Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аДМІН ШПОРА.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
119.72 Кб
Скачать
  1. Поняття та принципи державної служби.

Держ служба – це професійна діяльність осіб, які обіймають посади в держ органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і ф-й Д та одержують з\п за рахнок держ бюджету. Принципи держ служби – це основоположні ідеї, настанови,що виражають об’єктивні закономірності та визначають науково обґрунтовані нарями реалізації компетенції, завдань і ф-й держ служби, повноваження держ службовців. ЗУ «про держ службу» принципи: служіння народу У, демократизм і законність, гуманізм і соц. Справедливість, пріоритет прав людини і громадянина, чесність,відданість, персональна відповідальність за виконання служб обов’язків,дисциплінованість.

  1. Проходження державної служби.

Проходження складається з трьох етапів прийняття,просування, припинення. Конкурс оголошується за місяць до його проведення. Без конкурсу особи які успішно пройшли стажування, з кадрового резерву, переведені на рівнозначну посаду. Не допускаються до конкурсу недієздатні,досягли граничного віку перебування на держ службі(ж-55,м-60), мають незняту судимість, будуть безпосередньо підпорядковані родичам чи своякам, позбавлені права займати відповідні посади. Особи які не пройшли конкурс але успішно склали іспит зараховуються до кадрового резерву(зберігаються протягом року)Конкурсна комісія оголошує результати протягом 3х днів, рішення про призначення приймає керівник органу протягом 1 міс. Оскарження протягом 3хднів з моменту ознайомлення до керівника. Конкурс проводится від ІІІ – VІІ категорій. Конкурс регул постановою КМУ «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад держ службовців» 15.02.02. Випробування при прийнятті регулюється ст. 26,27 Кзпп(термін випробування не більше 6 місяців в ЗУ про держ службу)

Ранги – порядок присвоєння згідно постанови КМУ про затвердження положення про ранги держ службовців. 7 категорій і 15 рангів. Право присвоєння кожні 2 роки. При звільненні ранг зберігається, позбавляє тільки суд.

Атестація – постанова КМУ про затв пол. Про проведення атестації держ службовців. Відбувається 1 раз на 3 роки. Держ службовці всіх рівнів+ті, які обіймають посади менше ніж 1 р, якщо їх посадові обов’язки не змінились. Не підлягають патронатні службовці, особи що на посаді менше 1 р. Особи призначені на посаду на визначений термін та вагітні жінки проходять за власним бажанням.

Стажування постанова КМУ про затверд пол. Про порядок стажуванняв держ органах. Термін до 2х місяців які вперше претендують на посаду, які бажають зайняти більш високу посаду. (потрібна для них згода з місця роботи та місця стажування)

Припинення: порушення умов реалізації права на держ службу.=недотримання пов’язаних із проходженням держ служби вимог=досягнення граничного віку=звільнення.

  1. Підстави припинення державної служби.

1) порушення умов реалізації права на держ службу; 2) недотримання пов'язаних із проходженням держ служби вимог; 3) досягнення держ службовцем граничного віку проходження держ служби; 4) відставки держ службовців, які займають посади І або ІІ категорії; 5) виявлення або виникнення обставин, що перешкоджають перебуванню держ службовця на держ службі; 6) відмови держ службовця від прийняття або порушення Присяги; 7) неподання або подання держ службовцем неправдивих відомостей щодо його доходів. Зміна керівників або складу держ органів не може бути підставою для припинення держ службовцем держ служби на займаній посаді з ініціативи новопризначених керівників, крім держ службовців патронатної служби.

     За державними службовцями, які займали посади першої категорії не менше трьох років і звільнені у зв'язку із зміною складу органу, де вони працювали, або закінченням терміну повноважень цього органу, зберігається середньомісячний заробіток на період працевлаштування, але не більше одного року.  

  1. Конкурс на посаду державного службовця.

конкурсний відбір на заміщення вакантних посад державних службовців третьої - сьомої категорій. наказом (розпорядженням) керівника відповідного державного органу, який здійснює призначення на посаду державного службовця, утворюється конкурсна комісія у складі голови, секретаря і членів комісії. Рішення про проведення конкурсу приймається керівником органу. Не допускаються до конкурсу недієздатні,досягли граничного віку перебування на держ службі(ж-55,м-60), мають незняту судимість, будуть безпосередньо підпорядковані родичам чи своякам, позбавлені права займати відповідні посади. Конкурс проводиться поетапно:1) публікація оголошення державного органу про проведення конкурсу в пресі або поширення його через інші засоби масової інформації не пізніше ніж за місяць до початку конкурсу; 2) прийом документів від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі, та їх попередній розгляд на відповідність встановленим кваліфікаційним вимогам до відповідного рівня посади; 3) проведення іспиту та відбір кандидатів. Особи які не пройшли конкурс але успішно склали іспит зараховуються до кадрового резерву(зберігаються протягом року)Конкурсна комісія оголошує результати протягом 3х днів, рішення про призначення приймає керівник органу протягом 1 міс. Оскарження протягом 3хднів з моменту ознайомлення до керівника. Конкурс проводится від ІІІ – VІІ категорій. Конкурс регул постановою КМУ «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад держ службовців» 15.02.02.