Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prom_market_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

86. Збутові запаси готової продукції в структурі сукупних запасів.

Збутові запаси — запаси готової продукції і закупівельних товарів, які знаходяться в системі реалізації, призначені для задоволення попиту споживачів (продажу). сукупні матеріальні запаси є об'єктом оптимізації логістичного управління з позиції загальних витрат і містять у собі всі види запасів: запаси у постачанні, виробничі запаси і збутові запаси. Ефективне використання збутових запасів досягається правильною організацією управління ними. Управління запасами - це розроблення нормативного рівня запасів. При нормуванні збутових запасів необхід­но враховувати такі фактори: обсяг виробництва і реалізації продукції, величину замовних і транзитних норм, вантажопідйомності транспорту, сезонність відвантаження, кількість споживачів і їх попит за обсягами, термінами та розмірами партій відвантаження готової продукції. Запаси готової продукції плануються в натуральних, вартісних і від­носних показниках. Збутові запаси плануються з урахуванням часу, необ­хідного для здійснення підготовки товарів до збуту. Операції по підготу­ванню продукції до збуту: контроль якості, формування партії поставки, маркування, розфасування, затарювання.

85. Сегментування ринку та збутові стратегії підприємства.

Сегментація — це розподіл потенційного ринку на групи споживачів, які мають подібні мотиви щодо покупки конкретного товару та можливість придбати його. Сегментація на промисловому ринку — завдання більш складне, ніж на ринку кінцевих споживачів. Споживачі на промисловому ринку мають більш значні відмінності за розміром, економічною актив­ністю, географічним розташуванням, структурами управління тощо. На промисловому ринку, як і на ринку спожива­чів, існують три основні типи стратегії сегментації. Стратегія недиференційованого (масового) маркетингу. У цьому випадку немає відмінностей у вимогах, які споживачі пред'являють до товару, тому розроблю­ється одна стратегія маркетингу щодо цін, продук­тової лінії, каналів просування, реклами тощо. Прикладом товарів, для реалізації яких на промис­ловому ринку частіше всього застосовують стратегію недиференційованого маркетингу, може бути бензин або мастила, розчинники, асфальт, цемент і т. п.

Стратегія диференційованого маркетингу. Реалізація цієї стратегії звичайно потребує значних затрат коштів. Ці витрати пов'язані з розширенням продуктової лінії, адміністративними витратами, вартістю просування та розповсюдження товару і та­ке інше. Незважаючи на ці додаткові витрати, стратегія диференційованого маркетингу дозволяє фірмі диференціювати свої конкурентні позиції і максимізувати довгострокові прибутки. Диференційований маркетинг передбачає розробку окремої стратегії маркетингу для кожного ринкового сегмента.

Стратегія концентрованого (цільового) маркетингу. Ця стратегія передбачає вихід фірми на один ринковий сегмент. Дозволяє вести ефективну діяльність по збуту. Використовується, як правило, малими та середніми підприємствами.

87. Галузеві фактори формування збутових запасів готової продукції.

До них належать: кількість, розміри і типи підприємств, що діють в даній галузі; динаміка основних економічних показників в галузі (темпи зростання і зниження обсягів виробництва, рівень витрат на виробництво продукції, рентабельність і т. п.); динаміка попиту на продукцію галузі; основні постачальники сировини, матеріалів, устаткування; основні групи споживачів продукції галузі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]