Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dip Stebliv.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

6.4 Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом

Основною умовою успішного надання першої допомоги при ураженні електрич­ним струмом є швидка та правильна дія тих, хто надає допомогу. В той же час, зволікання, запізніле та некваліфіковане надання допомоги може призвести до смерті потерпілого. Ось чому важливо, щоб кожен знав і вмів правильно та швидко надати необхідну допомогу потерпілому.

Перша допомога при ураженні електричним струмом складається з двох етапів: звільнення потерпілого від дії електричного струму; надання йому необхідної долікарської допомоги.

Звільнення потерпілого від дії електричного струму

При ураженні електричним струмом необхідно, перш за все, негайно звільнити потерпілого від дії струму, оскільки від тривалості такої дії вагомо залежить важкість електротравми. Необхідно пам'ятати, що діяти треба швидко, але в той же час обережно, щоб самому не потрапити під напругу. Найбезпечніший спосіб звільнення потерпілого від дії електричного струму - це вимкнення електроустановки, до якої доторкається потерпілий за допомогою найближчого вимикача, рубильника, чи іншого апарата для знеструмлення (рисунок 6.1).

а б в г

Рисунок 6.1 - Способи звільнення потерпілого від дії електричного струму:

а — знеструмлення установки за допомогою вимикача (рубильника);

б — відкидання проводу сухою палицею;

в — перерубування проводів сокирою;

г — відтягнення потерпілого від електромережі

Якщо вимкнути установку досить швидко немає змоги, то необхідно звільнити потерпілого від струмопровідних частин, до яких він доторкається. При відтягуванні потерпілого від струмопровідних частин рекомендується це робити однією рукою.

Надання долікарської допомоги

Після припинення дії електричного струму на людину необхідно викликати лікаря, однак до його прибуття слід надати потерпілому необхідну допомогу. Заходи долікарської допомоги залежать від стану, в якому перебуває потерпілий. Для оцінки стану потерпілого перевіряють наявність у нього свідомості, дихання, пульсу.

Потерпілий, після звільнення від дії електричного струму, може перебувати, як правило, в одному з трьох станів:

- при свідомості;

- непритомний, однак у нього є дихання та пульс;

- в стані клінічної смерті (відсутнє дихання та не прощупується пульс).

Якщо потерпілий при свідомості, то його слід покласти на підстилку із тканини чи одягу, створити приплив свіжого повітря, розстібнути одяг, що стискає та перешкоджає диханню, розтерти та зігріти тіло і забезпечити спокій до прибуття лікаря. Потерпілому, що знаходиться в непритомному стані, слід дати понюхати ватку, змочену нашатирним спиртом або обприскати лице холодною водою. Якщо потерпілий прийде до тями, йому слід дати випити 15—20 крапель настоянки валеріани та гарячого чаю.

Якщо у потерпілого відсутнє дихання то йому роблять штучне диханна. Рятівник робить глибокий вдих, а потім, щільно притиснувши свій рот через марлю до рота потерпілого (при цьому, як правило, закриває ніс потерпілого своєю щокою), вдуває повітря в легені (рисунок 6.2). Частота вдування повітря повинна складати 12 разів за хвилину. Аналогічно проводиться штучне дихання способом «з рота в ніс», при цьому вдувають повітря через ніс, а рот потерпілого повинен бути закритим.

При проведенні штучного дихання слід бути уважним, оскільки коли у потерпілого з'являються перші ознаки слабкого поверхневого дихання, то необхідно до нього пристосувати ритм штучного дихання.

Ні в якому разі не можна дозволяти потерпілому рухатися, а тим більше продовжувати роботу, оскільки відсутність важких симптомів після ураження не виключає можливості подальшого погіршення стану. Лише лікар може робити висновок про стан здоров'я потерпілого. Якщо потерпілий дихає рідко і судорожно, але у нього не намацується пульсу необхідно відразу зробити йому штучне дихання.

а б

Рисунок 6.2 - Штучне дихання способом «з рота в рот»:

а — рятівник вдихає свіже повітря, в той час як потерпілий видихає використане повітря; б — вдування повітря в рот потерпілого

Слід пам'ятати, що загальний стан такої людини може різко погіршитися в найближчі години після електроушкодження. Можуть виникнути порушення в кровозабезпеченні м'язу серця та явища вторинного шоку. Ці ускладнення іноді спостерігаються в потерпілих навіть із найлегшими загальними проявами (головним болем, загальною слабкістю).

Тому всі особи, що отримали електроушкодження, повинні бути госпіталізованими. Перевозити таких людей потрібно в лежачому положенні. Як першу допомогу їм можна дати знеболювальні (амідопірін 0,25 г, анальгін 0,25 г), заспокійливі (20-30 крапель настойки валеріани), серцеві препарати (валідол, валокардін, ереніт та ін.).

Під час транспортування до лікарні потрібно особливо уважно стежити за станом потерпілого, тому що в будь-який час у нього може виникнути зупинка дихання і серцевої діяльності. Слід бути напоготові до реанімаційних заходів у дорозі.

Профілактика електротравм полягає в дотриманні встановлених правил і заходів техніки безпеки при експлуатації, монтажі та ремонті електроустановок.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА ДЖЕРЕЛ

1 Авдошин С.М., Савельева А.А. Криптографические методы защиты информационных систем. - Известия АИН им А.М. Прохорова. Бизнес-информатика. – 2006.- 91-99 с.

2 Андэрсон К., Минаси М. Локальные сети. Полное руководство: Пер. с англ. - СПб.: КОРОНА принт, 1999.— 624 с., ил. (защита сетей, сетевого.)

3 Бабій М.С. Локальні мережі ЕОМ. Учебник для вузов - Суми, - 2003, - 58с.

