Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді до ДЕК.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
522.75 Кб
Скачать

Опишіть етапи безпосередньої підготовки вчителя до уроку трудового навчання за темою «Орігамі».

1. Якість кожного уроку з трудового навчання і досягнення поставленої мети залежить від підготовки учителя до уроку: продумування його структури, змісту, методики проведення, підготовки інструментів і матеріалів тощо.

Підготовка учителя до занять з трудого навчання складається з попередньої підготовки (перспективного планування), що завершується складанням календарно-тематичного плану та безпосередньої підготовки (поточного планування) до даного уроку. Перспективне планування да€ можливість намітити раціональну систему роботи учителя та учнів, яка забезпечувала б доцільне і ефективне використання навчального часу, відведеного програмою на ту чи іншу тему, для засвоєння учнями знань, умінь і навичок, розвитку їх нахилів і здібностей, виховання позитивних якостей особистості.

Перспективне планування '(попередня підготовка) до занять з пракці учитель повинен розпочинати задовго до безпосереднього проведення уроків. Іноді ця робота розпочинається в кінці попереднього навчального року або під час літніх канікул. Умовно цю підготовку можна розділити на декілька етапів:

а), вивчення навчальної програми і пс снювальної записки до неї, визначення об'єму і змісту занять, практичних умінь і навичок по кожній темі. У випадку необхідності в програму вносяться зміни та доповнення. Особливо ретельно цю роботу повинні виконувати молоді учителі.

б), вивчення навчальної літератури ( та нових методичних матеріалів, статей в журналах і збірниках, які висвітлюють досвід і теоретичні питання змісту, організації і методики проведення занять з предмету в цілому, окремих розділів і питань програми. Вивчення навчальної літератури необхідно для того, щоб врахувати цей матеріал при викладі нових відомостей. Велике значення для підготовки учителя до занять має ознайомлення з методичною літературою, в якій узагальнена кращий досвід шкіл. В методичній пітлратурі даюгь рекомендації з побудови навчального процесу, вибору об'єктів праці та з інших питань, пов'язаних з проведенням уроків трудового кавчання в початкових класах. Не менш важливим е вивчення досвіду інших учителів. Е кожному місті, районі є вчителі початкових класів, які досягли великих успіхів при виконанні тих чи інших навчальних завдань на уроках праці. Одним краще вдається формування в учнів навичок, другим - навчити учнів умілому використанню знань в праці, третім - раціональне поєднання різних форм організації занять тощо,

в), підготовка обладнання до занять. Учитель підготовляє необхідні матеріали, інструменти, пристрої і приладдя. Матеріали повинні бути придбані завчасно в тій кількості, щоб вистачило на всіх учнів класу на навчальний рік. Заготовити матеріали можна по різному. В одних школах матеріал закуповують через батьківські комітети, в інших - самі батьки закуповують необхідні матеріали і передають їх учителеві для зберігання і використання на уроках праці, інетрумсй"?;, пристрої і приладдя для занять повинні бути в такій кількості, ш&б забезпечити безперебійну роботу всіх учнів класу,

г). підготовка наочних-посібників ї технологічної документації. Ще до початку навчального року учитель перевіряє, ремонтує наочні посібники, якщо в цьому є потреба, чого не вистачає -

виготовляє, чи організовує придбання,

д). складання переліку виробів, що будуть •виготовлятися учнями з врахуванням програмних вимог, дидактичних і методичних вимог: виготовлення виробів повинно складатись з операцій, передбачених програмою; робота, повдягана з виготовленням виробу, повинна бути посильною для учнів, як у відношенні точності, так і запрограмованої норми часу; за призначенням і конструкцією вироб повинен бути доступний розумінню учнів.

е), продумування технології виготовлений виробу. Деякі з виробів учитель повинен виготовити сам, щоб перевірити послідовність технології і витрату часу, передбачити можливі помилки учнів і їх виправлення.

Завершальним етапом попередньої підготовки до занять з праці е продумування системи уроків по кожній темі і складання календарно-тематичного плану. Календарний план складається до навчального року на півріччя і затверджується