Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гурток.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
28.65 Кб
Скачать

2.Матеріально-технічна база гуртка.

В більшості випадків гуртки знаходяться в двох кімнатах. В одній площею 60-70м квадратних розміщені верстати, робочі столи або комбіновані верстаки. У другій кімнаті ,площею 15-20 м кв., розміщуються стенди, інструменти, різні матеріали, технічна документація, методична та довідкова література.

Біля робочого місця вчителя повинні бути дидактичні матеріали, методичні посібники, пульт подачі електроенергії до робочих місць учнів. На стінах можуть висіти правила техніки безпеки і т. д.

Якщо є робочі місця на яких учні паяють, склеюють, готують робочі суміші, то для них повинна бути вентиляція.

Обладнання та інструменти комплектуються з розрахунком, щоб можна було здійснювати усі видв роботи, які передбачені програмою гуртка. На гуртках де учні обробляють різні конструкційні матеріали потрібні верстати токарно-гвинторізного типу, горизонтально-фрезерного, свердлильного. Для виконання графічних робіт треба встановити 2-3 креслярських столики.

Конструкційні матеріали. Для роботи в гуртку треба мати прокат різного профілю з сталі і сплавів на основі міді, алюмінію, деревину різних порід, монтажний провід, наждачну бумагу,різні клеї, фарби, пензлики, помазки.

Література і навчальні посібники. Учням потрібна науково-популярна література, учбова і довідкова, технічний опис і схеми моделей приборів. Також потрібними є макети різних приборів, демонстраційні стенди, плакати, схеми, графіки.

3.Комплектування учнівського складу гуртка

Основою формування колективу є спілкування. При формув. дитячого творчого колективу головну роль слід приділяти навчанню, діловому міжособистісному спілкуванню, прийомам виконання спільної діяльності. При виконанні творчої спільної роботи утворюються ділові міжособистісні стосунки, взаєморозуміння і взаємоповага, відповідальність. Центральною ланкою у спілкуванні учнів є взаєморозуміння, від нього залежить на скільки вірно сприймається,передається та використовується інформація для виконання роботи.

Основні принципи побудови творчого колективу: принцип гетерогенності(неоднорідного складу, згідно якого серед творчого колективу розподілені функції: генератори ідей, експерти, випробувачі та ін.), сумістивності (фізіологічні, моральні, інтелектуальні), принцип відповідності індивідуальних можливостей виконуваним функціям, перманентний(приток молодих і їх творчий ріст), принцип мінімального контролю і максимальної взаємодопомоги, принцип права на помилку і успіх, морального та матеріального стимулювання.

4.Підготовка керівника гуртка до проведення занять

1.згідно календарно-тематичному плану визначити тему заняття

2. сформувати мету

3. визначити зміст заняття

4. передбачити зміст навчання

5.визначити структуру заняття, яка залежить від дидактичної мети

7. якщо заняття суто практичне, то необхідно розробити методику інструктування, якщо є необхідність актуалізації знань, то підібрати питання

8. переглянути записи в журналі, щоб пригадати хто з гуртківців і над чим працював на попередньому занятті, в якій стадії робота і які є труднощі

9. підготувати матеріали, інструменти та обладнання

10. якщо є потреба призначити хто з гуртківців і на якому верстаті буде працювати

11. підготувати наочні посібники, шаблони, аналоги

12. підібрати матеріал для методичних відомостей, рекомендовану літературу для самостійного опрацювання

13. продумати форму завершення заняття.