Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_маркетинг_ОСТАТОЧНА!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
877.57 Кб
Скачать

4.Обєкти і суб'єкти м-гу: сутн-ь і характ-ка

Об’єкти М-у: 1)Споживачі (цільові покупці); 2)Конкуренти; 3)М-ві посередники - фірми, що доп-ь компанії у просув-і, збуті й розповсюдж-і її товарів серед клієнтів (до них належ: торгові посередники, фірми-спеціал-и з організ-ії руху товарів, агентства, що надають М-ві послуги, кредитно-фін-ві установи). Суб'єкти М-гу – підпр-ва, організації чи окремі особи між якими існують М-ві зв'язки.Суб’єкти М-гу: 1)Продуцент або обслугов-а організ-ія (компанія або людина, які випуск-ь товари або надають послуги); 2)Оптова торгівля (організація або люди, які придба­ють продукцію для перепродажу її роздрібній торгівлі і (або) пром-им організаціям та комерційним підпр-вам); 3)Роздрібна торгівля (організ-ія або люди, діяльність котрих пов’язана з продажем товарів та послуг кінц-им споживачам); 4)Спеціалісти та спеціаліз-і М-ві фірми (організації або люди, які спеціаліз-я на конкретних М-вих функціях); 5)Вир-чі споживачі (організації, люди, які при­дбають товари або послуги для викор-ня у своїй діяльності); 6)Кінцеві споживачі (родина або людина, які купують товари (послуги) для особистого, сімейного або домаш-о спожив-я).

12.Тенденції розвитку сучасного маркетингу (м-у):

1)Збільш-я витрат пром-, торгов- і сервісних підпр-тв на М-г; 2)Розшир-я і покращ-я М-ої інфраструктури (розв-ок М-их досліджень, рекламних агентств, систем інформації, розподілу, навчальних і тренінгових центрів); 3)Технічне удосконал-я М-у(ЕОМ, діалогові взаємовідн-и з клієнтами, партнерами по бізнесу, кредитні і чекові системи, матем-е забезпеч-я); 4)Підвищ-я ролі "м’яких чинників" успіху (підпр-цька культура, культура М-у); 5)Зміна цільової орієнтації (визнач-я цільових груп з урахув-ям нового вікового складу насел-я); 6)Проникн-я М-у в нові галузі (держ установи, пошта, залізниця, організ-ії культури, центри інозем-о туризму, політичні партії).

5.Сутн-ь,еволюція концепції м-гу

Концепція М-гу-орієнтація на потреб та запити клієнтів, підкріплена комплек-и зусиллями організації М-гу, націленими на створ-я споживчої задоволеності як основи для досягн-я цілей організації. Виникла в США наприкін XIX - на поч. XX ст. Еволюція:1)Вир-ча (удоскон-ня вир-ва), що має на меті збільш-я продажу і макс-ія прибутку (досягн-я економії на масштабі вир-ва). 2)Тов-а (удоскон-я товару), метою якої є завоюв-я спожив-ів шляхом пропозиції найкращих тов-ів.3)Збута (інтенсифік-ії комерц-их зусиль)-інтенсиф-я збуту товарів за рахунок М-их зусиль щодо просув-я і продажу товарів. 4)Традиц-го М-у-задовол-я нужд і потреб цільов-о ринку (прибуток за рах роботи ринков-о капіталу).5)Соц-етичн-о М-у-забезпеч-я макс-ої задовол-і потреб цільових ринків з одночасним збереж-ям і покращ-ям добробуту споживача і сусп-ва в цілому. 6)М-г відносин (взаємодії)-задовол-я потреб спож-чів, інтересів партнерів і держави в процесі комерц- і некомерц-ої взаємодії.

6.Конц м-гу: виникн, сутн-ь, принц

Концепція М-гу –орієнтація на потреби та запити клієнтів, підкріплена комплексними зусиллями організації М-гу, націленими на створ-я споживчої задоволеності як основи для досягн-я цілей організації. Виникла в США наприкін XIX - на поч. XX ст. Принципи концепції М-гу:1)Свобода вибору (визнач-я власної мети, завдань, стратегії і тактики функ-ня та розв-у, сфер діяльності, цільових ринків і методів їх освоєння, асортим-у і номенклатури своїх тов-их пропоз-ії). 2)Напрямленість на споживачів-пристосув-я підпр-кої діяльності до потреб і побажань споживачів. 3)Спрямовань на кінцевий резул-ат (формув-я стійкого і достатн-о попиту на товари та послуги). 4)Активна політика.5)Науковий підхід до розв’яз-я М-их проблем. 6)Комплексн-ь дій.7)Оптим-е поєдн-я централ-ії й децентралізм-ії управл-я М-ою діяльн-ю. 8)Гнучкість у досягн-і поставлених цілей (постійний вплив чинників навкол-го бізнес-середовища, що є мінливим). 9)Висока вартість. 10)Наявність відповідної інфрастр-и і фахівців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]