Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Записка диплом.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
847.36 Кб
Скачать

2. Вибір програмного забезпечення

2.1. Мова розмітки гіпертекстових сторінок html

На сьогоднішній день існує величезна кількість різних варіантів створення web сторінок, які мають свої позитивні і негативні якості. Ось основні переваги HTML:

• Швидкість зав антаження сторінки (її вага)

• Привабливий зовнішній вигляд

• Універсальність, гнучкість і адаптивність

• Зручність у роботі й простота навігації

• Оптимізація сторінки для пошукачів

• Зручність створення

HTML є стандартною мовою, призначеною для створення гіпертекстових документів у середовищі WEB. HTML-документи можуть переглядатися різними типами WEB-браузерів. Коли документ створений з використанням HTML, WEB-браузер може інтерпретувати HTML для виділення різних елементів документа та первинної їх обробки. Використання HTML дозволяє форматувати документи для їх подання з використанням шрифтів, ліній та інших графічних елементів на будь-якій системі, їх переглядати.

Більшість документів мають стандартні елементи, такі, як заголовок, параграфи або списки. Використовуючи теги HTML можна позначати дані елементи, забезпечуючи WEB-браузери мінімальною інформацією для відображення даних елементів, зберігаючи в цілому загальну структуру та інформаційну повноту документа. Все що необхідно, щоб прочитати HTML-документ - це WEB-браузер, який інтерпретує теги HTML і відтворює на екрані документ у вигляді, який йому надає автор.

У більшості випадків автор документа суворо визначає зовнішній вигляд документа. У разі HTML, читач (ґрунтуючись на можливостях WEB-браузера) може, певною мірою, керувати зовнішнім виглядом документа, але не його вмістом.

HTML-теги можуть бути умовно розділені на дві категорії:

• теги, що визначають, як буде відображатися WEB-браузером тіло WEB-сторінки в цілому;

• теги, що описують загальні властивості WEB-сторінок.

Основна перевага HTML полягає в тому, що WEB-сторінки можуть бути переглянуті на WEB-браузерах різних типів і на різних платформах.

HTML-документи можуть бути створені за допомогою будь-якого текстового редактора або спеціалізованих HTML-редакторів і конвертерів.

Усі теги HTML починаються з "<" (лівої кутової дужки) і закінчуються символом ">" (правої кутової дужки). Як правило, існує стартовий тег і завершальний тег. Завершальний тег виглядає, як стартовий і відрізняється від нього прямим слешем перед текстом всередині кутових дужок. Деякі теги, такі, як <P> (тег, що визначає абзац), не вимагають завершального тега. HTML не реагує на регістр си мволів, що описують тег.

Коли WEB-браузер отримує документ, він визначає, як документ повинен бути інтерпретований. Найперший тег, який зустрічається в документі, повинен бути тегом <HTML>. Даний тег повідомляє WEB-браузеру, документ написаний з використанням HTML.

Тег заголовної частини документа використовується відразу після тега <HTML> і більше ніде в тілі документа. Даний тег є загальний опис документа.

Стартовий тег <HEAD> покласти прямо перед тегом <TITLE> та іншими тегами, описують документ, а завершальний тег </ HEAD> розміщується відразу після закінчення опису документа.

Більшість WEB-браузерів відображають вміст тега <TITLE> в заголовку вікна. Тема, обмежений тегами <TITLE> і </ TITLE>, розміщується всередині <HEAD>-тегів.

Тіло документа перебувати між тегами <BODY> і </ BODY>. Це та частина документа, яка відображається як текстова та графічна (смислова) інформація документа.

Як будь-яку мову, HTML дозволяє вставляти в тіло документа коментарі, які зберігаються при передачі документа по мережі, але не відображаються браузером. Синтаксис коментаря: <! - Це коментар ->. Гіпертекстові посилання є ключовим компонентом, що робить WEB привабливим для користувачів. Додаються гіпертекстові посилання, створюють набір документів пов'язаним і структурованим, що дозволяє користувачеві отримувати необхідну йому інформацію максимально швидко і зручно.