4 Гаранин М.В. Системы и сети передачи информации: Учеб. пособие для вузов/ М.В. Гаранин, В.И Журалев , С.В. Кунегин. –М.: Радио и свіязь, - 2011.- 336с.

5 Дж.Скотт Хогдал Анализ и диагностика компьютерных сетей.: Изд. Лори, 2001,- 345 с.

6 Куин Л., Рассел Р. Fast Ethernet – К.: Издательская группа BHV,1998-448с.

7 Кузин А.В. Компьютерные сети : учебное пособие - 3-е изд.. –М.:Форум:Инфра-М, 2010.-192с.

8 Найк Д. Стандарты и протоколы Интернета/ пер. с англ.М.: узд.отдел. «Русская Редакция»,1999.-384с.

9 Новиков Ю. В., Кондратенко С. В. Основы локальных сетей. –М.: Изд. ЭКОМ, 2000. – 312с.

10 Олифер В.Г., Олифер Н.А. Компьютерные сети. Принципы, технологии, протоколы: Учебник для вузов. 4-е издание. - СПб.: Питер, 2010.- 944 с.: ил.

11 Олифер В.Г., Олифер Н.А. Компьютерные сети. Принципы, технологии, протоколы: Учебник для вузов. 3-е издание. - СПб.: Питер, 206.- 918 с.

12 Пескова С.АСети и телекоммуникации: учеб. пособие для вузов / С.А.Пескова,. А.В.КузинА.Н.Волков.- 4-е изд., стер.- М.: Академия, 2009.- 352 с. 

13 Столлингс В. Современные компьютерные сети, 2-е изд. –Спбю: Питер. 2003.-782с. (сжатие )

14 Суприган О.І. Основи проектування корпоративних копмютерних мереж. Навчальник посібник. – Вінниця: ВНТУ. – 2008. – 137с.

Інтернет джерела

15 Вікіпедія - HTML. Режим доступу: http://ru.wikipedia.org/wiki/HTML

16 Вікіпедія - PHP. Режим доступу: http://ru.wikipedia.org/wiki/PHP

17 Вікіпедія - Критерії оцінки захисту комп'ютера. Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/Критерії_оцінки_захисту_комп'ютера

18 Дистанционное обучение - Локальные вычислительные сети. Режим доступу: http://lessons-tva.info/edu/telecom-loc/loc.html

19 Сайт - Общие принципы построения вычислительных сетей. Режим доступу: http://dvoika.net/infor/seti/

20 Лекции . Компьютерные сети. Режим доступу: http://www.chemisk.narod.ru/html/kts01.html

21 Лекции Пуртова А.М. "Основы компьютерных сетей". Режим доступу: http://gis.iitam.omsk.net.ru/netinfo/lecamp.htm

22 Сайт – Комп’ютерні мережі. Режим доступу :

http://comp-net.at.ua/index/klasifikacija_komp_juternikh_merezh/0-4

23 Семенов Ю.А. Сети передачи данных. Методы доступа. Режим доступу: http://book.itep.ru/4/41/lan_41.htm

24 Вікіпедія- Ethernet Режим доступу: http://wiki.kspu.kr.ua/index.php/Ethernet

25 Закон України «Про охорону праці». Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2694-12

26 ДНАОП 0.00-1.31-99. Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин Режим доступу: http://www.budinfo.org.ua/doc/1100139.jsp

27 ДБН В.2.5-28-2006- Природне і штучне освітлення.

28 ГОСТ 12.2.032-78. Загальні ергономічні вимоги. Режим доступу: http://www.gostrf.com/Basesdoc/4/4675/index.htm

29 НАПБ Б.03.002-2007 – «Норми визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою»

30 ПУЕ-86- Правила улаштування електроустановок.

31 ГОСТ 12.1.005-88- Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря санітарної зони

32 ДСН 3.3.6.042-99 - Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень

33 ГОСТ 12.4.009—83- Пожежна техніка для захисту об'єктів. Основні види. Розміщення та обслуговування

34 Правила пожежної безпеки на ринках України

35 ГОСТ 12.1.019-79 - Електробезпека. Загальні вимоги і номенклатура видів захисту

36 ДНАОП 0.00-1.21-98 - "Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів "

37 ГОСТ 12.1.003-83- Шум. Загальні вимоги безпеки

38 Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»

39 «Налоговая социальная льгота согласно статьи 169 налогового кодекса украины» Режим доступу: http://buhgalter911.com/Res/Spravochniki/SocialnayaLgota.aspx

40 «Нормативные документы по единому взносу». Режим доступу: http://www.e-kramatorsk.com/novosti-pensionnogo-fonda/671-edinyj-socialnyj-vznos-uzhe-skoro

41 «Налогообложение гражданско-правовых договоров по-новому.» Режим доступу: http://consultant.parus.ua/_advice_view.asp?rnx=06ZIM186ac66df0a12a85419029c8d8150a91

Список використаного програмного забезпечення

  1. Word 2007 © Microsoft Inc. Corporation;

  2. Excel 2007 © Microsoft Inc. Corporation;

  3. Windows 7 Ultimate © Microsoft Inc. Corporation;

  4. Visio 2007 © Microsoft Inc. Corporation;

  5. dbForge Studio for MySQL © Devart;

  6. Apache HTTP-сервер Copyright © 2011 The Apache Software Foundation.

  7. Мацюк (Філіппова) Н.Г. Роль логістики у визначенні цілей і задач обслуговування клієнтів медичних установ / Н.Г. Мацюк (Філіппова) / / Світове співтовариство: проблеми та шляхи вирішення: зб. наук. ст. – Уфа: Изд-во УГНТУ, 2004. № 17. С. 213-215

СНОСКИ НЕ УДАЛЯТЬ!!!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]