Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реклама лекции.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Середній рівень видатків на рекламу різних роздрібних підприємств сша, % від обсягу збуту.

Найменування

Середній рівень видатків

Дилери электро-, радіотехніки

2,3

Кондитерські й булочні

0,7

Банки

1,3

Книгарні

1,7

Магазини кіно-, фототоварів

0,8

Магазини дитячого одягу

1,4

Аптеки (незалежні)

1,1

Хімчистки

1,7

Квіткові магазини

2,1

Мебельні магазини

5,0

Господарські магазини

1,6

Магазини типу «Будинок»

1,3

Готелі ( до 300 номерів)

6,7

Страхові агенти

1,8

Ювелірні магазини

4,4

Магазини чоловічого одягу

2,4

Мотелі

3,7

Кінотеатри

5,5

Нерухомість

0,6

Магазини взуття

1,9

Магазини спорттоварів

3,5

Бари, таверни

2,2

Туристичні агентства

5,0

Супермаркети

1,5

Розробка реклами складається з наступних етапів:

дослідження — вивчення споживачів, споживчі властивості товару, аналіз ринку;

• стратегічне планування — мети, асигнування, творчий підхід, плани використання коштів реклами;

тактичні розв'язки — кошторис видатків і контроль над її використанням, вибор коштів реклами, графік публікацій;

складання оголошень — написання тексту, підготовка художнього оформлення, проведення.

При складанні реклами можна рекомендувати наступний алгоритм:

• проаналізувати корисні властивості й гідності продукту;

• виділити характерні риси й звернути їх у гідності для споживача;

• визначити, хто потребує даного продукту;

• скласти повідомлення;

• вибрати середовище для кожної аудиторії споживачів.

Важно вміти прочитати втримування реклами, але ще важливіше пригадати її зміст. Цим буде оцінюватися в деякому змісті ефективність сприйняття i реклами.

Таким чином, сутність оцінки ефективності реклами полягає в тому, щоб визначити, який вплив виявив кожне з рекламних повідомлень на мислення й спосіб дії людей, які ухвалюють рішення щодо придбання рекламованого товару.

    1. Сутність маркетингових досліджень.

На початку XX століття більшість фірм були дрібною, і їх працівники знали своїх клієнтів особисто. Керуючі збирали маркетингову інформацію, спілкуючись зі своїми постійними клієнтами. Надалі сталі проявлятися й підсилюватися три тенденції, що обумовили необхідність одержання більш великої й більш доброякісної інформації.

1. Перехід від маркетингу на місцевому рівні до маркетингу в загальнонаціональному масштабі. Фірми постійно розширюють територію свого ринку, і її керуючі вже не знають своїх клієнтів безпосередньо. Необхідні нові шляхи збору маркетингової інформації.

2. Перехід від купівельних потреб до купівельних потреб. У міру росту своїх доходів, покупці стають усе більш розбірливими при виборі товарів. Продавцям усе сутужніше пророкувати реакцію покупців на різні характеристики, оформлення та інші властивості товарів. Виникає необхідність проведення спеціальних маркетингових досліджень.

3. Перехід від конкуренції в цінах до нецінової конкуренції. Продавці усе ширше користуються неціновими методами маркетингу, такими, як присвоєння товарам марочних назв, реклама й стимулювання збуту. Виникає необхідність у формуванні системи зворотному зв'язка, що забезпечує інформацію про те, як реагує ринок на використання цих методів. Для того щоб реалізувати ці потреби багато фірм розробляють системи маркетингової інформації.

Система маркетингової інформації (marketing information system) — постійно діюча структура взаємозв'язку людей, устаткування й методичних приймань. Вона призначена для збору, класифікації, аналізу, оцінки й поширення актуальної, своєчасної й точної інформації з метою вдосконалювання планування й контролю над виконанням маркетингових заходів.

Система маркетингової інформації утворює базу даних, яка залежно від джерел вступу інформації підрозділяється на систему внутрішньої звітності й систему збору зовнішньої маркетингової інформації. Система внутрішньої звітності (internal records information) відображає показники поточного збуту, суми витрат, обсяги матеріальних запасів і ін.

Система збору зовнішньої поточної маркетингової інформації — набір джерел і методичних приймань, за допомогою яких керівники одержують повсякденну інформацію про комерційне середовище фірми. Ця інформація формується з газет і спеціальних видань, каталогів, надходить від роздрібних торговців і від фірм, що займаються збором такої інформації. У великих фірмах створюються спеціальні відділи по збору інформації.

Маркетингове дослідження (marketing research) — процес збору інформації, необхідної для маркетингової діяльності.

Маркетингова розвідка — припускає одержання важливої маркетингової інформації з відкритих джерел.

У число методів роботи подібних відділів входять аналіз ЗМІ, соціальні опитування (анкетування), внутрішнкорпоративні дослідження, аналіз показників ефективності. Так, аналізуються загальний оборот компанії, чистий прибуток, частка покупців серед загального числа відвідувачів (система підрахунку відвідувачів).