Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

8. Указ президента україни

Про невідкладні додаткові заходи щодо зміцнення моральності

у суспільстві та утвердження здорового способу життя

затверджено 15 березня 2002 року № 258/2002 (Витяг)

... постановляю:

Установити, що захист моральності, утвердження в суспільстві загальнолюдських гуманістичних цінностей, здорового способу життя, докорінне вдосконалення системи духовного, морально-етичного, патріотичного, правового, естетичного та екологічного виховання перш за все молоді та дітей, забезпечення реалізації відповідних конституційних прав і свобод людини і громадина, захист прав та інтересів дитини, підвищення суспільного значення сім'ї, утвердження шанобливого ставлення до жінки, постійна турбота про підростаюче покоління, його виховання, широке залучення до цієї загальнонародної справи творчих спілок, органів місцевого самоврядування, всієї громадськості є на сучасному етапі одним із найпріоритетніших напрямів діяльності Кабінету Міністрів України, всіх центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, навчальних закладів, засобів масової інформації та правоохоронних органів...

9. Державна програма "репродуктивне здоров'я нації" на період до 2015 року

Затверджено Кабінетом Міністрів України

від 27 грудня 2006 року № 1849 (Витяг)

Мета програми полягає у поліпшенні репродуктивного здоров’я населення як важливої складової загального здоров’я, що значно впливає на демографічну ситуацію та забезпечення соціально-економічного розвитку.

Основними завданнями програми є: створення умов безпечного материнства; формування репродуктивного здоров’я у дітей та молоді; удосконалення системи планування сім’ї; збереження репродуктивного здоров’я населення; забезпечення ефективного управління виконанням Програми.

Пріоритетними напрями виконання програми у сфері освіти є:

  • розроблення та реалізація міжгалузевих стратегій, спрямованих на пропагування, формування і заохочення до здорового способу життя, відповідального батьківства та безпечного материнства;

  • інформування населення з питань відповідального ставлення до охорони особистого здоров’я;

  • проведення просвітницьких заходів з питань охорони здоров’я, пропагування здорового способу життя, планування сім’ї, зміцнення репродуктивного здоров’я населення, охорони материнства, а також профілактики онкологічних захворювань.

За визначенням ВООЗ, репродуктивне здоров'я, - це стан повного фізичного, розумового й соціального добробуту, а не просто відсутність хвороб репродуктивної системи чи порушення її функцій. Репродуктивне здоров'я - важливий компонент популяційного здоров'я і є підґрунтям формування перспектив національного медико-демографічного розвитку. Репродуктивне здоров'я означає здатність до відтворення та можливість вирішувати, коли і як часто це робити. Це передбачає право чоловіків та жінок на інформацію і доступ до безпечних, ефективних, доступних за ціною та прийнятних методів планування сім'ї, інших обраних ними методів регулювання народжуваності, а також право доступу до відповідних послуг з охорони здоров'я, які дають можливість жінці безпечно виносити вагітність, а батькам - найкращу можливість народити здорову дитину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]