Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по ВЗМ доц. Калин Н.А..doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
19 Mб
Скачать

Лекція 10 Контроль якості готових електродів

Мета лекції - вивчення порядку перевірки зварювально-технологічних властивостей електродів і правил їх упаковки, транспортування і зберігання

План лекції:

  1. Перевірка зварювально-технологічних властивостей електродів.

  2. Оформлення документації на готові електроди.

Рекомендована література

  1. Петров Г.Л. Сварочние материалы.-Л.: Машиностроение. 1972.-279 с.

  2. Давыденко И. Д. Справочник по сварочним материалам.-Ростовское книжное издательство. 1961.-230 с.

  3. Тархов Н.А., Сидлин З.А., Рахманов А. . Производство металлических электродов.-М: “Высшая школа” 1986.-288 с.

  4. Багрянский К.В. Электродуговая сварка и наплавка под керамическими флюсами. – Киев: “Техніка”, 1976.- 184 с.

  5. Сварочные материалы для дуговой сварки т. 1. Под редакцией Потапова Н.Н. – М: Машиностроение. 1989.- 544 с.

  6. Сварка в машиностроении. Справочник. т. 2. Под редакцией д.т.н. Акулова А.И. М: Машиностроение 1978. – 462 с.

  7. Крюковский Н.Н. Производство электродов для дуговой сварки. М: Машиностроение 1956. – 277 с.

  8. Гарник И.И., Пиолунковский Г.М. Производство металлических электродов. – М: Металлургия. 1975. – 119 с.

Лекція 10 Контроль якості готових електродів

Для перевірки відповідності електродів пропонованим вимогам підприємство-виготовлювач проводить їх прийомоздаточні випробування. Відзначимо, що такі випробування можуть тільки фіксувати властивості вже готової продукції. Виявлений шлюб є практично остаточним, непереборним. Тому основна увага повинне бути приділене технологічному й поопераційному контролю на різних стадіях виготовлення електродів. Гарні результати можна досягти правильною організацією праці й системи оплати робітників за якість продукції, включаючи бригадні методи оплати, роботу з особистим клеймом та ін.

Прийомоздаточні випробування електродів виконують по партіях. Кожна партія складається з електродів однієї марки, одного діаметра й однієї групи якості. Всі вхідні в партію електроди повинні бути виготовлені на однотипному встаткуванні, з постійною рецептурою й кількістю покриття з компонентів тих самих марок я партій. Партія електродів зі стрижнями з легованого або високолегованого дроту повинна бути виготовлена з використанням дроту однієї партії. Для ряду марок електродів при цьому допускається використання стрижнів із дроту декількох партій, близьких по составі металу. У таких випадках партію утворить дріт однієї марки й одного діаметра.

Для електродів першої й другої груп якості можливе збільшення маси партії в три й два рази відповідно.

Для перевірки відповідності електродів вимогам по їхніх розмірах, а також по стані поверхні покриття з різних пакувальних місць партії відбирають певна кількість електродів. Крім того, відбирають електроди для перевірки міцності й шорсткості покриття, рівномірності його нанесення на стрижні, перевірки зварювально-технологічних властивостей. При позитивних результатах перевірки придатні електроди використають для контролю хімічного складу наплавленого металу, механічних властивостей металу шва, змісту феритної фази в наплавленому металі, твердості наплавленого металу й інших спеціальних властивостей. При одержанні незадовільних результатів роблять повторну перевірку на подвоєній кількості електродів, відібраних від партії.

Повторну перевірку механічних властивостей металу шва, хімічного складу й твердості наплавленого металу, інших спеціальних властивостей виконують на подвоєній кількості зразків. Результати повторної перевірки є остаточними й поширюються на всю партію.

Сортування й упакування електродів

Сортування й упакування є заключними технологічними операціями циклу виготовлення електродів. Вони проводяться після одержання позитивних результатів сертифікатних (прийомоздаточних) випробувань. При відпрацьованому технологічному процесі виготовлення й застосуванні потокових ліній електроди сортують і впаковують відразу -після їхньої термообробки.

При сортуванні електродів візуально визначають наявність дефектів на поверхні покриття, що перевищують установлені норми. На робочих місцях сортувальниць повинні перебувати електроди з еталонними дефектами або відповідні плакати (стенди). Електроди з дефектами відбраковують і поміщають в ізолятор браку. Придатні електроди розвішують у пачки. Маса пачки залежить від діаметра електрода й не повинна перевищувати 3 кг - для електродів діаметром 2 і 2,5 мм, 5 кг - діаметром 3 і 4 мм, 8 кг - діаметром 5-8 мм.

Робоче місце сортувальниці повинне дозволяти оглядати кожний електрод з усіх боків. Електроди розвішують на спеціальних вагових пристроях або на вагах, що забезпечують необхідну точність. Можливе дозування електродів штучним відліком із застосуванням лічильників будь-якої конструкції. Кількість штук у пачці встановлюється для кожної марки й діаметра електродів.

Відхилення від установленої маси пачки електродів не повинне становити більше маси одного електрода відповідної марки й діаметра.

