Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аДМІН ШПОРА.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
119.72 Кб
Скачать
  1. Поняття об‘єднань громадян.

Об'єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод. Об'єднання громадян, незалежно від назви (рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо) відповідно до ЗУ про обєднання громадян визнається політ партією або гром організацією.

Політ партія – обєднання громадян прихильників певної загальнонац програми сусп. розвитку, які мають головною метою участь у виробленнідерж політики, формуванні органів влади, місц регіонального само вряд і представництво в їх складі.

Громадська організація - об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.

  1. Види об‘єднань громадян.

     Політичною партією є об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, які мають головною метою участь у виробленні державної політики, формуванні органів влади, місцевого та регіонального самоврядування і представництво в їх складі. Громадською організацією є об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів. Всеукраїнські обєднання – діяльність поширюється на тер У і які мають місцеві осередки у більшості областей.Місцеві обєднання – діяльність поширюється на території відповідної адмін.-терит одиниці або регіону. Міжнар обєднання – діяльність поширюється на тер У і хоча б однієї ін. Д. Дія ЗУ про обєднання громадян не поширюється на релігійні орг., комерційні фонди, органи місц та терит самоврядування, органи гром самодіяльності. Релігійні організації – діяльність регулюється ЗУ про свободу совісті та релігійні організації. Не виконують держ функцій.

  1. Легалізація об’єднань громадян.

Легалізація (оф визнання) об'єднань громадян є обов'язковою і здійснюється шляхом їх реєстрації або повідомлення про заснування. Діяльність об'єднань громадян, які нелегалізовані або примусово розпущені за рішенням суду, є протизаконною. У разі реєстрації об'єднання громадян набуває статус юр особи. Дані реєстрації включаються до Єдиного держ реєстру юр та фіз осіб - підприємців шляхом внесення відповідного запису в порядку, встановленому законом для держ реєстрації юр осіб. Політ партії та міжнар гром організації підлягають обов'язковій реєстрації Мінюстом. Легалізація гром орг здійснюється відповідно Мінюстом, місц органами держ викон влади, виконкомами сільських, селищних, міських Рад нар депів. У разі, коли діяльність місцевої гром організації поширюється на терит двох і більше адмін-терит одиниць, її легалізація здійснюється відповідним вищестоящим органом. Про легалізацію об'єднання громадян легалізуючий орган повідомляє у ЗМІ.

  1. Правосуб’єктність об’єднань громадян.

зареєстровані об’єднання громадян користуються правом: виступати учасником  цив-правових відносин, набувати майнових і немайнових прав; представляти і захищати свої законні інтереси та законні інтереси своїх членів у держ та гром органах; брати участь у політ діяльності, проводити масові заходи; створювати установи та організації; одержувати від органів держ влади, органів місц самоврядування інф-ю, необхідну для реалізації своїх цілей та завдань; засновувати ЗМІ.

політичні партії також мають право: брати участь у виробленні держ політики; брати участь у формуванні органів влади, представництва в їх складі; доступу під час виборчої кампанії до держ ЗМІ.

Об’єднання громадян може мати у власності кошти та ін майно , необхідне для здійснення його статутної діяльності. Право власності набувається тільки на кошти та ін майно, яке передане йому засновниками, членами або Д, набуте від вступних та членських внесків, пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями, майно, придбане за рахунок власних коштів чи на ін підставах, не заборонених законом.

Політичні партії також мають право на майно, придбане від продажу сусп-політ літератури, ін агітаційно-пропагандистських матеріалів, виробів з власною символікою, проведення фестивалів , свят, виставок і т.д.

Гром організації також мають право на майно та кошти, придбані в результаті госп  та ін комерційної діяльності  створених ними госпрозрахункових установ та організацій   заснованих підприємств.

Об’єднання громадян та створювані  ними установи та організації зобов’язані вести оперативний  та бухгалтерський облік , статистичну звітність, зареєструватись в органах  державної податкової інспекції та вносити до бюджету платежі у порядку і розмірах , передбачених законодавством.