Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Km.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Класифікація серверів

Серверробочоїгрупи Являєсобоюсистемупочатковогорівня, якправило,однопроцесорну. По функціям, така машинаслужитьдлярозмежуванняправдоступудо файловихресурсівабо служитьякємкістьдлязберіганнязагальних даних.

Серверконтролердомена (DomainControllerserver) Необхіднийв організації зкількістю понад20 робочихмісць, дозволяє централізованокеруватимережевимиі файловимиресурсами, також зазвичай виконуєрольсерверадруку.DC serverповиненбути вженапорядокякіснішеі надійнішена відмінувідсервераробочоїгрупи, мати можливість масштабуванняпризростаннікількостікористувачів локальноїмережі.Продуктивністьйого залежитьвід масштабуробочихмісць,зазвичай цеодно-двопроцесорнийвузол, під управліннямMS Windows Server2003-2008з налагодженоюслужбоюкаталогівActiveDirectory.

ПроксіСервер- шлюзвІнтернет У цій ролісервернамашиназабезпечуєзагальнийдоступвінтернет всім(або певним комп'ютерам),безпечнуроботу співробітниківвІнтернеті.У випадку,якщо роботапов'язаназ роботоюу зовнішніймережі, такий шлюзповиненбути нетількивідмовностійкий,а йдосить продуктивним: робота спеціальногопрограмногозабезпечення (антивірусних програм, аналіз і облік трафіку, аналізатори атакіт.п.) може вимагативеликої кількостісистемнихресурсіві високошвидкіснихінтерфейсівзв'язку. Серверелектронноїпошти (Mail Server) Виділенийвузолдляобробкипоштовихпрограм можематипотребув організаціїз чисельністю30-40робочихмісцьі дозволяєцентралізованокеруватизовнішньоїкореспонденцією, внутрішнім листуванням ідокументообігом.Серверніверсіїантивіруснихпрограм іграмотноналаштованіфільтризнизятьризиквтрати чивитокуконфіденційноїінформаціїі зменшатьобсягинебажаноїпошти.

Термінальний сервер Роботу видалених офісів, мобільних користувачів і співробітників, що часто працюють з будинку або у відрядженні, із забезпеченням звичного доступу до робочих ресурсів за допомогою мережі Інтернет або виділених каналів зв'язку здатний забезпечити термінальний сервер. Шифрування переданих даних забезпечує безпеку такого виду зв'язку. Користувач з'єднується через канал зв'язку з сервером, вводить свої облікові дані і потрапляє на свій віртуальний робочий стіл, або документів. Ця служба зручна тим що важливі дані зберігаються безпосередньо на сервері, і доступ до них можна отримати з будь-якої точки світу, був би там лише доступ в інтернет. Сервер баз даних (Databaseserver) Обробка даних, організованих і структурованих згідно певним правилам і збережених спільно. Найбільш часто використовувані засоби управління даними це MS SQL Server, Oracle, Apache, MySql. У разі потреби бізнес процесів компанії у підготовці та обробці даних необхідний виділений обчислювальний ресурс. Як правило, параметри такого вузла безпосередньо залежать від масштабу бази даних, кількості користувачів, динаміки і характеру звернень до даних. Важливість бізнес програми пов'язаної з обробкою даних в житті компанії визначає необхідний рівень доступності даних, тобто відмовостійкості і надійності такої системи.

Файловий сервер Призначений для організації та структурованого зберігання даних користувачів з урахуванням політик безпеки і доступу. Кількість користувачів і обсяг збережених даних є визначальними моментами при визначенні складу такої системи. Сервер додатків Для сервера додатків характерні розширені можливості обробки інформації, а взаємодія з клієнтом стає подібним роботі програми. У маркетингу терміном «сервер програм» зазвичай позначають пропоноване продавцями комплексне рішення, яке містить всі необхідні компоненти технологій. Для деяких організацій такий комплексний підхід до побудови сервера додатків полегшує розробку завдяки уніфікації розроблюваних моделей і централізації підтримки.

