Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВ ШПОРИ ТА ПУТ ВНИК2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

122. Організація роботи страховика по визначенню суми збитку і порядок виплати страхового відшкодування по страхуванню будівель, що належать громадянам.

Страховик зобовязаний прийняти та зареєструвати заяву страхувальника про знищення або пошкодження будівель; запросити особу , відповідальну за заподіяну шкоду(якщо така є), для складання страхового акта; скласти страховий акт; зробити запит до відповідних установ або самостійно зясувати причини та обставини страхового випадку; обчислити суму збитку та страхового відшкодування;виплатити страхувальникові страхове відшкодування. У разі страхового випадку розрізняють знищення або пошкодження будівлі. У разі повного знищення будівлі без залишків матеріалів, придатних для будівництва, розмір збитку визначається як сума дійсної вартості будівлі та витрат з рятуванням будівлі. Якщо будівлю знищено, але є залишки будівельних матеріалів, придатних до будівництва, розмір збитку визначається як різниця між сумою дійсної вартості будівлі(з урахуванням суми зношення) та витрат з її рятування й сумою вартості залишків матеріалів з урахуванням їх знецінення внаслідок страхового випадку. У разі пошкодження будівель розмір збитку визначається як сума вартості відновлення (ремонту) будівлі з урахуванням суми зносу та вартості залишків від пошкоджених конструктивних елементів і витрат з рятування будівлі. Оскільки будівлі страхуються за системою пропорційної відповідальності, сума страхового відшкодування визначається в тій самій пропорції щодо збитку, в якій страхова сума за договором перебуває відносно дійсної вартості будівлі. Якщо будівлі застраховані на повну вартість, то відбувається повне відшкодування збитку. Страхове відшкодування виплачується страхувальникові впродовж обумовленого договором страхування терміну. У разі виплати страхового відшкодування в розмірі повної страхової суми дія договору припиняється, а якщо страхова виплата становить лише частину страхової суми – дія договору прод. до кінця зазначеного в ньому строку в розмірі різниці між страховою сумою та виплаченого страхового відшкодування.

123.Страхування тварин, які належать громадянам.

Ст. тварин - вид май-го стр-я, який забезпечує стр-й захист власникам на випадок загибелі тварин. Нині цей вид ст.не набув належного розвитку на вітчизняному ст. р-ку. Особливість стр-я тварин повязана зі строками від-ті страховика. Ризики пов’язані зі стр-ям тварин можна поділити на 4 групи:1.Стр-я на випадок загибелі або падежу тварин від хвороб чи стихійного лиха; нещасних випадків (замерзання, дії електричного струму і т.д.);2.Стр-я на випадок вимушеного забою тварини, якщо вона травмована через нещасний випадок і це унеможливлює подальше її використання.3.Стр-я на випадок лікування тварини від хвороби чи травми, одержаної внаслідок нещасного випадку. У даному разі йдеться про непрямі збитки у вигляді додаткових витрат на утримання тварин.4.Стр-я на випадок викрадення або навмисних дій 3-х осіб. Договір стр-я укладається на підставі усної або письмової заяви страхувальника, як правило строком на 1 рік, з обов’язковим оглядом тварин, за умови стр-я всіх наявних у господарстві тварин даного виду.

Стр. захист тварин обмеж-ся тнритор-ю, обумовл., як місце стр., тобто за адресою, визнач-ю у стр. свідотцтві. Якщо тварини не перебув. за місцем стр., стр. захит припин. Страхова сума встановлюється на кожну тварину окремо, при чому їх максимальний розмір не може перевищувати ринкової вартості тварини (страхова оцінка). Для всіх тварин одного виду та вікової групи страхова сума має бути однаковою.Використовуються різні тарифні ставки, розмір яких може становити 1 - 10% від стр-ї суми. Водноча стр-я великої рогатої худоби здійснюється за граничними розмірами стр-х тарифів - від 2 до 5% від стр-ї суми; зі стр-я коней - відповідно від 3 до 7%.Страховий платіж страхувальник може сплатити готівкою, представникові страховика одночасно з укладанням договору або безготівково через бухгалтерію під-ва, де він працює, на рахунок страховика в установі банку. Коли стр-й платіж становить значну суму, страхувальникові надається право внести стр-й платіж в 2 або 3 строки.Франшиза застосовується умовна або безумовна в розмірі до 20 % страхової суми.