Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з кримінології.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
817.66 Кб
Скачать

81. Попередження насильства в сім'ї

Законодавство про попередження насильства в сім’ї складається з Конституції України, ЗУ "Про попередження насильст­ва в сім'ї", інших н-п.а., які регулюють відносини щодо попередження насильства в сім’ї.

ЗУ "Про попередження насильст­ва в сім'ї" від 15.11.01 визначає правові і організаційні основи попередження насильства в сім’ї, органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї.

Насильство в сім’ї — будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї в межах наданих їм повноважень покладається на:

1) спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань попередження насильства в сім’ї;

2) службу дільничних інспекторів міліції та кримінальну міліцію у справах дітей органів внутрішніх справ;

3) органи опіки і піклування;

4) спеціалізовані установи для жертв насильства в сім’ї:

-кризові центри для жертв насильства в сім’ї та членів сім’ї, стосовно яких існує реальна загроза вчинення насильства в сім’ї (далі — кризові центри);

-центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї.

У разі систематичної віктимної поведінки члена сім’ї даному члену сім’ї виноситься офіційне попередження про неприпустимість віктимної поведінки щодо насильства в сім’ї, про що йому повідомляється під розписку. Членів сім’ї, яким було винесено офіційне попередження, служба дільничних інспекторів міліції чи кримінальна міліція у справах дітей беруть на профілактичний облік.

Особі, яка вчинила насильство в сім’ї після отримання офіційного попередження, дільничним інспектором міліції або працівником кримінальної служби у справах дітей за погодженням з начальником відповідного органу внутрішніх справ і прокурором може бути винесений захисний припис. Захисним приписом особі, стосовно якої він винесений, може бути заборонено чинити певну дію (дії) по відношенню до жертви насильства в сім’ї, що встановлюються на термін до 30 діб з дня погодження захисного припису з прокурором.

Рішення про стягнення з осіб, які вчинили насильство в сім’ї, коштів на відшкодування витрат на утримання жертв насильства в сім’ї у спеціалізованих установах для жертв насильства в сім’ї приймається судом в установленому законом порядку за позовом адміністрації спеціалізованих установ для жертв насильства в сім’ї.

82-100. Крим-на хар-ка та попередження професійної злочинності.

Проф преступность – разновидность преступного занятия, являющегося для субъекта источником средств существования, требующего необходимых знаний и навыков для достижения конечной цели.

Структура современной профессиональной преступности состоит из двух больших групп преступлений:

1) преступления имущественного характера (корыстные), составляющие основную массу профессиональной преступности;

2) корыстно-насильственные преступления, которые в количественном отношении и по масштабам причиненного материального ущерба значительно отстают от первой группы, но тем не менее представляют повышенную общественную опасность из-за того, что в погоне за материальным достатком преступники причиняют вред здоровью граждан и даже лишают их жизни.

Види профессиональной преступности (кражами, грабежами, разбоями, бандитизмом и др.) та новые виды: похищение людей с целью выкупа, скупка и сбыт культурно-исторических ценностей, убийство по найму, компьютерные преступления, интеллектуальное пиратство.

Определяющие негативные тенденции современной профессиональной преступности:

1) неблагоприятная динамика групповой преступности;

2) значительное увеличение среди профессиональных преступников из числа ранее судимых лиц, совершивших тяжкие преступления;

3) увеличение удельного веса среди профессиональных преступников ранее судимых лиц, совершивших повторно имущественные преступления в соучастии;

4) активное вовлечение в число криминальных профессионалов высокообразованных специалистов в области новейших технологий, культуры и искусства;

5) профессиональная преступность омолаживается. Очевидно, устойчивость криминального вида деятельности стала присуща несовершеннолетним правонарушителям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]