Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_маркетинг_ОСТАТОЧНА!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
877.57 Кб
Скачать

16.Цілі м-гу та їх характеристика

Осн мета М–сприяти вир-ву того, що продається, а не продажу того, що вир-ся. Ціль М–пізнання ринкового стану на рівні окремого під-ва, отрим-я достовірної інф-ції про розміри і структуру попиту, облік споживчих і вартісних харак-ик продукції зі сторони окремих спож-ів, визнач-я обсягів вир-ва та орг-ції збуту товарів. Заг-ні цілі М.:1)досягн-я макс-но можливого високого спожив-я, що створює умо-ви для макс-го зрост-я вир-ва, зайнят-і,багатства; 2)досягн-я макс-ї спожив-ої задовол-і; 3)надання найширшого вибору, гранич-но можливої різноманітності товарів; 4)макс-не підвищ-я якості життя (якість, кількість асортименту, доступність і вартість товарів; якість фіз-о середов-а; якість культур-о життя).

21.Ринк-а частка(рч) як показник ефект-і м-вої діяльності фірми

РЧ-питома вага товарів під-ва в заг-ій місткості даного ринку збуту. Визн: співвіднош-я обсягу збуту товарів фірми на ринку до заг-го обсягу продаж на цьому ринку (до місткості ринку) і подається у %. Ринкові лідери-фірми, які волод-ь найбільшою РЧ на ринку збуту. Аналіз РЧ дає змогу оцінити стан-ще під-ва стосовно конкур-ів. Якщо РЧ під-ва збіль-ся, його конкурентне становище зміцн-я, якщо ж РЧ змен-ся-діял-ть конкурентів ефект-ша. Ринк-ий лідер визнач зміни цін-ї політики, напрями інновацій, інтенсивн-ь рекламної і збутової діял-ті,є законодавцем М-го комплексу на певн-у ринку.

24.Керовані фактори м-гу та їх характер-а

Навкол-нє середов-е М-гу - сук-ть чинників, під впливом яких здійсн-ся М., форм-ся його структура. На М-у діял-ть вплив-ь фактори: *контрол-ні (внутр-і); *неконтрол-і (зовн-і). До керов-их факторів належ ті,до яких безпосер-ьо причетна фірма, її фін-ві, вир-чі, ек-ні, кадрові служби, підрозділи НДДКР, матеріально-техн-го постач-я і власне мар-ві структури. Саме від них залеж визн-ня цілей,дій, структури мар-гу, типів його організ-ії, а також вибір цільового ринку, система контролю. Це: 1)фактори, які управл-я вищим керівництвом(сфера д-сті; загальні цілі; роль мар-гу, завдання, ф-ії; роль ін. під-их ф-й; корпоративна культура) 2)фактори, які визнач-я службою М-у (види цільових ринків;цілі М; організація М;контроль і керів-во М-ої д-сті)

25.Конц-ія “4Рs”:виникн-я і зміст

З кін 50рр ХХ ст. сис-му засобів М-гу(сукупність заходів та методів, конкретний інструм-рій, який викор-ся під-ом для досягн-я поставленої мети, вик-ня відповідних завдань) наз-ть «М-ва суміш» (marketing-mix). У кінці 70рр можливі елементи цієї суміші було об’єднано в 4 групи, концепція 4Р:1)товар (асортим-т, номенклат-а, якість,дизайн;власти-і;торг-а марка; упаковка; параметри; сервіс; гарантії; супутні послуги). 2)місце (канали, форми, методи продажу, розміщ-я магазинів, складув-я, транспор-ня). 3)просув-я(стимул-ня збуту, реклама, персон-ий продаж, PR). 4)ціна (прейскурантна; знижки; націнки; терміни платежу; умови кредитув-я)

29.Комплекс м-гу: сутність та характер-а

З кін 50рр ХХ ст. сис-му засобів М-гу(сукупність заходів та методів, конкретний інструм-рій, який викор-ся під-ом для досягн-я поставленої мети, вик-ня відповідних завдань) наз-ть «М-ва суміш» (marketing-mix). У кін 70рр можливі елементи цієї суміші було об’єднано в 4 групи, концепція 4Р: 1)товар (ассортимент, номенклат-а, якість, дизайн; властив-і;торговельна марка; упаковка; параметри; сервіс;гарантії;супутні послуги). 2)місце (канали, форми, методи продажу, розміщ-ня магазинів, складування, транспор-ня).3)просув-я(стимул-ня збуту, реклама, персон-ий продаж, PR).4)ціна (прейскурантна; знижки; націнки; терміни платежу; умови кредитув-я) Ці 4 елементи у сук-ті становл-ь комплекс М. Переваги: *узаг-ює зміст М-ої діль-ті; *систем-зує та унаочнює суть; *структ-є напрям М-их рішень; *являє собою мнемонічний перелік,простий для розум-ня та застос-ня в методо-му і практ-му аспектах; *утв-є певну лог-ну схему прийн-тя М-их рішень. Критика: *складові деяких 4Рs корелюють один з одним; *потребує адап-ії до конкретного виду бізнесу/ринку; *тісно переплі-ся з ін ф-ями ек-ки,менедж-ту; *не дає змогу кіль-но оцінити внесок і вплив як комп-су М-гу так і кожного ел-та на рез-тат М-ої діял-ті під-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]