Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_маркетинг_ОСТАТОЧНА!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
877.57 Кб
Скачать

37. Суть, завдання та принципи мтп

МТП- комплекс заходів щодо створ-я Т і управл-я ними з метою задовол-я потреб спож-чів і отрим-я підпр-м прибутку. Завд-я: •розробка нового Т та оновл-я тих Т, що вже існують на ринку; •розробка асортименту, упаковки та Т-них марок; •забезп-я конкурентоспром-ті і якості Т; •позиціонування Т на ринку; •сегментація ринку збуту фірми; •аналіз та прогнозув-я життєвого циклу Т; •зняття з в-ва застарілих Т. Принципи: •спрямов-ь на кінц-ий результат вир-чо-збутової діял-сті; •пріоритет нужд і потреб спож-чів; •активна політика; •комплексний підхід до мети і ресурсів фірми; •наук. підхід до виріш-я М проблем; •гнучкість у досягн-і поставл-их цілей.

39. Рівні товару в м та їх хар-ка

А)Найпош-ша М конц-я Т за Левітом враховує очікув-я спож-чів щодо різних власт-ей Т: фізичних, інформац-х, додаткових. Існує 3 рівні Т за якими споживач оцінює Т обираючи його серед подібних: 1)Т за задумом (потреба заради якої він створ-я). 2)Т у реальному втіленні (певні власт-ті Т): якість, дизайн, упаковка, марочна назва, імідж.3)Т з підкріпл-ям(надання додатк-их послуг спож-ві: монтаж, гарантія, сервісне обсл-ня, кредитув-я). Б)Розширена конц. Т за Левітом включ заходи, котрі доп-ть Т перевершити очікув-я спож-чів і забезпечити для них дод-ву цінність. В)За Котлером Т розгляд-ся як 5-рівнева система. Кожен рівень підвищує його споживчу цінність. Рівні:1)ключова цін-ть –осн-а послуга чи перевага, яку купує спож-ч. 2)осн-ий Т -набір його функц-их хар-ик. 3)очікуваний -набір характерних ознак, які очікує отримати спож-ч, і умов, за яких він погодж-я придбати цей Т. 4)поліпшений Т перевершує за ознаками реал. очікування спож-ча. 5)потенційний - наявні можливості поліпшення Т в майбутньому.

47.Етапи оцінки конкурентоспром-і (к) продукції.

Оцінка К на підставі технічних та екон-их параметрів товарів проводиться за алгоритмом: 1)Вивч-я ринку, п-в та товарів-конкурентів, потреб дійсних і потенційних споживачів. Формув-я вимог до товарів; 2)Вибір товарів-аналогів для порівнюв-я; 3)Склад-я переліку технічних та екон параметрів товарів, їх вагомості (знач-я); 4)Розрахунок одиничних та групових параметричних індексів за формулами: Один-ні параметричні індекси Qi = pi/p100 рі - і-й параметр товару, р100 - аналогічний параметр гіпотетичного виробу (такого, що повністю на цей час задовольняє конкретну групу споживачів), групові парам-ні індекси Ir=∑ Qi*αі, де аi - вага (знач-я) і-го параметра; 5)Розрахунок інтегральних показників К за формулою к = Irтех/ Irекон,де Irтех та Irекон - групові параметричні індекси, розраховані відповідно за групами технічних і екон-их показників; 6)Оцінка загальної К; 7) Розроблення заходів для підвищення К.

40. Специфіка товару в м.

Т-продукт праці, сукупність матер. і нематер. хар-тик, які пропон-я на ринку для задовол-я потреб і забезпеч-ь одерж-я вигоди як для спож-чів, так і для товаровир-ків. Для виробників вигода в отрим-і доходів та прибутку. Для спож-чів Т здатний задовол-ти їхні потреби, розв’язати конкретні проблеми. Товарами є: вироби, послуги, особистості, партії, ідеї, види діяльності. М-г розглядає Т передусім як мультиатрибутивну річ (набір хар-тик, власт-тей, параметрів). Т є: 1)за терміном викор-ня (короткот-го, тривалого) 2)признач-ям (споживчі, пром-ві) 3)за способом вигот-ня (станд. та унікальні) 4)споживчими звичками покупців (Т регулярного попиту, вибіркового, престижні Т, предмети розкоші) 5)за рівнем ринкової новизни (традиц., модифіковані, Т-новинки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]