Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЕИ сделал сука.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

3. Автоматизовані робочі місця в лінійних і функціональних підрозділах підприємства.

Автоматизоване робоче місце (АРМ) — це програм­но-технічний комплекс інформаційної системи, призначений для автоматизації діяльності певного виду.

АРМ в основному орієнтовані на людину, яка не має професійної підготовки з користування обчислювальною технікою, але професійно знає конкретну предметну область. За їх допомогою можна набути навичок розв’я­зання нових задач.

Використання АРМ дозволяє уникнути багатьох труднощів, які стоять перед користувачем. Цього досягають організацією дружнього інтерфейсу, інтерактивним аналізом результатів обробки інформації в режимі реального часу, ітеративністю прий­няття рішень, агрегуванням і дезагрегуванням даних.

АРМ можна класифікувати за призначенням:

  • функціонально-спеціалізовані;

  • навчаючі;

  • САПР.

Функціонально-спе­ціалізовані робочі місця за використанням поділяють на АРМ колективного та індивідуального користування.

Перші призначені для автоматизованого розв’язання технологічно однорідних задач групою територіально суміщених користувачів (товарознавці, бухгалтери і т. п.).

Другі можна поділити на підготовчо-оброблюючі (комірник, контролер, оператор підготовки даних і т. д.) та колективно-функціональні (для автоматизації функцій спеціалістів, не роз’єднаних територіально, які виконують функціонально однорідні, але не суміщені за часом операції на невеликих обсягах інформації).

АРМ також можемо класифікувати на:

  • АРМ для особи, яка прий­має рішення (АРМ ОПР) (АРМ керівника);

  • АРМ спеціаліста (АРМ бухгалтера, АРМ майстра, АРМ оператора-технолога, АРМ інженера та ін.);

  • АРМ дослідника (АРМ проектувальника, САПР і т. п.).

АРМ ОПР дає змогу згідно з особистим замовленням формувати на екрані (планшеті) оперативну ретроспективну і прогнозну інформацію у вигляді регламентованих довідок. У момент проведення нарад, конференцій, науково-технічних рад та інших заходів інформація готується у вигляді довідок заздалегідь та ініціюється на екран за запитом керівника чи у певний момент часу.

АРМ спеціаліста призначене для користувачів, які вміють працювати з клавіатурою і користуються нею для одержаня даних у інформаційно-довідковому режимі.

АРМ дослідника розробляють для аналізу характеристик проб­леми, що вивчається, з метою визначення ефективних шляхів її розв’язання, а також для аналізу діючої системи автоматизації управління економічним об’єктом з метою вироблення рекомендацій щодо її реконфігурації чи синтезу створюваної системи.

АРМ мають створювати автоматизоване середовище для людино-машинного розв’язання задач і є структурними (системоутворюючими) елементами сучасних ІС різних рівнів, типів і призначень, які дають змогу розв’язувати широкий спектр задач на робочих місцях.

Від структури ІС залежить кожний з видів забезпечення АРМ, а також буде це автономна АРМ чи АРМ у системі, мережі й т. п. Завжди можна виділити ту частину, яка безпосередньо входить до даного АРМ.

Використання АРМ дозволяє уникнути багатьох труднощів, які стоять перед користувачем. Цього досягають організацією дружнього інтерфейсу, інтерактивним аналізом результатів обробки інформації в режимі реального часу, ітеративністю прийняття рішень, агрегуванням і дезагрегуванням даних.

При розробці АРМ крім загальних принципів створення інформаційних систем дотримуються ще таких принципів:

персоніфікація обчислень і самонавчання спеціаліста, який не може програмувати;

автоформалізація професійних знань;

автоматизація нових задач;

безпаперова технологія;

раціональне сполучення розподіленої, децентралізованої та централізованої обробки даних.