Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВ ШПОРИ ТА ПУТ ВНИК2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

88. Страхування товарних кредитів.

Метою даного виду страхування є відновлення у встановлений термін більшої частини діючого капіталу, втраченого власником, у випадку коли клієнт, якому доставили товари чи надали послуги у кредит не може оплатити їх через неплатоспроможність. Страхувальники: кредитор, постачальник. Страховий захист починається з моменту коли поставки виконані, прийняті покупцем і по них виставлені рахунки. Страх сума встановлюється по кожній угоді,по кожному покупцю в розмірі вартості товарів які поставлені, але не оплачені. Визначена досить висока франшиза (20-30%). Страхові тарифи коливаються від 1 до 10% і залежать від: платоспроможності і репутації дебіторів, об’єкта поставок, суми кредиту, розміру першого платежу. Винятки з договору: -поставки здійснені з порушенням умов договору; - невідповідність законодавчим умовам договору; - не представлені необхідні документи. В таких договорах встановлюється значний очікувальний період (60-120 днів ). Страховик виясняє причини неплатежу, відбувається реалізація товарів, майна які забезпечують кредит, виручені суми направляються страхувальнику, а виплата становить різницю між СС і надходженнями від дебітора.

Страхування експортних кредитів

Страхування експортних кредніів - це комплекс ви­дів страхування, що забезпечують захист майнових інтересів підприємств під час здійснення різних форм міжнародної співпраці.

Включає такі основні види:

-страхування експортних зобов'язань - невиконання закор­донним контрагентом договірних зобов'язань унаслідок власної неплатоспроможності або з різних незалежних від нього причин політичного характеру;

- страхування майнових ризиків - будівель, споруд, ванта­жів, засобів транспорту, будівельно-монтажних ризиків, міжна­родних торгово-промислових виставок тощо;

-страхування валютних ризиків - передбачення в контракті валютних застережень.

Страхуваню підлягають комерційні(товарні) кредити,надані покупцеві, банківськіпозики постачальнику чи покупцеві, зобовязання чи поручительства за кредитом,довгострокові інвестиції тощо.

Страхування експортних кредитів здійснюється спеціальними установами і товариствами, які зазвичай належать державі або в яких держава має контрольний пакет акцій, тому що обсяги відповідальності за цими договорами, як правило, дуже високі. В цей процес втручається і держава, захищаючи свого експортера. В Україні створена державна компанія по страхуванню експортно-імпортних кредитів і інвестиційних ризиків постановою КМ.

Ризики цього виду страхування можна об’єднати в 2 великі групи:

1) економічні ризики (банкрутство імпортера, тривала неплатоспроможність імпортера, ухилення імпортера від виконання платіжних зобов’язань);

2) політичні ризики (державні заходи і політичні події, які перешкоджають виконанню контрактів імпортерами - мораторій на платежі, революція, громадянська війна, ембарго - тощо).

Практично відшкодування збитків від політичних ризиків може провадитися тільки за рахунок державних бюджетів країн, де знаходиться експортер в інтересах підвищення конкурентноспроможності національних експортерів.

Цей вид страхування покриває:

1) збитки від несплати рахунків за поставлені товари і надані послуги, які виникли протягом дії договору страхування;

2) витрати страхувальника, узгоджені із страховиком, які є доцільними і спрямованими на попередження або зменшення збитків.

Не покриваються наступні:

штрафи, пені, неустойки, відшкодування збитків по рекламаціях курсової різниці;

рахунки, які виписані на державні підприємства, організації, фірми;

рахунки по експортних контрактах, для виконання яких відсутні необхідні ліцензії і дозвіл;4) збитки від політичних ризиків.

Страхова премія встановлюється у % до страхової суми (від 0,5 до 12% СС)і ставка премії залежить від: виду діяльності страхувальника; строку платежів по рахунках; від якості імпортерів (характеристики імпортерів); від країни, де знаходиться імпортер, політичного клімату в цій країні; та ін

Ці договори майже завжди передбачають франшизу або встановлення неповного страхового забезпечення (від 50 до 90%).

Страховим випадком вважається неплатоспроможність іноземного покупця, а також несплата застрахованого рахунку протягом 6-ти місяців з дати закінчення строку, встановленого у договорі страхування.