Посилання мають стандартний формат, що дозволяє браузеру інтерпретувати їх і виконувати необхідні функції (викликати методи) залежно від типу посилання. Посилання можуть вказувати на інший документ, спеціальне місце даного документа або виконувати інші функції. URL може вказувати на спеціальне місце за абсолютним шляхи доступу, або вказувати на документ у поточному шляху доступу, що часто використовується при організації великих структурованих WEB-сайтів.

HTML використовує URL (Uniform Resource Locator) для подання гіпертекстових посилань і посилань на мережеві сервіси усередині HTML-документа. Перша частина URL (до двокрапки) описує метод доступу або мережевий сервіс. Інша частина URL (після двокрапки) інтерпретується в залежності від методу доступу. Зазвичай, два прямих слеша після двокрапки позначають ім'я машини.

Для того щоб браузер відобразив посилання на URL, необхідно відзначити URL спеціальними тегами в HTML-документі. Синтаксис HTML, що дозволяє це зробити - наступний:

<A HREF="URL"> текст-який-буде-підсвічений-як-посилання </ A>

Тег <A HREF="URL"> відкриває опис посилання, а тег </ A> - закриває його. Будь-який текст, що знаходиться між даними двома тегами підсвічується спеціальним чином Web-браузером. Зазвичай цей текст відображається підкресленим, і виділеним синім (або іншим заданим користувачем) кольором. Текст, що позначає URL, не відображається браузером, а використовується тільки для виконання запропонованих ним дій при активізації посилання (зазвичай при клацанні миші на підсвіченому або підкресленому тексті).

У HTML можна робити посилання на різні ділянки або розділи одного і того ж документа, використовуючи спеціальний прихований маркер для цих розділів. Це дозволяє швидко переходити від розділу до розділу всередині документа, не використовуючи п рокручування екрану. Одна з найбільш привабливих рис WEB - можливість включення посилань на графічні й інші типи даних в HTML-документ. Робиться це за допомогою тега <IMG...ISMAP>. Використання даного тега дозволяє значно поліпшити зовнішній вигляд і функціональність документів.

Колір задається шестизначним числом в шістнадцятковому форматі за схемою RGB (Red, Green, Blue). Колір # 000000 відповідає чорному, а колір # FFFFFF - білому.

Деякі браузери дозволяють користувачеві, заповнивши спеціальну форму, що повертає отримане значення, виконувати деякі дії на WEB-сервері. Коли форма інтерпретується WEB-броузером, створюється спеціальні екранні елементи GUI, такі, як поля введення, checkboxes, radio buttons, що випадають меню, скролліруемие списки, кнопки і т.д. Коли користувач заповнює форму і натискає кнопку "Підтвердження" (SUBMIT - спеціальний тип кнопки, який задається при описі документа), інформація, введена користувачем у форму, надсилається HTTP-сервера для обробки та передачі іншим програмам, що працюють під сервером.

HTML дозволяє створювати таблиці. Основні теги таблиці: <TABLE> </ TABLE>. Всі елементи таблиці повинні знаходитися всередині цих двох тегів. За замовчуванням таблиця не має обрамлення і роздільників. Обрамлення додається атрибутом BORDER.

Атрибут BORDER використовується в тегу TABLE. Якщо цей атрибут присутній, межа таблиці промальовується для всіх осередків і для таблиці в цілому. BORDER може приймати числове значення, що визначає ширину межі.

На даний момент у WEB використовується два типи растрових файлів: у форматах JPEG і GIF. JPEG-формат добре передає колірні й тонові розкати, розмиті границі (наприклад, фото). JPEG-файл добре масштабується в браузері. Погано передає рівні площини кольору, в компресії поступається GIF-формату. GIF-формат добре передає рівні площини кольори, жорсткі межі (наприклад, векторну графіку, логотипи). Має максимальну компресію, допускає прозорий фон. Погано масштабується в браузері, спотворює колірні й тонові розкати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]