Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3. Мжгалузев системи стандартизац.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
74.24 Кб
Скачать

Тема 3. Міжгалузеві системи стандартизації

3.1. Система конструкторської документації

3.2. Система технологічної документації

3.3. Система класифікації та кодування інформації

3.4. Система стандартів безпеки праці

3.5. Система стандартів у галузі охорони природи і раціонального використання ресурсів

3.6. Державна система забезпечення єдності вимірювань

3.7. Єдина система технологічної підготовки виробництва

3.8. Система розробки і впровадження продукції на виробництві

Стандартизація міжгалузевих систем становить цілісний комплекс взаємопов'язаних стандартів, які охоплюють основні питання практичної діяльності щодо конкретного об'єкта стандартизації в масштабах країни на всіх рівнях управління. Мета цього виду стандартизації - створення систем взаємопов'язаних стандартів, які забезпечують ефективність проведення важливих робіт загальнодержавного значення.

У цій темі розглядається короткий огляд систем міжгалузевої стандартизації в Україні - системи конструкторської документації, системи технологічної документації, системи класифікації та кодування інформації, системи стандартів безпеки праці, системи стандартів у галузі охорони природи і раціонального використання ресурсів, державної системи забезпечення єдності вимірювань, єдиної системи технологічної підготовки виробництва, системи розробки і впровадження продукції на виробництві.

3.1. Система конструкторської документації

В Україні конструкторська документація є об'єктом державної стандартизації з 1928 року. У чинних до 1971 року системах конструкторської документації, що діяли в різних галузях промисловості, був відсутній єдиний підхід до її розробки, оформлення і використання.

Першим етапом підготовки виробництва є розробка конструкторської документації, яка відіграє роль посередника між конструктором і виробником. Тому виникла потреба у створенні єдиних для всього народного господарства правил - системи конструкторської документації (СКД).

СКД - це комплекс державних стандартів, що встановлюють єдині взаємопов'язані правила і положення зі складання, оформлення та використання конструк­торської документації у промисловості, науково-дослідних і проектно-конструкторських організаціях.

Комплекс СКД - складається із близько 200 стандартів, дія яких спрямована на:

  • поліпшення якості проектувальних робіт;

  • поліпшення умов взаємообміну конструкторською документацією між різними організаціями та підприємствами, у тому числі міжнародного обміну;

  • зниження трудомісткості у розробці конструкторської документації;

  • поліпшення умов для організації спеціальних виробництв;

  • можливість використання засобів механізації та автоматизації в ході розробки конструкторської документації та її обробки у службах підготовки виробництв;

  • поліпшення умов експлуатації та ремонту виробів;

  • поліпшення умов для уніфікації, стандартизації виробів та їх складових частин.

У позначенні стандартів СКД цифра 2 вказує на те, що ці стандарти належать до даного комплекту.