Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорка колонка.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
919.04 Кб
Скачать

47.Аналіз доцільності використання під-вами апк різних методів збору первинної маркетингової інформації.

Опитування – метод отримання інф. про усвідомлену поведінку споживачів;задання конкретних питань і отримання конкретних відповідей.

Особисте інтерв’ю.Переваги: безпосередній контакт, гнучкість, можливість впливу на респондента, глибина і комплексність отриманої інф-ї.Недоліки: великі витрати часу і грошей, необхідна підготовка і використання кваліфікованих інтервюерів.

Телефоном.Переваги: швидкість, широке коло респондентів, низька вартість.Недоліки: розмову легко перервати, обмежена кількість інф-ї, можлива відмова у відповіді.Поштою.

Переваги: низька вартість, широка мережа споживачів.Недоліки: низька ефективність, невідомо хто і як відповідає, відсутність безпосереднього впливу на респондента. Через інтернет. Переваги:швидкість, зручність, необмежене коло респондентів, необмеженість у часі, комплексність отриманої інф.Недоліки: висока вартість, можливість відсутності необхідних респондентів. підприємства АПК можуть застосовувати будь-який з методів, такий метод, як використання інтернету є багатьом недоступним. Наприклад, птахофабрика може провести анкетування або особисте опитування відвідувачів власного магазину стосовно їх відношення до продукції, до ціни, до р-ня обслуговування. Опитування поштою може провести, наприклад, підрпиємство-постачальник потенційних клієнтів щодо бажаних умов поставок. Це ж саме можна зробити за допомогою телефону.

48.Суть маркетингових можливостей під-ва апк та методики їх визначення.

Маркетингові можливості фірми – притаманний напрямок маркетингових зусиль, на якому конкретна фірма може досягти найбільших успіхів. Оцінити ринкові можливості фірми з точки зору цілей і ресурсів можна за таким алгоритмом;.

- чи сумісна можливість, яка відкривається на ринку, з цілями фірми в галузі одержання прибутку,, забезпечення конкретного об'єму збуту, зросту кількості продажів, завоювання прихильності клієнтів?

- чи має фірма необхідний капітал для виходу на ринок?

- чи має фірма необхідні виробничі або маркетингові ноу-хау?

- чи має фірма необхідні можливості для розповсюдження товару?

Якщо більша частина відповідей негативна, то у вибраному напрямку маркетингові можливості фірми мінімальні.

Суть алгоритму — зіставити можливості, які відкриваються на ринку, з цілями і ресурсами компанії. Оцінка ринкових можливостей породжує багато ідей. Головне - вибрати кращу ідею з ряду можливих (навіть і добрих!), тобто визначити, яка саме найповніше відповідає цілям і ресурсам фірми. Крім оцінки по цілях і ресурсах, фірма має бути впевнена, що:

спрацюється з найважливішими представниками ринку нового товару; зуміє встановити добрі взаємини з постачальниками сировини, матеріалів, обладнання; встановить міцні стосунки з маркетинговими посередниками, які постачають товар клієнтам; запропонує такий товар, який буде вигідно відрізнятись від товару, який пропонують конкуренти; проникнення фірми в нову сферу не породить роздратованості публіки.

Кожну ринкову можливість також треба оцінити з точки зору величини і характеру ринку. Це завдання вирішується за допомогою таких чотирьох операцій:

1) Заміри і прогнозування попиту: необхідно виявити всі споріднені товари і об'єм продажу кожного з них; оцінити перспективу зміни кількості продажів і ймовірність появи нових конкурентних товарів (і фірм).

2) Сегментування ринку

3) Відбір цільових сегментів ринку.

4) Позиціонування товару на ринку.

Методика проведення SWOT-апалізу. Strength - сильні сторони Weakness слабкі сторони

Opportunities - можливості Threats - загрози

Strength і Weakness - аналіз внутрішнього середовища (контрольовані фактори). Opportunities і Threats - аналіз зовнішнього середовища (неконтрольовані фактори). На основі співставлення комбінації факторів будуються маркетингові стратегії (А, В, С. Р). __

Внутрішнє середовище

Weakness

Strength

Зовнішнє

Threats

А

В

середовище

Opportunities

С

Бар'єри входження на ринок: економічні; масштаби ринку; сприйняття та звичність торгової марки; витрати на проникнення в нову галузь; забезпеченість капіталом та матеріальними ресурсами; доступ до каналів збуту; доступ до каналів постачання; досвід роботи на аналогічних ринках; протекціонізм.

Маркетингові можливості фірми - приманливий, бажаний напрямок марке-х зусиль, на якому конкретні фірми можуть досягти найбільших успіхів. Вони включають: 1) Заміри і прогнозування попиту: необхідно виявити всі споріднені товари і об'єм продажу кожного з них; оцінити перспективу зміни кількості продажів і ймовірність появи нових конкурентних товарів (і фірм).

2) Сегментування ринку

3) Відбір цільових сегментів ринку.

4) Позиціонування товару на ринку.

Для того, щоб отримати уяву про можливості фірми необхідно провести SWOT аналіз, який показує сильні та слабкі сторони фірми, а також вплив зовнішніх факторів: загроз та можливостей. Тобто можливості - це те, що дозволяє підприємству отримати переваги відносно конкурентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]