Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать
  1. Рішення в сфері маркетингу

В умовах ринкових відносин погодження між попитом і пропозицією проходить з використанням економічного обміну. При цьому взаємодію попиту і пропозиції характеризує ціна. Підприємство, яке виробляє продукцію, завжди цікавить попит на неї і метою підприємства є вигідна продажа продукції, цю сторону діяльності підприємства вивчає така дисципліна як маркетинг. Маркетинг вивчає ціноутворення, просування продукції на ринок і її збут з вигодою як для виробника так і споживача.

Маркетинг з однієї сторони, старанно і різносторонньо вивчає ринок, попит, орієнтує виробника на задоволення потреб конкретних людей, а з другої – активно впливає на ринок, на існуючий попит, орієнтує виробництво на задоволення потреб конкретних людей, а з другої - активно впливає на ринок, на існуючий попит, на формування потреб. Тому процес ПР по управлінню маркетингом включає в себе аналіз ринкових можливостей, вибір цільових ринків, виконання маркетингових заходів.

Практично маркетинг, являє собою сукупність управлінських важелів, методів і відносин, об’єднаних в єдине ціле господарських функцій по розробці, виробництву і збуту продукції.

Для ПР про задоволення потреб людей розробляється структура маркетингу: товар, ціна, місце, просування товару.

Товар – перший елемент в системі маркетингу. Вивчення потреб і запитів дозволяє виробити відповідні якісні товари.

Встановлення ціни орієнтоване на задоволення потреб споживача. При цьому слід врахувати цілі фірми, вимоги споживача, структуру затрат, діяльність конкурентів, рівень якості.

Місце – характеризує канали збуту, ринку збуту, безпосередньо споживачам чи через посередників.

Просування товару – саме важливе рішення, яке визначає способи доведення товару до покупця (реклама, торгівля по знижених цінах, спеціальні конкурси).

Приймаючи до уваги роль і місце маркетингу в сучасному житті можна стверджувати, що той хто володіє технологіями маркетингу і має можливість їх застосовувати на практиці здатен програмувати систему потреб людини створювати їх «модель світу» тобто керувати споживанням.

Маркетинг як управлінська діяльність допускає ПР на основі багатоваріантних економічних розрахунків з використанням комп’ютерної техніки і зорієнтований на створення умов для ефективного функціонування і розвитку фірм в цілому. Ця особливість характерна для прийняття як управлінських, так функціональних маркетингових рішень.

Роль і місце маркетингу визначається при прийняті стратегічних рішень, коли об’єктом аналізу стають сильні і слабкі сторони організації в т.ч. бізнес і маркетингова діяльність. Як правило цілі маркетингу залежать від цілей організації. Вони визначають перспективний рівень збільшення об’єму продажу, територію збуту.

Для досягнення мети маркетингу вирішуються наступні задачі:

  • визначаються ринки збуту і продукція, яка буде вироблятись;

  • проводиться сегментація ринків збуту;

  • визначаються цілі споживачів на вибраному сегменті ринку;

  • проводяться у відповідності завдання підприємства з цілями споживачів на вибраних сегментах ринку;

  • забезпечується підтримка маркетингової стратегії і тактики зі сторони інших функціональних служб;

  • проводиться контроль за розвитком ситуації на ринку і узгодженістю дій в організації.

Аналіз загальної характеристики частини маркетингових рішень показує, що вони є практичною реалізацією стратегічних управлінських рішень в сфері маркетингу.

Для вирішення управлінських проблем передбачається проведення спеціальних маркетингових досліджень, які включають: збір інформації, її обробку, зведення , аналіз і прогнозування маркетингової обстановки. Методологічною основою алгоритму маркетингових досліджень є :

  • об’єктивність і точність інформації;

  • послідовність, багатоступінчастість в збиранні, обробці і аналізі даних;

  • кабінетні і польові напрямки аналізу інформації.

Кабінетні дослідження передбачають аналіз потенціалу підприємства, конкурентів, мікро – і макро середовища підприємства.

Польові дослідження ринку проводяться шляхом опитування споживачів, спостереження за їх реакцією, експериментів, які визначають вплив на ринок різних факторів.

Рис. 5.2 Схема розробки, прийняття і реалізації стратегічного маркетингового рішення

Аналіз кон’юктури ринку передбачає вивчення поточного стану справ і найближчої перспективи розвитку окремого ринку, стану справ в сфері обміну.

Дослідження зовнішніх ринків передбачає вивчення можливостей інтернаціоналізації виробництва, аналіз зв’язків з підприємствами різних країн, дослідження середовища міжнародного маркетингу з розробкою пропозицій для ПР про доцільність виходу на зовнішній ринок.

Імітаційне моделювання ставить за мету отримання кількісних показників різних варіантів рішення з врахуванням отриманої маркетингової інформації.

Управлінські рішення приймаються на основі всієї маркетингової інформації, одержаної в результаті досліджень можливостей підприємства і конкретного ринку. В цьому випадку досягається мета маркетингових досліджень – зниження невизначеності, що мішає прийняттю рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]