Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом записка чистовик.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
850.76 Кб
Скачать

3.2 Обгрунтування розробки, характеристика конструкції

При експлуатації сільськогосподарської техніки з гідравлічним приводом робочих органі, в нашому випадку з грунтообробним дисковим агрегатом АГ-2,4-20, можливі раптові розриви шлангів високого тиску, в результаті витікання робочої рідини псуються сільськогосподарські продукти, засмічується та втрачається родючість грунту, що негативно відобразиться на подальшому вирощуванні сільськогосподарських культур. А також крім цього розрив шлангів веде до втрати великої кількості мастила, а це в наш час великі матеріальні збитки господарству.

Тому проектом запропоновано обладнати лінію підйому на корпусі гідророзподільника типу Р-75 для миттєвого відключення нагнітальної магістралі гідросистеми сільськогосподарської техніки.

Обладнання для миттєвого відключення нагнітальної магістралі гідросистеми(рисунок 1) складається з корпуса, вхідного та вихідного штуцерів, золотника з запірним конусом, кільця та пружини. Вхідний штуцер має осьовий та радіальний отвір. Радіальний отвір з’єднується з передньою кільцевою канавкою корпуса. В центральному отворі корпуса встановлений золотник, конус якого за допомогою пружини запирає випускний отвір, діаметр золотника більше діаметрів всіх радіальних отворів вхідного штуцера. Зусилля пружини значно менше зусилля, створеного потоком рідини, яка проходить через випускний отвір.

Рисунок 3.3 - Обладнання для миттєвого відключення гідросистеми сільськогосподарських машин.

1-вхідний штуцер; 2-прокладка; 3-кільце; 4-корпус; 5-золотник; 6-пружина; 7-вихідний штуцер; 8-осьовий отвір; 9-передня канавка; 10-радіальний отвір; 11-дросельний отвір; 12-випускний отвір; 13-центральний отвір; 14-задня канавка.

3.3 Принцип роботи

Принцип дії обладнання заключається в слідуючому. При включені гідророзподільника рідина надходить через осьовий і радіальний отвір в передню канавку корпуса, а потім через дросельний отвір, задню канавку, центральний отвір і отвір вихідного штуцера – в нагнітаючу магістраль гідросистеми. В цьому положенні золотник обладнання під тиском пружини і рідини, що надходить, піджимається до сідла. При аварійному розриві шланга, тиск рідини в центральному отворі корпуса різко падає і золотник під тиском робочої рідини, що надходить через випусний отвір, долаючи опір пружини, переміщається до вихідного штуцера.

В результаті перекривається задня канавка корпуса і зупиняється подача рідини в магістраль. Для повернення золотника обладнання в попереднє положення після усунення несправності золотник гідророзподільника машини переводять в нейтральне положення.

3.4 Розрахунки, що стверджують працездатність конструкції

Перевірка пружини на міцність.

Умова міцності пружини має вигляд:

τmax = ≤[τк], МПа, (3.1)

де К – корегуючий коефіцієнт діаметра пружини,

F – діюче навантаження на пружину,

Д – середній діаметр пружини,

d – діаметр прутка пружини,

к] – допустиме дотичне напруження, яке залежить від матеріалу прутка, [τк] = 200…1000 МПа;

Р = =>F = P∙A, Н, (3.2)

де Р – сила, що діє на пружину, 9 МПа,

А – площа поперечного перерізу, мм2;

А = , (3.3)

де d – діаметр робочої камери;

А = = 113,04 мм2

F = 9·113,04 = 1017 Н;

Визначаємо індекс пружини, для того щоб визначити корегуючий коефіцієнт, який визначаємо з довідника:

Сп = , (3.4)

де Д – середній діаметр пружини, мм,

d – діаметр прутка пружини.

Сп = = 2,85

τmax = = 823,1 МПа < [τк] = 1000 МПа.

Міцність пружини забезпечена.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]