Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госы__шпора_мтп.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.46 Mб
Скачать

1. Визначення, структура та функції маркетингу

Маркетинг — це процес планування та управління розробкою товарів і послуг, ціновою політикою, збутом та просуванням товарів до покупців для досягнення такої різноманітності благ, яка уможливлює задоволення потреб окремих осіб і організацій.

У всіх цих сферах з успіхом реалізуються основні функції маркетингу:

—аналіз навколишнього середовища та ринкові дослідження

—вивчення споживачів;

—управління створенням і виробництвом товарів (послуг), що відповідають вимогам ринку;

—планування збуту та просування товару (послуги);

—планування ціни;

—забезпечення соціальної відповідальності.

2. Комплекс маркетингу та його складові.

Головною особливістю сучасного маркетингу є цільова спрямованість та комплексність, яка реалізується за допомогою комбінованованого використання його основних інструментів: товару, ціни, розподілу та товаропросування (комунікацій) — марке-тинг-мікс. Структура марк. комплексу:

3. Головні концепції маркетингу.

Концепція маркетингу — принцип діяльності організації щодо створення споживчих цінностей, доведення їх до цільових ринків і здійснення комунікацій методами, більш ефективними, ніж у конкурентів.

Концепції товару. Згідно з нею господарське управління підприємством виходить з того, що споживач позитивно ставиться до товару, оскільки він є продуктом доброякісним і продається за помірною ціною. За таких сприятливих чинників потрібні лише незначні маркетингові зусилля для досягнення бажаного обсягу продажу та прибутку. Засади цієї концепції наступні:

- фірма концентрує увагу на виробництві товарів високої якості, які реалізуються за конкурентоспроможними цінами;

- споживач заінтересований у придбанні цих товарів;

- покупці знають про наявність товарів-аналогів і товарів-замінників;

- споживачі здійснюють свій вибір, порівнюючи якість і ціни аналогічних товарів.

Другою за популярністю є концепція збуту, згідно з якою визнається, що споживачі купуватимуть запропоновані товари в достатньому обсязі лише за умов, коли фірма докладе достатніх зусиль з метою просування товарів і розширення їх продажу. Успіх цієї концепції залежить від того, чи здатна фірма розробити ефективні методи продажу та демонстрування своєї продукції, розвіяти сумніви покупців, переконати їх у необхідності здійснювати повторні придбання товару.

Центр класичної концепції маркетингу становлять потреби та запити споживачів, а також бажання і готовність фірми їх задовольнити. Ця концепція, на думку Ф. Котлера, базується на визначенні потреб і на реальних оцінках споживачами асортименту та якості продукції, визнає за необхідне пристосовувати виробництво й властивості товарів до вимог покупців ліпше, ніж це виконують конкуренти.

Соціально-етична концепція маркетингу характеризується розумінням того, що з погляду попиту колективні та індивідуальні інтереси не завжди збігаються.

4. Сучасні визначення товару.

У сфері маркетингу товар розглядають як комплекс відчутних і невідчутних характеристик, спрямованих на задоволення потреб споживачів. На думку відомого американського економіста Ф. Котлера, «товар — це все, що має задовольнити потребу і пропонується ринку з метою привернення уваги, придбання, використання чи споживання». Як носій функціонально корисних властивостей товар може бути охарактеризований з узагальнених, розширених і конкретних позицій.

З найбільш узагальнених позицій економісти-маркетологи розглядають п’ять рівнів товару, що й утворюють ієрархію цінностей для покупця і мають істотне значення для вдалого позиціювання товару на ринку. Перехід на кожний новий рівень — це збільшення цінності. Тому саме на рівні потенційного товару вишукуються можливості його майбутніх доповнень та трансформацій, формуються стратегічні підходи до розробки нових способів задоволення потреб споживачів