузькоспеціалізованими підрозділами.

Відмінності в уявленнях та цінностях – це суб’єктивні уявлення про певну ситуацію або цінності унаслідок різних темпераментів тощо.

Незадовільні комунікації – це погане перед інф підлеглим.

Причини конфлікту — це явища, події, факти, ситуації, що передують конфліктові та викликають його за певних умов діяльності суб’єктів соціальної взаємодії.

Причини конфліктів розкривають джерела їх виникнення й визначають динаміку перебігу.

Виникнення та розвиток конфліктів обумовлено дією чотирьох груп факторів: об’єктивних, організаційно-управлінських, соціально-психологічних і особистісних. Перші дві групи факторів носять об’єктивний характер, третя й четверта — суб’єктивний

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]