Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорка колонка.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
919.04 Кб
Скачать

3. Порівняйте основні варіанти визначення терміну “маркетинг”. Предмет вивчення науки "маркетинг”.

Маркетинг-(від англ. market- ринок, торгівля, продаж, комерційна діяльність; за іншою версією, -від market getting- завоювання ринку)виник на початку ХХ ст. у США.

Існує багато визначень поняття “маркетинг”.Ітак, деякі з них: Маркетинг-це система взаємопов’язаних дій щодо планування та втілення в життя задуму, ціноутворення, просування та розподілу ідей, товарів, послуг завдяки обміну, котрий задовольняє потреби.

Маркетинг-це процес вивчення і формування споживчих запитів і переваг, а також використання всіх ресурсів і засобів фірми для їх задоволення з метою отримання прибутку та для особливої користі споживачів (Ф.Котлер,1990). Маркетинг - вміння знайти потребу та задовольнити її; - це вид людської діяльності спрямований на задоволення потреб через обмін (Котлер).

Інакше кажучи, маркетинг-це аналіз, планування,реалізація та контроль за втіленням “суміші”маркетингових рішень стосовно продукту фірми, його ціни, системи просування та розподілу, а також надій і сподівань фірми, тобто це ключ до досягнення цілей та завдань,що постають перед фірмою, яка прагне завоювати цільовий ринок.

Маркетинг - процес планування і втілення задуму щодо ціноутворення просування та реалізації ідей, товарів та послуг шляхом обміну, який задовольняє цілі окремих осіб та організацій. Більшість помилково ототожнють Маркетинг зі збутом та стимулюванням, але збут - всього лише верхівка маркетингового айсберга. Збут - лише одна з багатьох його функцій, часто не найсуттєвіша. Друккер: ціль Маркетингу - зробити зусилля по збуту непотрібними. Його ціль - так добре пізнати клієнта, що товар або послуга будуть точно підходити останньому і продавати себе самі. Збут та стимулювання - частина "Комплексу Маркетингу ", набору марк-вих засобів для досягнення максимального впливу на ринок.

8. Опишіть основні категорії маркетингу: “нестача”, “потреба”, “попит”, “пропозиція”, “товар”, “обмін”, “угода”, “ціна”.

Нестача (нужда) – це почуття, яке відчуває людина при дефіциті будь-чого. Потреби специфічний стан людини (групи людей чи суспіль­ства в цілому), який виникає внаслідок того, що: по-перше, люди—біологічні істоти; по-друге, вони є часточками суспільної систем й; по-третє, вони взаємодіють з навколишнім середовищем (су­спільством, живою та неживою природою) - усвідомлена нестача. Піраміда потреб Маслоу: фізіологічні потреби (голод, спрага); потреби в самозбереженні (безпека, захищеність); соціальні потреби (почуття духовної близькості, кохання); потреби в повазі (самоповага, визнання, статус); потреби в самоствердженні (саморозвиток та самореалізація). Попит— це побажання споживача з урахуванням його реальної купівельної спроможності. По суті, саме з цим поняттям повсякден­но має діло підприємець, розв'язуючи тактичні й оперативні марке­тингові завдання. Попит-платоспроможна потреба. У зв'язку з цим треба знати, що існують такі види попиту: негативний — покупець може, але не хоче купувати даний то­вар, оскільки ставиться до нього негативно; нульовий — покупець може купити, але не купує даний товар, оскільки ставиться до нього байдуже або й взагалі не знає про його існування; спадний — обсяги закупівель товару безперервно зменшуються; непостійний (нерегулярний, сезонний) — обсяги закупівель то­вару коливаються протягом року; латентний (що тільки зароджується, скритий) — існує у вигляді запитів або окремих покупок; повноцінний — досить високий з погляду комерційних вигод продавця; оманливий — повноцінний протягом короткого часу, але та-•"ій, що не має перспектив у майбутньому; ажіотажний — досить високий, але внаслідок штучно створе­них обставин; небажаний (нераціональний) — це високий попит на товари, не­бажані з погляду етичних норм або соціальних стандартів суспільства (всі курять, але це шкідливо); повсякденний (перманентний) — сталі обсяги продажу за ко­роткі проміжки часу (день, тиждень); особливий — на унікальні товари; інфляційний — на товари, які купуються з метою збережений вартості грошових заощаджень від інфляційного знецінення (на товари, які не знецінюються). Існує дев'яносто типів вимірювання попиту.

Пропозиція – сформована група товарів, яка пропонується до продажу. Товар сукупність матеріальних та нематеріальних характери­стик і властивостей, яка пропонується споживачам для задоволення їхніх потреб, вирішення їхніх проблем. Обмін – це акт одержання від кого-небудь бажаного об’єкта із пропозицією чогось в замін. Угода- комерційний обмін цінностями між 2-ма продавцями. Ціна – грошовий вираз вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]