Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Структура видавничого пдпримства.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

Тема 3. Структура видавничого підприємства

3.1. Показники, які визначають структуру підприємства.

3.2. Виробнича структура підприємства

3.3. Фактори впливу на господарський механізм підприємства:

3.4. Внутрішній господарський механізм видавничих підприємницьких структур та його елементів.

3.1. Показники, які визначають структуру підприємства

Структура (від лат. structura - побудова, розміщення) підприємства означає його внутрішню будову і зв'язок складових частин. Це є певне кількісне і якісне співвідношення елементів цілого, що визначають життєдіяльність підприємства і процес його розширеного відтворення. Для кращого розуміння цього питання розглянемо структурно-логічну схему підприємства (рис. 4.1). Зі схеми видно, що підприємство має складну внутрішню структуру.

При розробленні положень про структуру підрозділів підприємства необхідно попередньо вивчити зміст та визначити обсяг виконуваних ними функцій, з'ясувати особливості даного підприємства, а також вивчити досвід організації роботи аналогічних підрозділів споріднених підприємств.

З метою створення раціональної структури підприємства використовують різноманітні показники.

Пропорційність структурних ланок підприємства. Аналіз пропорційності дає змогу виявити ділянки з низькою і надлишковою потужністю.

Розмір виробничих ланок: обсяг випуску продукції кількість працівників, вартість основних виробничих фондів, потужність.

Рівень спеціалізації окремих виробничих ланок. Він виражається такими показниками: 1) питомою вагою, предметно, подетально та технологічно спеціалізованих підрозділів; 2) рівнем спеціалізації робочих місць; 3) кількістю деталеоперацій на одному робочому місці.

Співвідношення між основним, допоміжним і обслуговуючим вироб­ництвам. Це співвідношення характеризується питомою вагою основних, допоміжних і обслуговуючих виробництв за кількістю працівників, обладнання, вартістю основних фондів.

Ступінь централізації окремих виробництв, або показник централізації виробничого процесу, який визначається як відношення обсягу робіт, виконаних у спеціалізованих підрозділах, до загального обсягу робіт даного виду. (Наприклад, відношення обсягу робіт літературного редагування в авторських аркушах до загального обсягу редагування).

Ефективність розміщення підприємства. Цей показник визначається коефіцієнтами використання площі виробничих приміщень і території підприємства, а також забудови. Для нових заводів коефіцієнт використання території має межі: 0,45 — 0,55.

Характер взаємозв'язку між підрозділами. Його виражають такі показники: а) кількість технологічних циклів, через які проходить предмет праці до трансформації його в кінцевий продукт; б) довжина транспортних маршрутів руху напівфабрикатів; в) вантажооборот.

Аналіз цієї системи показників дає змогу визначити шляхи створення раціональної структури підприємства, яка повинна забезпечити:

  1. безперервність і прямоточність виробничого процесу;

  1. оптимальність спеціалізації цехів і дільниць, пропорційність їх структуризації;

  1. можливість розширення і перепрофілювання виробництва;

  2. відсутність дублювання.