Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема по бо.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
38.97 Кб
Скачать
  1. Нормативно-методична база з обліку фондів та резервів.

Облік фондів, резервів та цільового фінансування — це комплекс облікових операцій, що мають забезпечити контроль за створенням та використанням цих коштів.

Облік фондів, резервів і цільового фінансування здійснюються з урахуванням наступних нормативних та нормативно-методичних документів:

  • положення (стандарту) бухгалтерського обліку 5 "Звіт про власний капітал";

  • Інструкції про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом міністерства фінансів України від 30.11.99 № 291;

  • Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку щодо операцій з формування статутного капіталу в акціонерних товариствах, затверджених наказом ДКЦПФР від 10.06.03 № 256;

Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки і господарських організацій, які володіють та/або користуються об'єктами державної, комунальної власності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19.12.2006 №1213;

  1. законів та інших нормативних документів України;

  2. внутрішніх нормативних документів підприємства.

Враховуються фонди підприємства на рахунках 4-го класу плану рахунків (габл. 1).

Таблиця 1

Рахунки власного капіталу

Код

рахун­

ку

Назва рахунку

Код

субра­

хунку

Назва субрахунку

40

Статутний капітал

За видами капіталу

41

Пайовий капітал

За видами капіталу

42

Додатковий капітал

421

Емісійний дохід

422

Інший вкладений капітал

423

Дооцінка активів

424

Безоплатно одержані необоротні активи

425

Інший додатковий капітал

426

Фонди спеціального призначення:

  1. Фонд розвитку виробництва

  2. Використання фонду розвитку виробництва

43

Резервний капітал

За видами капіталу

44

Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)

441

Прибуток нерозподілений

442

Непокриті збитки

443

Прибуток, використаний у звітному періоді

45

Вилучений капітал

451

Вилучені акції

452

Вилучені вклади й паї

453

Інший вилучений капітал

46

Неоплачений капітал

За видами капіталу

Рахунки цього класу призначені для узагальнення інформації про стан і рух коштів різновидностей власного капіталу — статутного, пайового, додаткового, резервного, вилученого, неоплаченого, а також нерозподілених прибутків (не­покритих збитків), цільових надходжень, забезпечень майбутніх витрат і платежів, страхових резервів.

Зведеним регістром із обліку фондів, резервів і цільового фінансування, статутного капіталу є журнал-ордер № 7, у якому відображають обороти за кредитом рахунків 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 у кореспонденції з дебетом інших рахунків. До журналу 7 ведуться наступні відомості:

  • Відомість аналітичних даних рахунку 42 "Додатковий капітал";

  • Відомість аналітичних даних рахунку 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)";

  • Відомість аналітичних даних рахунку 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів".

Згідно з п. 1 ст. 144 та п. 1 ст. 155 Цивільного кодексу України статутний капітал визначається мінімальним розміром майна, яке гарантує інтереси його кредиторів. При цьому розмір статутного капіталу не може бути меншим ніж встановлено законодавством.

Починаючи з 1 січня 2004 року необхідно також враховувати вимоги щодо величини статутного капіталу, викладені в п. 4 ст. 144 та п. З ст. 155 Цивільного кодексу. Згідно цих статей, якщо при завершенні другого та кожного наступного фінансового року вартість чистих активів господарського товариства виявиться меншою від статутного капіталу, то товариство зобов'язане об'явити про його зменшення, якщо учасники не прийняли рішення про внесення додаткових внесків. Якщо ж вартість чистих активів стає меншою від визначеного законом мінімального розміру, то підприємство підлягає ліквідації.

Поняття "чисті активи" наведене у п. 4 П(с)БО 19 "Об'єднання підприємств", а саме: чисті активи — активи підприємства за вирахуванням його зобов'язань. Зобов'язання — заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди (ст. 1 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні").

Поняття зобов'язання та підстави його виникнення визначене також ст. 509 Цивільного кодексу України. Згідно з Цивільним кодексом "зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зменшення статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю допускається після повідомлення в порядку, встановленому законом, усіх його кредиторів. У цьому разі кредитори мають право вимагати дострокового при­пинення або виконання відповідних зобов'язань товариства та відшкодування їм збитків". Аналогічні вимоги щодо акціонерних товариств викладені у ст. 155.

Щоб не допустити ліквідації підприємства та зменшення величини статутного капіталу необхідно, щоб на кожну дату заключного балансу було дотримане наступне рівняння: статутний капітал більше або дорівнює чистим активам.

Ряд. 300 >= рядки (280 - 430 - 480 - 620).