Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

30)Методи нарахування амортизації в українській економіці.

Нарахування амортизаційних відрахувань до України здійснюється відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України« Про оподаткування прибутку підприємств »(1997 р.). Амортизації підлягають витрати, пов'язані з: - Придбанням та введенням в експлуатацію основних фондів і нематеріальних активів; - Самостійним виготовленням основних фондів для власного виробничого споживання; - Проведенням усіх видів ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних фондів; - Поліпшенням якості земель, не пов'язаних з будівництвом. Амортизації підлягають матеріальні цінності, експлуатаційний період яких перевищує 356 календарних днів з моменту їх введення. Для нарахування амортизаційних відрахувань основні фонди розподілені на наступні групи: - Група 1 - будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої; - Група 2 - транспортні засоби, конторське обладнання, побутові електротехнічні прилади та інструменти, інформаційні системи; - Група 3 - інші основні фонди, які не ввійшли до груп 1 і 2; - Група 4 - ЕОМ, інші машини для автоматичного оброблення інформації, їх програмне забезпечення, інші інформаційні системи. Суми амортизаційних відрахувань звітного періоду визначаються шляхом застосування норм амортизації до балансової вартості груп основних фондів на початок звітного періоду. Методи нарахування амортизації умовно можна поділити на два види: методи амортизації, що базуються на часі використання основних засобів. До них відносяться прямолінійний метод, метод зменшення залишкової вартості, метод прискореного зменшення залишкової вартості, кумулятивний метод; метод амортизації, що базується на кількості одиниць, отриманих від використання об’єктів основних засобів. До нього відноситься виробничий метод нарахування амортизації. Амортизація окремого об'єкта основних фондів групи 1проводиться до досягнення балансовою вартістю такогооб'єкта 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.Залишкова вартість включається до складу валових витрат. Амортизація основних фондів груп 2 і 3 проводиться додосягнення балансовою вартістю групи нульового значення. Розмір амортизаційних відрахувань залежить від балансової вар тості основних фондів і норм таких відрахувань, а також від методів їх нарахування.

Відповідно до чинного законодавства суб'єктам підприємниць кої діяльності пропонується як базу для нарахуванняамортизації за стосовувати залишкову вартість основних виробничих фондів, скориговану на суму капітального ремонту понад суми, віднесені на витрати виробництва з поправкою на індекс інфляції.

Підприємства мають право самостійно застосовувати метод при скореної амортизації. Завдяки прискоренійамортизації зменшують ся витрати від морального старіння основних виробничих фондів.

Сутність прискореного методу нарахування амортизації поля гає в тім, що без скорочення встановлених нормативних строків служби основних фондів підприємствам дозволяється протягом двох років проводити амортизаційні відрахування в підвищених роз мірах, але з відповідним зниженням їх у наступні роки.

Унаслідок зростання амортизаційних відрахувань знижується розмір оподатковуваного прибутку, а отже, і величина податку на прибуток. Одночасно зменшується прибуток від реалізації товарної продукції.

Згідно з чинним законодавством України норми амортизації встановлюються у відсотках до балансової вартості кожної з груп основних фондів на кінець звітного періоду в таких розмірах.

На календарний рік

група 1- 5%; група 2- 25%; група 3- 15%

На квартал

група 1- 1.25%(5:4); група 2- 6.25%(25:4)4 група 3- 3.75%(15:4)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]