Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2009.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать

80. Поясніть, чи вірне ствердження: граничні витрати дорівнюють середнім змінним витратам за умов такого обсягу виробництва, коли середні змінні витрати дорівнюють середнім постійним витратам?

Ні. Це просто «очкозамилювання»

Між кривими , і існує характерний геометричний зв’язок: коли крива граничних витрат розташована нижче кривих середніх витрат, то середні витрати спадають, а коли значення перевищують значення і , то середні витрати зростають, криві середніх витрат стають висхідни­ми. Отже, крива перетинає криві середніх витрат в точках, які відпо­відають мінімальним значенням і . Подібної залежності не існує між кривими і, вони не пов’язані між собою.

81.Коли сукупний обсяг продукту зростає зі спадаючим темпом, граничний продукт більше нуля та зростає. Чи це так? Поясніть.

Так. Кожна крива сукупного обсягу продукту (Total Produkt - TP), яка відображає звязок між величиною змінного фактора і рівнем сукупного обсягу продукту, виробленого з даних ресурсів, для змінного фактора вигинається догори ( спочатку у зростаючому темпі до точки А, вище якої ТР продовжує зростати у спадному темпі, поки не досягне максимуму (вершини) на якомусь рівні N). Спад граничної продуктивності встановлюється з точки А (точки перегину), ТР зростає, Але темп зростання знижується. Від рівня N спостерігається падіння ТР і зростання темпу МР < 0. Рис. 1

Мається на увазі відрізок CD (сукупний обсяг продукту зростає зі спадаючим темпом), але МР починає спадати вже після точки В (tgβ  tgα - в точке В tgβmax, следовательно МРmax).

«-» МР віднімає від ТР, бо він до нього додається ТР1 = ТР0 + МР якщо МР <0, то ТР1 < ТР0

В точке D tgβ = 0, MP=0, далее ТР уменьшается, МР < 0. После т.С, где МР=АР, МР и АР убывают, но МР - более быстрыми темпами.

Вывод: наиболее эффективное использование фактора Х – в интервале от т.В до т.С. Здесь предельный продукт уменьшается, а средний продукт растет. На этом отрезке на каждую дополнительную единицу затраченного переменного фактора (х) производитель получает наибольший прирост общего продукта.

П осле того, как средний продукт достигает максимального значения, эффективность увеличения переменного фактора (х) в производстве снижается. Участок совокупного продукта после т.С показывает более низкую эффективность использования переменного фактора.

Таким образом, в соответствии с законом убывающей отдачи фактора, увеличение использования одного из факторов производства при неизменности других факторов приводит сначала к относительному, а затем и к абсолютному уменьшению объемов производства.

CD – относительное уменьшение совокупного продукта (совокупный продукт растет медленнее, чем использование переменного фактора).

DE – абсолютное уменьшение совокупного продукта.

82.Як характеризується ситуація, коли фірма збільшує обсяги використання ресурсів на 30%, а обсяги виробництва за цих умів зростають на 20%?

Дане явище називається негативним результатом ефекту масштабу, тобто коли від витрати на збільшення ресурсів приводять до зменшення обсягу виробництва, а не до його пропорційного збільшення. Це пов’язано з тим, що з часом розширення виробництва може привести не лише до зростання прямих матеріальних витрат, але й до ускладнення організації системи управління і контролю, що зменшуватиме ефективність використання цих додатково залучених ресурсів, що відіб’ється у скороченні загальних обсягів виробництва.

83.Виробнича функція описується формулою Q=2KL. Плата за використання одиниці капіталу дорівнює 50 грн. на місяць. Заробітна платня складає 200 грн. за одиницю праці. Яким є мінімальний обсяг витрат, що є необхідним для виробництва 20 одиниць продукції?

MPL = Q’L = 2K

MPK = Q’K = 2L

r = 50

w = 200

2K/200=2L/50 - умова мін витрат

2KL=20

K = 6.4, L = 1.6

TC = 200*1.6+50*6.4

84.Виробнича функція описується формулою Q=2KL. Плата за використання одиниці капіталу дорівнює 40 грн. на місяць. Заробітна платня складає 120 грн. за одиницю праці. Якою за таких умов є оптимальна комбінація ресурсів, що використовуються за умов виробництва 32 од. продукції?

MPL /w = MPK/r

MPL = 2K

MPK = 2L

MPL/w = MPK/r

2K/120 = 2L/40 K/60 = L/40 K=3L K=3L K = 6,9

2KL = 32 KL = 16 3L2 = 16 L1 = -2,3 (не підходить), L = 2,3

L2 = 2,3

85.Для виробництва 36 одиниць продукту фірма витрачає 12 годин. Роботу виконують двоє робітників на трьох верстатах. Якою буде гранична продуктивність обладнання, якщо гранична продуктивність праці - 1,5 і економія масштабу є незмінною?

K/ L = MPL/MPK

M PK= (MPL* L)/ K

MPK= (1,5*3)/12 = 0,375 – гранична продуктивність обладнання

86.Виробничу функцію задано формулою Q=(KL)/2. Робочому сплачують 20 грн. за годину праці, а вартість години використання обладнання досягає 5 грн. Якою є оптимальна комбінація ресурсів для виробництва товарів у кількості 10 одиниць?

MPL = K/2

MPK = L/2

M PL/w = MPK/r

K/40 = L/10 K=4L K=4L K = 8,8 - капіталу

(KL)/2 = 10 4L2 = 20 L1 = -2,2 (не підходить), L = 2,2 - праці

L2 = 2,2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]