Бажана наступна щільна обв'язка зваженої пачки електродів пакувальним шнуром або м'яким дротом. Це забезпечує відсутність биття електродів при транспортуванні. Перев'язку роблять в одному місці посередині пачки або у двох місцях. У кожну пачку вкладають ярлик з особистим номером сортувальниці.

Упакування електродів

Розвішані електроди впаковують вручну або механізовано. Незважаючи на технологічну простоту операції впакування якість її виконання і якість застосовуваних матеріалів може мати вирішальне значення для властивостей електродів. При поганому впакуванні електроди можуть воложитися за рахунок атмосфери повітря. Підвищена вологість покриття в багатьох випадках є основною причиною появи неприпустимих дефектів у металі шва (пор, тріщин). Якісне впакування забезпечує збереження прийнятної вологості покриття.

У ряді випадків застосовують комбіноване впакування, використовуючи два пакувальних матеріали. Найкращі результати дає впакування в герметизуємі пластмасові коробки.

На кожній коробці або пачці з електродами повинна бути етикетка або маркування, що містить наступні дані:

  • найменування або товарний знак підприємства-виготовлювача;

  • умовна позначка електродів;

  • номер партії й дата виготовлення;

  • область застосування електродів;

  • режими зварювального струму залежно від діаметра електродів і просторового положення зварювання або наплавлення;

  • особливі умови виконання зварювання або наплавлення;

  • хімічний склад наплавленого металу;

  • механічні й спеціальні властивості металу шва, наплавленого металу або звареного з'єднання, не зазначені в умовній позначці електродів;

  • припустимий зміст вологи в покритті перед використанням електродів;

  • режим повторного прожарювання електродів;

  • маса електродів у коробці або пачці.

Груповою тарою для коробок і пачок з електродами є ящики. Використають різні ящики згідно з наступними даними:

На кожному ящику повинна бути етикетка або маркування, що містить наступні дані:

  • найменування або товарний знак підприємства-виготовлювача;

  • умовна позначка електродів;

  • номер .партії й дату виготовлення;

  • масу нетто ящика в кілограмах.

На кожний ящик повинні бути нанесені попереджувальні знаки «Обережно, крихке» і «Боїться вогкості» за ГОСТ 14192-77 у вигляді зображення чарки й парасольки відповідно.

Лінія для автоматичного впакування електродів є продовженням потокової технологічної лінії безперервного виготовлення електродів. Електроди надходять на сортування й упакування з конвеєра печі шаром товщиною в 3-5-шт. У складі лінії передбачений накопичувач ємністю близько 0,5т. Наявність накопичувача забезпечує більше чітку роботу лінії.

Вступники на впакування електроди за допомогою розподільного пристрою розкладаються поштучно в один шар. Потім вони надходять на ділянку контролю й відбраковування (сортування). Тут є пристрій для обертання електродів навколо осі, що дозволяє оглядати всю поверхню електрода.

Електроди автоматично розфасовуються в пачки масою 3 або 5 кг. Точність дозування в одному впакуванні (коробці або пачці) перебуває в межах маси одного електрода. На лінії послідовно здійснюються наступні операції: укладання електродів у пачки, упакування пачок у поліетиленову .плівку, укладання пачок у дерев'яні ящики або металеві контейнери, кріплення кришок до ящиків, штабелювання ящиків на піддонах.

Електроди впаковуються в коробки з картону товщиною 0,7-0,8 мм, розважування по 5 кг, відлік поштучний. Лінія складається з механізмів дозування й зважування електродів, формування й подачі порції електродів, формування, склейки й подачі пакувальних коробок, упакування електродів у коробки й наклейки етикеток. Привод лінії електромеханічний і пневматичний (тиск у системі 0,4-0,6 МПа). Продуктивність лінії 2,7 т електродів у годину.

Впровадження автоматичних ліній дозволяє ліквідувати ручна праця на трудомісткій операції. Однак необхідно відзначити, що автоматичні лінії висувають підвищені вимоги до властивостей використовуваних пакувальних матеріалів.

Зберігання електродів

Електроди зберігають у сухих опалювальних приміщеннях при температурі не нижче +15°С. Умови зберігання повинні охороняти їх від забруднення, зволоження й механічних ушкоджень. Відносна вологість у приміщенні не повинна перевищувати 60%. Одержання необхідної відносної вологості можна забезпечити застосуванням кондиціонерів. Висота штабеля електродів при зберіганні повинна забезпечувати цілісність нижніх рядів електродів. Складські приміщення повинні бути обладнані транспортними-підйомно-транспортними засобами, що забезпечують легке пересування вантажів.

Зберігання електродів обов'язково роблять роздільно по партіях, марках, діаметрах. На електроди встановлений гарантійний строк зберігання, тобто час, протягом якого підприємство-виготовлювач несе юридичну відповідальність за якість продукції: Максимальний гарантійний строк зберігання електродів, установлена ГОСТ 9466-75, становить 6 міс.

Часто гарантійний строк зберігання плутають зі строком придатності. При дотриманні належної якості впакування й умов зберігання строк технічної придатності електродів не обмежений. Уважають, що їх можна застосовувати для зварювання досить відповідальних конструкцій навіть через 10-15 років після виготовлення. Однак у цьому випадку необхідно попереднє проведення контрольних випробувань електродів.