Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rektorska_pi.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

10.Умови і обмеження, які накладаються на відношення реляційною

моделлю даних.

Умови і обмеження, які накладаються на відношення реляційних баз даних на табличному рівні представлення, можна сформулювати наступним чином:

  • не може бути однакових первинних ключів, тобто всі рядки (записи) повинні бути унікальними;

  • всі рядки повинні мати однакову типову структуру;

  • імена стовпців в таблиці повинні бути різними, а значення стовпців повинні бути однотиповими;

  • значення стовпців повинні бути атомарними, тобто не можуть бути компонентами інших відношень;

  • повинна зберігатися цілісність для зовнішніх ключів;

  • порядок розміщення рядків у таблиці неістотний - він впливає лише на швидкість доступу до потрібного рядка.

Основні вимоги до створення реляційних баз даних:

  1. цілісності даних (обмеження; правила використання обмежень; правила обробки при порушенні обмежень цілісності; ефективність використання обмежень); Цілісність даних - система правил у MS Access для підтримки зв'язків між записами у зв'язаних таблицях, а також для забезпечення захисту від випадкового вилучення або зміни зв'язаних даних.

  2. узгодженості даних;

  3. відновлюваності даних (при збоях обладнання);

  4. безпеку (від несанкціонованих дій);

  5. ефективності, яке визначається такими параметрами, як швидкодія, мінімальний час доступу та мінімальна пам’ять.

Нормалізація даних є вирішальною умовою нормально функціонування вашої реляційної бази даних, є такі основні форми нормалізації:

    1. Перша форма нормалізації. Таблиця знаходиться в першій нормальній формі, якщо значення всіх її полів атомарні, і в ній відсутні групи полів, що повторюються. Атомарність це коли кожен атрибут має лише одне значення, а не множину значень.

    2. Друга форма номалізації. Таблиця знаходиться в другій нормальній формі, якщо вона задовольняє умовам першої нормальної форми, і дані, що повторно з'являються в декількох колонках виносяться в окремі таблиці.

    3. Третя форма нормалізації. Таблиця знаходиться в третій нормальній формі, якщо вона задовольняє умовам другої нормальної форми і жодне з неключових полів таблиці не ідентифікується за допомогою іншого неключового поля.

11. Переваги реляційної бази даних

Реляційна база даних - набір нормалізованих відношень, які розрізняються за іменами. Реляційна база даних складається з відношень, структура яких визначається за допомогою особливих методів, які називаються нормалізацією.

Переваги реляційної БД (в історичному аспекті)

На сьогоднішній день реляційні СУБД стали домінуючим типом програмного забезпечення для обробки даних. Щорічний обсяг продажів у цьому секторі ринку оцінюється в 15-20 мільярдів доларів (або 50 мільярдів доларів разом з інструментами розробки), причому щорічний приріст цього обсягу становить 25%. Це програмне забезпечення являє собою друге покоління

СУБД, засноване на використанні реляційної моделі даних, запропонованої Е. Ф. Коддом (Е. F. Codd) в 1970 році. В реляційній моделі всі дані логічно структуровані всередині відношень (таблиць). Кожне відношення має ім'я і складається з іменованих атрибутів (стовпців) даних. Кожен кортеж (рядок) даних містить по одному значенню кожного з атрибутів. Велика перевага реляційної моделі полягає саме в цій простоті логічної структури. Хоча, звичайно ж, за цією простотою ховається серйозний теоретичний фундамент, якого не було у першого покоління СУБД (тобто у мережевих і ієрархічних СУБД).

Реляційна модель будується на основі реляційних таблиць. В реляційній таблиці дані зберігаються у вигляді двовимірних таблиць, які називаються відношеннями або плоскими файлами. Реляційні бази даних стали найбільш поширеними завдяки таким своїм перевагам:

математичним апаратом для роботи цієї моделі є алгебра відношень (реляційна алгебра або алгебра Кодда);

дані в таблиці є незалежними одне від одного, що дозволяє оперативно змінювати структуру бази даних, внаслідок чого всі зв’язки в цій моделі легко змінюються;

розширення структури баз даних здійснюється простим додаванням нової таблиці.

Недоліком реляційних баз є недостатня наочність організації структури даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]