Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора з іспиту Квантова ел..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать
  1. Поняття розсіювання світла, де відбувається.

Розсіянням світла називається явище, при якому направлений світловий пучок, що розповсюджується в середовищі, відхиляється по всіляких напрямах. Розсіяння світла як макроскопічне явище може бути обумовлено різними макроскопічними неоднорідностямі середовища.

Подібне розсіяння відбувається, наприклад, в так званих «мутних» (каламутних) середовищах - емульсіях, колоїдних розчинах, аерозолях (туман, дим) і т.д. Ці процеси описуються звичайними методами класичної оптики.

Процеси розсіювання відбуваються на молекулярному рівні в макроскопічному однорідному середовищі.

Діаграма взаємодії:

Фотон з енергією ħω, поляризацією α1 і хвильовим вектором k1 взаємодіє з системою (атомом, молекулою), що знаходиться в стані Е0, переводячи її у віртуальний стан El. Переходячи з цього нестійкого стану в початковий, система випускає фотон з енергією ħω', поляризацією α2 і хвильовим вектором к2. При цьому виконується закони збереження енергії ħω +Е = ħω'+Е' і імпульсу ħk +p = ħk'+p'.

  1. Умова дозволеного та забороненого переходу, лабільні рівні.

Приналежність переходу до заборонених або дозволених визначається правилами відбору. Δn = 0, 1, 2, ….; Δ l = ± 1; Δ ml=0; ±1.

Перехід буде дозволений, якщо виконуються всі правила відбору. Якщо переходи дозволені в дипольному наближенні, то для них Аmn має порядок величини, 108 с-1. Відповідно час життя системи в такому стані ~ 10-8 с, якщо релаксація із збудженого стану визначається тільки спонтанними випромінювальними переходами, або < 10-8 с, якщо є інші (наприклад, безвипромінюючі) процеси спустошення рівня. Такі рівні з малими часом, життя називаються лабільними.

Якщо переходи заборонені в дипольному наближенні, тобто Dmn=0, це не означає, що вони взагалі не можуть відбутися (приклад квадрупольний, октупольний момент).

Збуджений енергетичний стан системи, для якого всі переходи в нижчі стани заборонені при електричних дипольних взаємодіях, називається метастабільним рівнем

Час життя атомів в цьому стані близько 10-3 с і більше.

  1. Випадки комбінаційного розсіювання.

Розсіяння світла з порівняно великою зміною енергії фотона (довжини хвилі), не залежною для ізотропних середовищ від кута розсіяння, називається комбінаційним розсіянням. При комбінаційному розсіянні частоти розсіяного світла є комбінаціями (суми і різниці) частот коливань падаючої хвилі з частотами власних коливань розсіюючої системи. Енергетичні діаграми:

При комбінаційному розсіянні можуть бути два випадки:

1) енергія початкового стану (зазвичай основного стану Е0) менше енергії кінцевого (збудженого) стану (рис. 1). Такий зсув в область менших частот називається стоксовим зсувом;

2) енергія початкового стану більше енергії кінцевого стану (рис.2). Такий зсув називається антистоксовим зсувом. Інтенсивність антистоксових компонент розсіяння значною мірою визначатиметься населеністю, збудженого стану, тобто залежатиме від температури.

  1. Визначення однорідного і неоднорідного розширення.

Розрізняють однорідне і неоднорідне розширення.

Називається однорідним, якщо лінії кожного окремого атома і системи в цілому розширюються однаково. До однорідного розширення відносяться природне розширення, розширення за рахунок процесів релаксації, зокрема зіткнень, і т.д.

Називається неоднорідним, якщо резонансні частоти окремих атомів не співпадають і розподіляються в деякій смузі частот, приводячи до розширення лінії системи в цілому при істотно меншому розширенні лінії окремих атомів. До неоднорідного розширенню відносяться допплерівське розширення, розширення за рахунок неоднорідностей середовища і т.д.