Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з кримінології.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
817.66 Кб
Скачать

50. Методи кримінологічних досліджень.

Кримінологічних дослідженнях є загальнонаукові та спеціальні методи

До загальнонаукових методів належать: аналіз і синтез; індукція, дедукція; узагальнення; абстракція; експеримент; формалізація; аналогія; історичний підхід; системний підхід; моделювання; математичні методи.

Наукові методи кримінологічних досліджень – це способи та прийоми конкретного дослідження об’єкта чи процесу з метою його оптимального регулювання: аналітичне обстеження статистичних даних про злочинність – це групування злочинів (групування, ранжирування); соціологічне обстеження – це метод дослідження суспільних процесів і явищ. (конвент-аналіз, вибірка, експертні оцінки); соціологічні методи ( це оптування у вигляді анкетування, інтерв’ювання). Статистичне групування – це розподіл одиниць сукупності на однорідні групи, що якісно розрізняють між собою за тими чи іншими істотними для певного дослідження ознаками. Основне завдання групувань у кримінологічному дослідженні – відбити найбільш повний і всебічний кількісний бік у нерозривному зв’язку з якісним, що дозволить показати об’єктивну характеристику злочинності, особи злочинців, жертв злочинів, причини та умови вчинення злочинів і реакції держави та суспільства на них. Статистичне ранжирування злочинів здійснюється за ознакою суспільної небезпеки в плані виявлення ефективності застосування кримінально-репресивних заходів.

51. Техніка кримінологічного вивчення крис справ та ін. Документів.

Документальний метод. Без вивчення документів практично не відбувається жодної наукової роботи, пов’язаної з кримінологічними питаннями. Документ — це предмет, створений людиною і призначений для зберігання й передавання інформації. Документами є не лиш офіційна й неофіц письмова інфа, а й фото, аудіо-, відео, книжки, рукописи, листи.    Найчастіше у кримінологічних дослідженнях використовують інформацію, що міститься в архівних кримінальних справах. Вивчення архівних кримінальних справ є одним з найпоширеніших методів кримінологічного дослідження, що здійснюється на підставі спеціально розробленої відповідно до мети, завдань і предмети дослідження анкети. Така анкета складається з чотирьох розділів: 1 - питання, що стосуються безпосередньо злочину, 2 — питання, що стосуються особи злочинця, 3 — питання про мету й мотиви злочинного діяння, 4 — питання, пов’язані з виховним впливом судочинства, заходами покарання і профілактичної роботи за матеріалами справи.    Залежно від теми дослідження вивчають особові справи засуджених, які перебувають у місцях позбавлення волі, статистичні картки та інші облікові документи, що зберігаються в управліннях внутр справ та відділах юстиції.    Розрізняють два способи вивчення, аналізу й обробки документальної інформації: традиційний (класичний) і формалізований (контент-аналіз).    Традиційний аналіз полягає в огляді документа (зовнішнє дослідження) і вивченні його змісту (внутрішнє дослідження). Мета зовнішнього дослідження — встановити вид документа, час і місце створення, авторство й мету створення, достовірність документа та його контексту. Внутрішній аналіз складається зі змістовного, юридичного та психологічного аналізів тексту (зображення).    Формальний аналіз здійснюють за наперед підготовленою програмою. Застосовують цей аналіз за наявності значного за обсягом документального матеріалу, коли потрібні висока точність і об'єктивність аналізу.    Після отримання необхідної інформації її обробляють і узагальнюють за допомогою математичних методів, як правило, із застосуванням ПЕОМ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]