Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА 2003.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
306.69 Кб
Скачать
  1. Побудуйте спрощену графічну схему управління галуззю еконо­міки, містом, комерційним банком, підприємством, університетом. Проаналізуйте спільні риси та відмінності.

Загалом процес управління полягає у здійсненні цілеспрямованого впливу на систему з метою досягнення нею бажаного (з погляду керуючого пристрою) стану. Основою управління є процес прийняття рішень.

Галузь економіки

Графічна схема управління підприємством

Графічна схема управління містом

Графічна схема банку

Спільним у цих системах є те що вони реальні, відкриті, усі крім галузі економіки є ієрархічними, усі вони системи з управлінням, та стійкі та активні. Різняться вони за мінливістю властивостей та поводженням. Галузь економіки на прикладі с/г є простою системою.

  1. Наведіть приклади застосування оптимізаційних моделей в реальних умовах (на практиці).

Моделі лінійного програмування використовуються:

а) при комерційних повітряних сполученнях для складання графіків польотів і графіків виходів льотного складу;

б) для оптимізації складових частин сумішей при розробці харчових раціонів;

в) дня оптимізації параметрів виробничих процесів у промисловості;

г) комерційними банками при управлінні фінансовими балансами;

д) при перспективному плануванні виробничих потужностей підприємства;

є) для оптимізації портфеля замовлень фірм при інвестуванні;

ж) для оптимізації транспортних потоків.

Статична модель оптимізації прикріплення споживачів до постачальників. Основною математичною моделлю оптимального прикріплення споживачів до постачальників є так звана транспортна задача лінійного програмування Задача про комівояжера. У задачі про комівояжера потрібно відшукати найкращий маршрут з тим, щоб об’їхати всі визначенні пункти і повернутися назад або в найкоротший термін, або з найменшими витратами на проїзд.(приплануванні маршрутів автобусів міжобласного сполучення, планування руху поїздів) Задача про ранець розв’язується як задача цілочисельного лінійного програмування, за методами динамічного програмування та іншими методами. Зокрема, ця задача застосовується при плануванні оптимального завантаження літаків, кораблів, складів тощо.

  1. Наведіть найпростішу структурну схему управління та поясність сутність і призначення каналу зворотного зв'язку.

Розглянемо канал зворотого зв’язку на прикладі студента та викладача. Основна функція зворотного зв'язку, що відбувається між студентом і викладачем, або між двома чи більше студентами, розкрити, як саме здійснюється навчальна діяльність, щоб запроектувати і розробити детально систему навчальних діянь, які забезпечували ефективне досягнення навчальних цілей. Інформація, що йде каналом зворотного зв'язку від студента до викладача, містить відомості про хід пізнавальної діяльності навчаємого і допомагає побудувати повну картину процесу розв'язання проблеми, обмінятися думками щодо вдосконалення його та ін

  1. Наведіть приклади різних типів управління у природних, техніч­них та соціально-економічних системах.

У деяких системах одному із складових об.єктів або однією з частин може належати домінуюча роль. Знечення цього підрозділу набагато перевищує значенняя інших части. Такий компонент виступає центральним, визначає функціонування системи. Інші компоненти підкоряються дії центрального підрозділу. Такі системи називаються централізованими. Серед природних фізичних централізованих систем виділяють атом, в якому електрони обертаються навколо того, що займає центральне положення в системі ядра. Існують такі системи в яких усі складові як об.єкти приблизно однаково значущі,взаємопов’язані послідовно або паралельно і мають приблизно однакове значення у функціонуванні системи.Такі системи називаються децентралізовані, наприклад система транспорту в масштабах країни, яка включає залізничний, автомобільний, повітряний, річковий, морський транспорт.