Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dip Stebliv.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

1 Огляд аналогів та прототипів 7

Зараз, в умовах багатократних інформаційних потоків, що зростають щороку, вже практично неможливо уявити чітку взаємодію банківських структур, торгових і посередницьких фірм, державних установ і інших організацій без сучасної обчислювальної техніки і комп'ютерних мереж. Інакше довелося б містити гігантський штат обробників паперових документів і кур'єрів, причому надійність і швидкість функціонування такої системи була б дуже низька. Адже кожна хвилина затримки в пересилці важливих інформаційних повідомлень може вилитися у вельми відчутні грошові втрати і іміджеві крахи.

Всесвітня тенденція до об'єднання комп'ютерів в мережі обумовлена рядом важливих причин, таких як прискорення передачі інформаційних повідомлень, можливість швидкого обміну інформацією між користувачами, отримання і передача повідомлень (факсів, Е - mаil листів та іншого), не відходячи від робочого місця, можливість миттєвого отримання будь-якої інформації з будь-якої точки земної кулі, а також обмін інформацією між комп'ютерами різних фірм-виробників, що працюють під різним програмним забезпеченням.

Під локальною мережею розуміють сумісне підключення декількох окремих робочих станцій – WS ( від англ. WS – Work Station) до єдиного каналу передачі даних.

Завдяки обчислювальним мережам ми дістали можливість одночасного використання програм і баз даних декількома користувачами.

Поняття локальна обчислювальна мережа – ЛОМ ( від англ. LAN - Local Агеа Network) відноситься до географічно обмежених (територіально або виробниче) апаратно-програмних реалізацій, в яких декілька комп’ютерних систем зв’язані один з одним за допомогою відповідних засобів комунікацій.

Завдяки такому з'єднанню користувач може взаємодіяти з іншими робочими станціями, підключеними до цієї ЛОМ. У виробничій практиці ЛОМ відіграють дуже велику роль.

За допомогою ЛОМ в систему об'єднуються персональні комп'ютери, розташовані на багатьох віддалених робочих місцях, які використовують спільно устаткування, програмні засоби і інформацію. Робочі місця співробітників перестають бути ізольованими і об'єднуються в єдину систему. Розглянемо переваги, які можна одержати при мережевому об'єднанні персональних комп'ютерів у вигляді внутрішньовиробничої обчислювальної мережі:

  1. Розділення ресурсів

Розділення даних

Розділення програмних засобів

Розділення ресурсів процесора

На сучасному етапі розвитку і використання локальних обчислювальних мереж найбільш актуального значення набули такі питання, як оцінка продуктивності та якості мереж та їх компонентів, оптимізація вже існуючих або синтез нових локальних обчислювальних мереж.

У основі будь-якої мережі лежить апаратний шар, який включає комп'ютери різних класів. Другий шар складає різноманітне мережеве устаткування, необхідне для створення локально-обчислювальних мереж, і комунікаційне устаткування для зв'язку з глобальними мережами. Третім шаром є операційні системи, які складають програмну основу мережі.

Самим верхнім шаром мережевих засобів є різні мережеві застосування, такі як мережеві бази даних, поштові системи, засоби архівації даних і ін.

Продуктивність і пропускна здатність локальної обчислювальної мережі визначається низкою факторів, а саме: вибором серверів і WS, каналів зв'язку, мережевого обладнання, мережевого протоколу передачі даних, мережевих ОС та ОС WS, серверів і їх конфігурацій, розподілом файлів бази даних по серверах в мережі, організацією розподіленого обчислювального процесу, захисту, підтримки та відновлення працездатності в ситуаціях збоїв та відмов і т.п.

Метою випускної роботи є розробка мережі Драбівського районного управління охорони здоров’я. Задачі локальної мережі наведені у ТЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]