Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч метод пос 2010 Ковчина СП.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Основи соціально-правового захисту особистості

Міністерство освіти і науки України

Національний педагогічний університет

імені М.П.Драгоманова

основи СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВого ЗАХИСТу особистості

Навчально-методичний посібник

для студентів вищих навчальних закладів

спеціальності „соціальний педагог”

Київ – 2011

Ковчина І.М. Основи соціально-правового захисту особистості: Навчально-методичний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності „соціальний педагог”. За заг.ред. докт.філос.наук, проф. А.О.Ярошенко. – К.: НПУ, 2011. – 365 с.

Навчально-методичний посібник вмішує основні теоретичні положення соціально-правового захисту особистості в Україні та за рубежем, зокрема дітей, молоді та їх сімей, розкриває технології роботи соціальних педагогів,. подає методичні розробки. Також пропонуються проблемні питання для самостійної та індивідуальної роботи студентів, короткий поняттєвий словник, тренінгові вправи, кросворди, рольові ігри.

Автор висловлює глибоку вдячність за подані ідеї щодо змістового наповнення навчально-методичного посібника ректорові, чл.-кор.АН України, проф. В.П.Андрушенку.

Рецензенти: В.А.Поліщук, доктор педагогічних наук, професор

О.О.Романовський, доктор педагогічних наук, професор

Рекомендований Вченою радою

Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова

© Ковчина І.М., 2011

© НПУ імені М.П.Драгоманова, 2011

Передмова

Від якісної професійної підготовки фахівців освітньої та соціальної сфер залежить ефективність розвитку всієї педагогічної науки, спрямованої на формування нового покоління як неперехідної цінності суспільства. Тому переосмислення окремих напрямів підготовки фахівців в умовах модернізації вищої педагогічної освіти є сучасної потребою розвитку педагогіки. Підготовка майбутніх соціальних педагогів, розробка нових програм їхнього навчання сьогодні суттєво впливають на розвиток нового українського суспільства. Зазначимо, останнім часом з’явилась нова спеціалізація для даного фаху – „соціально-правовий захист населення.

Соціально-правовий захист населення, соціально-правова підготовка студентів сьогодні виступає одним з важливих напрямів педагогічної освіти і покли­кана відігравати вагому роль у правовому, освітньо-виховному і соціально-педагогічному аспектах української держави. Проте якісна визначеність соціально-правової підготовки, її сутність, організація, функціонування, тен­денції розвитку залишаються нерозкритими, що утруднює моделювання її розвитку та управління нею.

На сьогодні існує понятійно-смисловое наповнення термінів "соціально-правова діяльність" та "соціально-правовий захист населення", автором яких є І.М.Ковчина. Ці терміни були виведені у 2008 році у монографічному дослідженні „Підготовка майбутніх соціальних педагогів до соціально-правової роботи”. Науковий аналіз зазначених феноменів має супроводжуватись уточненням та окресленням їх меж як предмета соціально-педагогічної науки, що зроблено у даному навчально-методичному посібнику.

Розкриття закономірностей розвитку соціально-правової підготовки студентів з метою її ефективного управління та прогнозування розвитку стає можливим лише за умови пізнання предмету, мети, функцій соціально-правової освіти в цілому. Системне осмислення соціально-правової діяльності та її підсистеми – соціально-правового захисту населення – є нагальною потребою сучасної науки, оскільки не може бути вивчення окремої частини (предмета) без цілого об’єкта. Тому дослідження соціально-правової підготовки майбутніх соціальних педагогів в умовах університетської освіти повинно здійснюватися на фоні розгляду цілісної системи підготовки студентів.

Сучасний стан знань про соціально-правову підготовку указує на співіснування досить загальних уявлень про них поряд з вузькоспеціалізованими дослідженнями. Тому однією з головних цілей сучасних пошуків соціальної педагогіки є виокремлення теоретичних та практичних основ системного підходу до підготовки майбутніх соціальних педагогів до професійної діяльності у якості соціально-правових захисників населення.

Перешкодити та подолати стихійність та однобічність у зростанні значної кількості малорозв’язаних фактів окремих напрямів педагогіки, зокрема соціальної, покликані науково обґрунтовані системні дослідження теорії і методики професійної освіти, з якими студенти можуть познайомитись у даному навчально-методичному посібнику. Використання наукових принципів і підходів у теоретичній частині, методичні матеріали до кожного модуля надають можливості прогностичного моделювання підготовки соціальних педагогів в умовах педагогічного університету та модернізації їхнього навчання.

О.А.Ярошенко,

доктор філософських наук,

Директор Інституту соціальної роботи та управління

Національного педагогічного університету

імені М.П.Драгоманова