«Бездротовий» сервер

У своїй найпростішої інтерпретації такий комп'ютер може являти собою типовий Web-сервер або сервер додатків, який просто знає, як передавати документи, складені на стандартному для бездротових пристроїв мовою. Часто як такою мовою виступає WirelessMarkupLanguage (WML). Адаптація Web-сервера для роботи в якості бездротового сервера, здатного обробляти документи WML-типу, звичайно зводиться просто до того, щоб навчити сервер розпізнавання цих документів. Web-сервера потрібно тільки повідомити клієнта, що документ складено в форматі для бездротових пристроїв, і на цьому його робота закінчується.

Брандмауери, файрволли Це захисний екран від шкідливих впливів з інтернету, стіна в одному напрямку пропускає вихідні дані, а в зворотному (на прийом) вже аналізує що саме надходить в мережу, визначаючи шкідливі дані, відсіває їх із загального потоку вхідної інформації, що в теперішньому часі є дуже актуальним захистом від вірусів та атак з інтернету. Проксі-сервери можна сконфігурувати так, що вони будуть приймати або відкидати певні типи мережевих запитів, що надходять як з локальної мережі, так і з Інтернету. У такій конфігурації проксі-сервер стає фаєрволом - брандмауером. Брандмауер, як і має на увазі його «бойове» ім'я, являє собою засіб забезпечення безпеки, завдання яке багато в чому схоже з роботою прикордонників: оглядати кожен фрагмент даних, який намагається перетнути кордон мережі. Сервери DHCP В даний час у багатьох локальних мережах (інтрамережі) також використовується протокол TCP / IP, але іноді застосовуються і оригінальні протоколи обміну, такі, як NetBEUI або AppleTalk. IP-адресу комп'ютеру можна присвоювати вручну, або ж на одній з машин запускається так званий сервер DHCP (DynamicHostConfigurationProtocol), який автоматично присвоює IP-адресу кожній локальній машині. Основна перевага сервера DHCP - свобода зміни конфігурації локальної мережі при її розширенні, додавання або видалення машин (наприклад, портативних ПК).

Сервери FTP Подібні сервери, що працюють на основі протоколу FileTransferProtocol, вже багато десятиліть тому стали стандартом де-факто при переміщенні файлів в Інтернеті. FTP-сервери підтримують роботу простих файлових менеджерів - клієнтів. Складні FTP-сервери забезпечують адміністратору великі можливості управління в тому, що стосується прав на підключення та спільного використання файлів, типів поділюваних файлів та їх розміщення. Конфігуровані ресурси, що виділяються ряду сполук з сервером, обмеження на кількість переданих даних і мінімальну швидкість передачі і т.п., стають все більш популярними засобами, що допомагають підвищити безпеку FTP-серверів. Принт-сервери Такі сервери дозволяють всім підключеним до мережі комп'ютерів роздруковувати документи на одному або декількох загальних принтерах. У цьому випадку відпадає необхідність комплектувати кожен комп'ютер власним друкуючим пристроєм. Крім того, приймаючи на себе всі турботи про виведення документів на друк, принт-сервер звільняє комп'ютери для іншої роботи. Наприклад, принт-сервер зберігає послані на друк документи на своєму жорсткому диску, вибудовує їх у чергу і виводить на принтер в порядку черговості.

Домашнійсервер У зв'язкуз тим,що комп'ютернатехніка маєдужедоступнуціну, і проникає всюди,атакож сучасніопераційнісистеми маютьсерверніможливості.З їхдопомогою можнанадаватикористувачамінших (сусідніх) комп'ютерів доступдо данихнажорсткомудиску абодо принтера,атакож «ділитися» каналомінтернету.Крімтого, домашній серверможнавикористовуватидлярезервногозберіганняданих або,зробившийого доступнимчерезІнтернет, працювати з документаминаньому збудь-якогоПК,підключеногодо глобальноїМережі. «Підняти» домашній сервердлязберіганняфайлів ірозділення доступудо Інтернету нетакскладно,як можездатисянедосвідченомукористувачеві.Дляцієїмети можнавикористовувати звичайнийкомп'ютер, навітьбезмонітора. Дляфайловогоабопростоговеб-серверадостатньо комп'ютеразпроцесором неслабкішеIntelPentium4 абоAMD Sempron, оперативною пам'яттю об'ємом 512Мб.Якщо жнакомп'ютеріплануєтьсязапускігровогосервера(вельмипопулярнаініціативавневеликихлокальнихмережах), буде потрібно машинапотужніший.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]