Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема по бо.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
38.97 Кб
Скачать
  1. При недотриманні цього рівняння підприємство може бути ліквідоване в примусовому порядку. Відображення в обліку неоплаченого капіталу в підприємствах різних організаційно-правових форм.

Порядок формування статутного капіталу залежить від організаційно-правової форми юридичної особи.

Згідно Господарського кодексу України, залежно від способу утворення та формування статутного капіталу підприємства поділяються на унітарні та корпоративні.

Унітарне підприємство створюється одним засновником, який виділяє необхідне для того майно, розподіляє доходи, керує підприємством. Унітарними є державні і комунальні підприємства, підприємства засновані на власності об'єднання громадян, релігійної організації або на приватній власності засновника. Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням, діє на основі об'єднання майна та підприємницької чи трудової діяльності засновників, їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав. Корпоративними є кооперативні підприємства, що створюються у формі господарських товариств, а також інші підприємства, в тому числі засновані на приватній власності двох або більше осіб. При створенні державного (муніципального) підприємства, держава виділяє кошти і майно, необхідні для нормального функціонування підприємства. Розпорядчий документ про виділення відповідних ресурсів для створення підприємства, є основою для розробки установчих документів цього підприємства з подальшою реєстрацією їх у відповідних органах.

Власник засобів виробництва та іншого майна має право створити у встановленому законом порядку підприємство, організацію, що є юридичною особою.

Приватне підприємство створюється на власності фізичної особи. Законодавством України не встановлено будь-яких обмежень на розмір статутного капіталу приватного підприємства. Приватне підприємство може створюватись і без статутного капіталу.

Якщо статут приватного підприємства передбачає створення статутного капіталу, то облік формування статутного капіталу такий самий як і на державному підприємстві. Для приватного й державного підприємства власник один - відповідно фізична чи юридична особа.

Облік формування статутного капіталу унітарного підприємства (яке має тільки одного власника) наступний:

  1. Відображення реєстрації статутного капіталу:

Дт 46 "Неоплачений капітал"

Кт 40 "Статутний капітал"

В момент реєстрації статутного капіталу підприємств, в обліку з'являється рахунок 46, на якому відображається неоплачений капітал. Він є контрпасивним до рахунку 40 "Статутний капітал". За дебетом рахунку 46 "Неоплачений капітал" вказується сума статутного капіталу оголошеного відповідно до установчих документів. За кредитом цього рахунку відображається частина сплаченого статутного капіталу. Сальдо рахунку 46 "Неоплачений капітал" показує суму заборгованості учасників перед підприємством по внесках до статутного капіталу.

Слід також зауважити, що згідно з ч. З ст. 158 Цивільного кодексу України акціонерне товариство не має права оголошувати та сплачувати дивіденди до повної сплати всього статутного капіталу, при зменшенні чистих активів до розміру меншого, ніж розмір статутного капіталу і резервного фонду і в ряді інших випадків, що передбачені законодавством.

В звіті про фінансовий стан підприємства (балансі) неоплачений капітал виділяється в окрему статтю і відображається з від'ємним значенням. Ця сума вираховується при визначенні підсумку власного капіталу.