Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС(1).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать
  1. Механізми передачі нервового імпульсу по аксону

Проведення збудження вздовж нервових волокон здійснюється за допомогою так званих місцевих (локальних) струмів, які виникають між збудженою (деполяризованою) і нормально поляризованою ділянками волокна. Поширення локальних струмів по довжині волокна визначається його кабельними властивостями, а напрямок струму такий, що він викликає кателектротонічну деполяриз ацію сусідн ьої з активною ділянки мембрани. Деполяризація ця швидко досягає порогової величини і генерує ПД, який, у свою чергу, активує сусідню ділянку волокна. Завдяки такому естафетному механізму збудження поширюється вздовж всього волокна, причому в неміелінізованих волокнах (і м'язових також) збудження безперервно переходить від однієї точки мембрани до іншої.

Якщо проведення нервового імпульсу йде за рахунок локальних колових струмів, то вирішальне значення повинні мати пасивні електричні властивості мембрани. Тому швидкість проведення збудження мусить бути тим більшою, чим далі поширюється кателектротонічний потенціал і чим швидше зростає цей потенціал у кожній точці. Експериментально встановлено, що швидкість проведення збудження по нервовому волокну дійсно прямо пропорційна постійній довжин и волокна ( l m ) і обернено пропорційна постійній часу мембрани ( t m ) ,

l m

V = ------

t m

У неміелінізованих волокнах швидкість поширення ПД залежить і від опору аксоплазми вздовж аксона. Цей опір, у свою чергу, обумовлений діаметром волокна: чим менший діаметр, тим більший опір. У тонких аксонах великий опір аксоплазми негативно впливає на електричну провідність і зменшує довжину локального ланцюга, в який входить тільки та ділянка, що розташована безпосередньо попереду від ПД. Тому швидкість поширення збудження в тонких волокнах найменша (до 0,5 м/с ). Ось чому в процесі еволюції зростання швидкості проведення збудження по нерву відбувалося перш за все шляхом збільшення діаметру волокна. У деяких безхребетних тварин (наприклад, кальмара) діаметр нервових волокон досягає 1 мм (так звані гі гантські аксони ) і там швидкість проведення збудження становить до 25 м/c. Доведено, що у неміелінізованих волокнах швид кість поширення збудження прямо пропорційна √d, тобто вона тим більша, чим більший діаметр волокна. Крім того,швидкість поширення збудження тим більша,чим нижчий опір зовнішнього середовища.Так, у гігантському аксоні кальмара швидкість поширення збудження по нерву, що перебуває у морській воді, на 80-140% вища, ніж по нерву, що знаходиться у повітрі. Це підтверджує значення локальних колових струмів у механізмі поширення збудження. Ось чому збільшення зовнішнього опору (занурення аксона у масло) зменшує швидкість поширення збудження.

У хребетних тварин збільшення швидкості проведення збудження відбувається за рахунок покриття волокон міеліновою оболонкою. Міелінова оболонка нервового волокна має високий питомий опір (500-800 Ом х см 2 ) і виконує роль ізолятора, що запобігає втраті струму між перехватами Ранв'є і збільшує постійну довжини l m . Завдяки цим властивостям локальні струми від збудженого перехвату не виходять у міжперехватній ділянці, а деполяризують наступний перехват Ранв'є. Відстань між перехватами становить 1,0-2,0 мм. Досліди показали, що ПД виникають тільки в перехватах Ранв'є. Такий механізм поширення збудження називається сальтаторним (стрибкоподібним). Він економічніший, надійніший (збудження може перестрибнути через 1-2 перехвати), більш швидкий, тобто

загалом має більший фактор надійності. Справа в тому, що величина ділянки волокна, в як ій розви вається збудження, залежить також від амплітуди ПД: чим більша його амплітуда, тим більша ділянка волокна охоплюється критичною (пороговою) деполяризацією мембрани.

Відношення амплітуди ПД до критичного рівня деполяризації мембрани називається гарантійним фактором (S), який дорівнює:

амплітуда ПД ( мВ )

S= ------------------------------------

поріг деполяризації ( мВ ),

Звідси виходить, що в цілому швидкість поширення збудження залежить як від кабельних властивостей, так і збудливості волокна:

Sхλ

V= -------.

t

Отже, чим вищий гарантійний фактор S, тим більша швидкість поширення збудження (і навпаки). У нервових волокнах S звичайно становить 5-6 і, тим самим, ПД має значний запас "міцності". Тому, щоб заблокувати проведення нервових імпульсів, необхідно або значно підвищити величину порога деполяризації мембрани (знаменник), або дуже сильно знизити амплітуду ПД (чисельник).

Локальні анестетики (новокаїн, кокаїн) викликають обидві ці зміни одночасно. Дов жин у збудженої ділянки можна обчислити за такою формулою: L = tПД х VПД . Дійсно, якщо ПД виник у певній точці і поширюється вздовж волокна, то до того момента, коли у початковій точці цей ПД закінчиться, він пошириться на довжину L = t пд (у початковій точці) * V пд . У ігантському аксоні кальмара L = 1 мс 7 25 мм/мс = 25 мм . У тонких неміелінізованих волокнах, де ПД триває 1 мс і поширюється з швидкістю 1 мм/мс , довжина збудженої ділянки буде становити лише 1 мм .

У міелінізованих волокнах V = К * d, де К - коефіцієнт (для земноводних К=2, для ссавців К=6) , а d - діаметр волокна. Отже, у волокнах ссавців з діаметром у 20 мкм швидкість поширення збудження становитиме 120 м/с . Довжина хвилі збудження в цих волокнах при тривалості ПД у 0,4 мс становитиме 120 мм/мс 7 0,4 мс = 48 мм . У хребетних тварин нерв и складаються з трьох основних груп волокон (А,В,С), які відрізняються за своєю товщиною і, відповідно, швидкістю проведення збудження

Ось чому в цілому нерві при великій відстані між стимулюючими і відвідними електродами реєструється складовий ПД, що обумовлено різною швидкістю поширення збудження у різних волокнах нервового стовбура.

Закони проведення збудження.

1) Закон анатомічної і фізіологічної цілісності волокна - проведення збудження порушується при перерізці нервових волокон, блокаді натрієвих каналів, різкому локальному охолодженні тощо.

2) Закон двобічного проведення збудження - в нормі збудження виникає в аксонному горбику і звідти прямує в сому і аксон, але в ЦНС поширюється в одному (ортодромному) напрямку завдяки хімічним синапсам. У реальних умовах збудження поширюється тільки ортодромно, і антидромний шлях йому перекрито рефрактерністю раніше збудженої ділянки.

3) Закон ізольованого проведення збудження. У нервовому стовбурі сусідні волокна підключені один до одного як шунти через міжклітинну щілину. Якщо одне з цих волокон працює, то зовнішні петлі струму, тобто локальні струми, що виникають при генерації ПД, потрапляють у сусідні волокна, які становлять частину зовнішнього провідного середовища. Проте сила цих локальних струмів при активності невеликої кількості волокон дуже мала і її не вистачає для подразнення сусідніх волокон. Ось чому в умовах асинхронної активності окремі волокна функціонують цілком ізольовано одне від одного. Проте при синхронній активації значної частини волокон цілого нерва їхні ПД генерують сильніші локальні струми, величина яких наближається до порогового рівня неактивованих волокон. Це призводить до подразнення неактивованих збудливих волокон за рахунок додавання сили струму від сусідніх збуджених волокон. Такий ефект називається ефаптичною передачею збудження.

БІЛЕТ 21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]