Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

10. П о с т а н о в а кабінет міністрів україни

11. Державна програма

профілактики йодної недостатності у населення на 2002-2005 роки

ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України

від 26 вересня 2002 р. N 1418

Загальні положення

За даними ЮНІСЕФ, вартість лікування однієї людини, яка страждає на йодну недостатність, становить 27 доларів на добу. За останні роки в Україні кількість хворих тільки серед дітей збільшилася у 3 рази, а кількість операцій на щитовидній залозі за останні 5 років зросла в 3,5 раза. Види хвороб, зумовлених йодною недостатністю, мають тенденцію до урізноманітнення. В ендемічних регіонах проживає 14,6 млн. чоловік.

Особливо велику небезпеку викликає йодна недостатність у вагітних, внаслідок чого підвищується ризик народження дітей з малою вагою, нейросенсорною глухотою, спастичним паралічем, кретинізмом, а також мертвонароджень та викидів. Йодна недостатність істотно впливає на розумовий розвиток дітей старшого віку, що може призвести до інтелектуального виродження нації.

За даними ВООЗ, захворювання, зумовлені йодною недостатністю, можуть бути повністю ліквідовані. Основою профілактики таких захворювань є постійне забезпечення населення ендемічних регіонів продуктами, збагаченими йодом. Найдешевший метод профілактики таких захворювань - йодування кухонної солі.

Україна включена до програми ЮНІСЕФ і Міжнародної ради ВООЗ з контролю за йодною недостатністю. Ці організації вважають загальне йодування кухонної солі найбільш простим і випробуваним способом введення йоду в раціон харчування.

Крім того, Кабінет Міністрів України підписав 31 травня 2001 р. Угоду про профілактику йододефіцитних станів серед населення держав - учасниць СНД, якою передбачено розроблення та прийняття узгоджених рішень, що регулюють виробництво, закупівлю, реалізацію, здійснення контролю за якістю і безпекою йодованої кухонної солі та продуктів харчування, збагачених йодом.

За ініціативою МОЗ у 2001 році здійснено ряд першочергових заходів щодо профілактики йодної недостатності в Україні, а саме:

визначено та доведено до Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій річні обсяги виробництва йодованої кухонної солі, необхідні для задоволення потреби населення у регіонах;

налагоджено виробництво та постачання йодованої кухонної солі в необхідній кількості, вирішено деякі питання здійснення контролю за її якістю;

розпочато широкомасштабну роз'яснювальну роботу через засоби масової інформації;

вирішено питання введення йодованої кухонної солі в раціони харчування організованих дитячих колективів, лікувально-профілактичних закладів, особового складу військових формувань, органів внутрішніх справ, органів і установ системи виконання покарань, а також осіб, які утримуються в зазначених установах.

Метою Програми є зменшення кількості захворювань, зумовлених йодною недостатністю, збереження і зміцнення здоров'я населення.

Основні завдання Програми:

  • вивчення стану фактичного забезпечення населення продуктами харчування, збагаченими йодом, та рівня захворюваності, зумовленої його недостатністю;

  • наукове обґрунтування необхідності загального йодування кухонної солі;

  • створення умов для зниження рівня та ліквідації захворювань, зумовлених йодною недостатністю;

  • розроблення та впровадження нових технологій виробництва продуктів харчування, збагачених йодом;

  • сприяння розвитку вітчизняного виробництва продуктів харчування, збагачених йодом та йодату калію, що використовується у технології виробництва йодованої кухонної солі;

  • удосконалення форм і методів проведення роз'яснювальної роботи з питань профілактики захворювань, зумовлених йодною недостатністю.

15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]