Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорка колонка.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
919.04 Кб
Скачать

107.Суть, переваги і недоліки, умови застосування підприємствами апк методу ціноутворення на основі закритих торгів. Приклади.

Такий метод поширений при спорудженні великих обєктів. Переваги-фірма замовник сама визначає виробника, що створює найвигідніші умови для в-ва товару. Недоліки-торги передбачають створення тендерного комітету, що з>витрати замовника. Конкурентне ціноутворення застосовується і у випадках боротьби фірм за підряди в прцесі торгів. В подібних ситуаціях при визначенні своєї ціни фірма відштовхується від очікуваних цінових попозицій конкурентів, а не від взаємовдносин між цією ціною та показниками своїх витрат або попиту. Фірмі хочеться завоювати контракт, а для цього потрібно запросити ціну нижче, ніж у інших, але не нижче собіваротості => збитки.

109.Суть, види та умови застосування підприємствами апк маркетингових цінових стр­­а­­те­­­гій в залежності від форм реалізації (пряма і непряма).

Реалізація товару безпосередньо фірмою - виробником та через посередників.

110.Суть, види та умови застосування підприємствами апк маркетингових цінових стр­­а­­те­­­гій в залежності від типу ринків.

Значення і роль МЦП в діяльності фірми суттєво залежить від типу ринку. Найбільшою є її роль на ринку монополістичної конкуренції. Тут існує широкий діапазон цін, отже, і багатоваріантність рішень щодо їх величини. Дещо менша роль МЦП на олігопольному ринку. Невелика кількість продавців, які негайно реагують на цінову політику конкурентів, труднощі проникнення на такий ринок призводить до того, що кожен підприємець орієнтується не стільки на поведінку споживачів і свої витрати, скільки на конкурентів, тобто на існуючі орієнтири, які встановлюють цінові лідери. Незначною є роль МЦП і на ринку чистої конкуренції. Головна причина цього – наявність ринкової ціни, яка встановлюється завдяки великій кількості продавців і покупців. Головне завдання МЦП на такому ринку – орієнтування на динаміку ринкової ціни. Мінімальна роль МЦП – на ринку чистої монополії. Тут, ураховуючи те, що існує лише один продавець, ціна може бути як нижчою , так і значно вищою за собівартості продукції.

111.Суть, види та умови застосування підприємствами апк маркетингових цінових стр­­а­­те­­­гій в залежності від ступеню гнучкості.

В залежності від ступеню гнучкості (політика однієї ціни, пол-ка гнучких (диференц.)цін). Стратегія єдиних цін передбачає встановлення однієї ціни для всіх споживачів.

Стратегія диференційованих цін передбачає встановлення зни­жок або надбавок до середнього рівня цін для різних ринків, сегментів та споживачів з урахуванням місцезнаходження ринку, його характерис­тик, часу здійснення купівлі, варіантів товарів та їхніх модифікацій. Вона бажана у таких випадках:

ринок легко сегментується;

• конкуренти не можуть продавати товари за низькими цінами у тих сегментах, у яких фірма продає товари за високими цінами;

витрати на впровадження політики диференційованих цін пере­криваються додатковими надходженнями від її встановлення;

• введення диференційованих цін не суперечить чинному законодав­ству, а також не викликає у покупців почуття неприязні та образи.

Види знижок:

- Звичайна, або проста знижка з прейскурантної або довідкової ціни.

- Знижка - "сконто" практикується при розрахунках готівкою (наприклад, за сплату раніше обумовленого строку).

- Бонусна – надається постійним покупцям залежно від річного обсягу продажу.

- Прогресивна – надається покупцеві за кількість, обсяг або серійність покупок.

- Сезонна – надається покупцеві за придбання товару не під час сезону його активного продажу.

- Знижка за повернення старого товару, купленого раніше у фірми передбачена у випадку придбання такого ж нового товару.

- Експортна – надається під час продажу товару на експорт, а також при подальшому вивезенні його із країни.

- Функціональна знижка, яку виробники товарів надають сфері торгівлі за виконання певних функцій щодо продажу, зберігання, ведення обліку товарів.

- Спеціальні – надаються постійним покупцям, а також покуп­цям, у яких продавець найбільше зацікавлений (стратегія пільгових цін).

-Приховані — знижки покупцеві у вигляді надання безплат­них послуг або більшої кількості безплатних зразків.

- Зниження цін для стимулювання збутуколи для привертання уваги покупців встановлюють ціни, нижчі за прейскурантні, на окремі товари, які є доповнюючими до інших, або мають доповнюючи до себе. При цьому ціни на основну продукцію залишаються незмінними.

-Складні знижки передбачають одночасне надання кількох видів знижок.

Встановлення найвищих цін для певного сегмента ринку стратегія дискримінаційних цін Ця стратегія інколи застосовується урядом щодо країни, де функ­ціонує фірма, і виражається у встановленні високого експортного або імпортного мита. До цієї ж стратегії вдаються фірми щодо покупців, дуже зацікавлених у придбанні товару. Цінова дискримінація спрацьовує, коли ринок визначився із сегментами і немає конкурентів; коли високі ціни не обурюють покупців; якщо такі ціни не йдуть у розріз із законом.

Визначення цін залежно від місцезнаходження клієнта передбачає визначення базисних умов ціни, котрі враховують ще й витрати продавця на транспортування та страхування товару, так зване франкування ціни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]